Tip na výlet Na bežkách za krásami zimy, 10 najkrajších oblastí

Patricia Poprocká, 15. januára 2021 o 04:36

Zima je konečne ako má byť, a hoci sú pre koronavírus lyžiarske strediská zatvorené, sneh si môžeme užiť aj tak. Pri obmedzených možnostiach cestovania nám dnes dávajú najväčšiu slobodu bežky.

Na nohách lyže, na chrbte batoh s občerstvením a len tak ísť...

Foto: SITA

Takpovediac stačí obuť si ich a ísť – kamokoľvek, na najbližšiu lúku, kopček... Prejsť sa na bežkách dá takmer všade, v krajnom prípade aj po zasneženom asfaltovom chodníku.

V porovnaní so zjazdovkami toho na bežky potrebujete podstatne menej a ak nemáte ambície pretekať sa s profesionálmi, netreba ani siahodlhé lekcie techniky od inštruktorov. Obuť si lyže a ísť – každý si už nájde spôsob, ktorý mu najlepšie vyhovuje.

Ďalšou veľkou výhodou bežkovania je, že môžete začať v každom veku, nikdy nie je neskoro. Nepotrebujete vleky, zjazdovky, peniaze na lístky, ste si sami pánmi. A vždy sa dá nájsť trasa primeraná vašim schopnostiam.

Potom už len užívate – krásy zimnej prírody bez davov ľudí, príjemnú únavu po fyzickej námahe a samozrejme, čistý vzduch našej krásnej krajiny. Beh na lyžiach je vynikajúcim prostriedkom na spevňovanie svalstva celého tela a skvele spaľuje prebytočné tuky.

Ako si vybrať

Ak bežky ešte nemáte, ani momentálne zatvorené obchody nie sú prekážkou, môžete si objednať v internetových obchodoch alebo ešte lacnejšie – v bazároch. Pre začiatočníkov sú najlepšie takzvané kombinované bežky, teda vhodné na klasický i voľný štýl (skejt), prípadne len na klasický štýl.

Výška bežeckých lyží závisí od typu postavy. Spravidla sa udáva, že by mali dlhšie o 20 centimetrov než meria človek, skejtové o 10-15 centimetrov. Dôležitým faktorom je aj váha, pre ľudí s nadváhou by mali byť lyže ešte o niečo dlhšie, 5-10 centimetrov, odporúča portál bezkar.sk.

Ak sa chystáte voľne do prírody na neupravené trate, oplatia sa tiež dlhšie lyže, menej sa zabárajú. Ešte jedna dôležitá rada od odborného portálu: Existujú minimálne tri druhy viazaní na bežecké lyžovanie, takže pozor, aby ste si vybrali topánky kompatibilné s viazaním.

Čo sa týka obiekania, aj tu toho potrebujete menej než na zjazdovky. Nemrznete na vleku a nejdete ani tak veľkou rýchlosťou ako zjazdári dolu kopcom. Na bežkách ste stále v pohybe a aj napriek počiatočnému pocitu chladu sa rýchlo zohrejete. Preto sa odporúčajú tenšie športové nohavice, vetrovky aj rukavice než na alpské lyžovanie. Tiež platí – lepšie viac vrstiev a tenkých a lepšie mať čo vyzliecť než nemať čo obliecť.

Kam na bežkách

Bežecké lyžovanie sa u nás teší obľube a v každom kraji je kam sa na bežkách vybrať. Slovensko je krásne, takže všade je čo obzerať. Tu je niekoľko tipov na bežkárske trate.

Bratislava a okolie
Najväčšou prekážkou je tu chýbajúci sneh, momentálne ho však napadlo pomerne dosť. Dá sa ísť napríklad na Zochovu chatu, kde je pekný 10 kilometrový úsek, prípadne na Pezinskú Babu, odkiaľ sa tí zdatnejší môžu dostať až na Kamzík. Bežky si možno pripnúť aj priamo v meste, napríklad nad Račou. Asfaltové cesty sú použiteľné ako vhodné trate vo všetkých mestských lesoch.

Vysoké Tatry
Jednoznačne top areálom je Štrbské pleso, kde sa v roku 1970 konali aj majstrovstvá sveta v klasickom lyžovaní. Nádherná scenéria Tatier však vytvára jedinečnú atmosféru aj v iných lokalitách. Napríklad v Tatranskej Lomnici, kde je dlhá, vyše 20-kilometrová trasa, potom tiež v okolí Hrebienka aj inde.

Okolie Tatier
Kto nemusí množstvo turistov, na svoje si príde aj v neďalekej Lopušnej doline pri Svite, prípadne v Lučivnej, kde je päťkilometrový okruh.

Kremnické vrchy
Skalka, bežecký areál s dlhoročnou tradíciou, ponúka trate troch obtiažností a ešte jednu priamo na štadióne, ktorá je ideálna pre začiatočníkov. Najdlhšia trať s čiernym najťažším označením meria 25 kilometrov. Na výber sú však aj iné okruhy, prípadne ich úseky v dĺžkach od 3 do 8 kilometrov.

Nízke Tatry
Bežkovať sa dá priamo pri Chopku, kde sú tri rôzne trate, vedú cez Otupné a Záhradky, pre pokročilých je tu nádherná, takmer 30 kilometrová Biela púť. Ďalším príjemným miestom sú Donovaly s početnými traťami, miernymi kopčekmi a krásnymi výhľadmi.

Horehronie
Známe je predovšetkým biatlonové stredisko Osrblie. Pod Kráľovou hoľou sú však ďalšie bežecké trate či len zasnežené pláne, cez ktoré sa môžete vydať. Napríklad z dedinky Šumiac k legendárnej Chamkovej stodole, úžasnej drevenici uprostred prírody.

Levočské vrchy a Slovenský raj
Krúžok, Levoča, Vinná, Uloža, Vyšné Repaše... Stačí si vybrať smer. Levoča a jej okolie sú jednoducho nádherné, rovnako ako výhľady – na Tatry, Kráľovú hoľu či Spišský hrad, podľa toho, kadiaľ sa vydáte. No a potom tu blízko je ešte Slovenský raj, ktorý ponúka tiež nespočetné možnosti na lyžiarske túry, dokonca aj po zmrznutom Hornáde.

Beskydy-Javorníky
Na Kysuciach o sneh nebýva núdza a Beskydsko-Javornícka lyžiarska bežecká magistrála je obľúbenou destináciou nielen slovenských bežkárov.

Martin a okolie
Obľúbené lyžiarske strediská tento mesiac lyžiarov určite neprivítajú, bežkovať sa však dá na Martinských holiach, vo Valčianskej i Jasenskej doline. Nájdete tam trate od troch do 12 kilometrov.

Myjava
Za normálnych okolností je v okolí Javoriny možností na bežkovanie neúrekom. Zatiaľ však ešte nie je dostatok snehu, takže na bežkách sa dá najlepšie chodiť po zasnežených asfaltových cestách. Čo však športovanie znepríjemňuje, sú rozbité úseky po štvrokolkách.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >