Stravovací hit dneška! Viete, čo je whole food a ktoré potraviny sem patria?

pt, 24. novembra 2022 o 04:40

Poznáte whole food? Doslovný preklad tohto anglického spojenia je celé jedlo, z hľadiska stravovania však whole food symbolizuje zdravé potraviny. Teda jedlo, ktoré organizmu neškodí, a nie je priemyselne spracované, ale vo svojej pôvodnej podobe.

Premýšľajte už v obchode, čo dávate do košíka.

Foto: shutterstock.com

Práve takéto potraviny by mali tvoriť väčšinu jedálnička. Stále viac výskumov totiž naznačuje, že konzumácia stravy s vysokým obsahom ultraspracovaných potravín je škodlivá – telu aj mozgu. „Tieto potraviny sú plné pridaných prísad vrátane cukru, tuku a soli a majú nízky obsah bielkovín a vlákniny. Príklady zahŕňajú aj nealkoholické sladené nápoje, hranolky, cukríky, je to ale aj zmrzliny, sladené raňajkové cereálie, balené polievky, kuracie nugety, párky v rožku a mnoho ďalších,“ uviedol na svojom instagramovom profile gastroenterológ a autor viacerých publikácií o zdravej výžive docent Ladislav Kužela.

Pripomenul, že za posledných 30 rokov sa spotreba priemyselne spracovaných potravín celosvetovo neustále zvyšuje. „Predpokladá sa, že vyvolávajú systémový zápal a oxidačný stres a sú spájané s rôznymi ochoreniami, ako je nadváha/obezita, srdcovocievne ochorenia a rakovina,“ dodal.

Riešením je úprava jedálnička, práve s dominanciou whole food. Priemyselne nespracované potraviny bývajú bohaté na živiny, neobsahujú toľko zbytočných kalórií, ktoré zaťažujú organizmus a spôsobujú obezitu či iné zdravotné ťažkosti. Sú ľahšie stráviteľné, spravidla aj lacnejšie a stále vcelku ľahko dostupné. Oplatí sa ich zaradiť do jedálnička v čo najväčšej miere.

Tu je ich zoznam a význam pre naše telo.
Zelenina – mala by tvoriť základ jedálnička. Je nízkokalorická, plná dôležitých mikroživín a vlákniny. Platí tiež, že čím viac druhov jedávate, tým lepšie. Obmedzenia sa nekladú.
Ovocie – prírodná sladká pochúťka, poskytuje telu mikroživiny a antioxidanty.
Orechy a semená – jeden z najlepších dostupných zdrojov tuku a dôležitých mikroživín.
Vajcia – kvalitná komplexná potravina. Obsahujú kombináciu bielkovín, tukov a mikroživín.
Prírodné jogurty – sú zdrojom bielkovín a vápnika. Ak má človek dostatočný prísun vitamínu D a pravidelný pohyb, je vápnik z mliečnych výrobkov ešte lepšie využiteľný.
Zdravé škroby – potraviny s vysokým obsahom škrobu, ako zemiaky alebo quinoa, sú veľmi výživné.
Fazuľa a strukoviny – skvelý zdroj bielkovín, vlákniny a mikroživín.
Nápoje – čistá voda by mala tvoriť väčšinu denného príjmu tekutín. Pre dospelých je vhodná aj káva, pre deti čaj.
Bylinky a koreniny – aj tie sa odporúča používať pri varení, mnohé majú priaznivé účinky na organizmus a pomáhajú pri zdravotných problémoch.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >