Tip na výlet: Najkrajšie slovenské ľadopády. Nenechajú vás chladnými

Gabriela Bachárová, 8. januára 2021 o 03:56

Zdá sa, že na Slovensko prichádza pravá zima. Krásne ľadopády, ktoré dokáže vyčarovať, nadchnú deti aj dospelých.

Šikľavá skala.

Foto: TASR

Šikľavá skala

Podľa mnohých je najkrajším slovenským ľadopádom Šikľavá skala. Výnimočnú prírodnú pamiatku nájdete na Spiši, medzi obcami Chrasť nad Hornádom a Matejovce v okrese Spišská Nová Ves, na okraji planiny Galmus. Voda tečie po dlhom skalnom previse, zimné počasie ju mení na nádherný ľadový závoj. Návštevníci na mieste obdivujú i skalné bralá, krátke prielomové doliny a malé jaskyne, v blízkosti tečie rieka Hornád. Unikátny ľadopád je vysoký asi štrnásť metrov a široký tridsať metrov.





Kmeťov vodopád

Kmeťov vodopád je najvyšším na Slovensku, meria 80 metrov, padá z výšky 1 245 metrov. Nachádza sa v západnej časti Vysokých Tatier, presnejšie v Kôprovej doline pod Kriváňom. Hoci mu vo výške patrí prím, nie je veľmi navštevovaným, leží trochu mimo hlavných turistických ciest a v jeho dosahu nie je ani žiadna turistická chata. To môže byť veľká výhoda, aspoň si jeho krásu užijete bez davov ďalších návštevníkov. Dobre sa k nemu dostanete z Podbanského alebo z horárne Tri studničky.



Vodopád Skok

Mohutný vodopád Skok vysoký asi tridsať metrov naopak turisti veľmi vyhľadávajú, zo Štrbského plesa k nemu vedie príjemná prechádzka. Leží v známej Mlynickej doline, padá z nadmorskej výšky 1 789 metrov. Ak túžite po dobrodružstve, môžete vystúpať popri vodopáde po reťaziach a klzkých žulových platniach. V zime to môže byť ozaj zážitok.



Závojový vodopád

Leží v Sokolej doline, jednej z najdivokejších roklín v národnom parku Slovenský raj. Závojový vodopád je s výškou 75 metrov druhý najvyšší na Slovensku a skladá sa z piatich kaskád. Turistov sem najviac láka 80 metrov dlhá sústava exponovaných rebríkov, stúpačiek a mostíkov vedúcich práve popri vodopáde. Je to jeden z najúžasnejších zážitkov, aké národný park ponúka. Alebo vám nestúpne krvný tlak, keď sa pod vami rozvlní dlhý rebrík?





Šútovský vodopád

S výškou 38 metrov je štvrtým najvyšším na Slovensku. Nájdete ho v Šútovskej doline v Krivánskej Malej Fatre, leží v nadmorskej výške 830 metrov nad morom. Vodopád je napájaný vodou zo Šútovského potoka, ktorý pramení v unikátnom skalnom útvare zvanom Mojžišove pramene. Od vodopádu sa nachádzajú jeden kilometer, môžete si tam urobiť prechádzku.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >