Vegánom prekáža aj med či želatína. Aké sú riziká i benefity tohto stravovania a čo deti?

gb, 7. novembra 2023 o 06:25

Byť vegánom už nie je taká rarita ako v minulosti, týmto spôsobom sa na Slovensku stravujú asi dve percentá populácie. A hoci im vegánstvo zdravotne uškodiť nemusí, je dobré byť obozretným a v prípade potreby si nechať skontrolovať, či v strave nechýbajú dôležité živiny.

Vegánstvo môže pomôcť pri riešení potravinových intolerancií či problémov s trávením, avšak má i nevýhody.

Foto: shutterstock.com

Vegatarián nie je to isté ako vegán. Ten, kto sa stravuje vegetariánsky, nemá problém zjesť vajíčka, mlieko, syry a iné produkty, ktoré pochádzajú zo živočíchov. Nekonzumuje však mäso, hoci rybu si dať môže. „Vegánstvo je stravovanie s úplným vylúčením všetkého, čo má niečo spoločné so živočíchmi, počnúc mäsom, mliekom alebo vajíčkami a končiac až pri želatíne či mede,“ vysvetľuje Ľubomíra Fraňová, nutričná terapeutka z Nemocnice Agel Zvolen.

Vegáni sa k tomuto typu stravovania rozhodujú najmä z etických dôvodov, ktoré však nekončia pri odmietnutí mäsa. Ich snahou je zabrániť nehumánnemu zaobchádzaniu so zvieratami, preto odmietajú aj kozmetiku testovanú na zvieratách alebo s obsahom látok živočíšneho pôvodu. Rovnako sa správajú aj pri oblečení a obuvi. Nepáčia sa im tiež cirkusy, zoologické záhrady a ďalšie atrakcie, ktoré využívajú zvieratá.

Pozitíva vegánstva...

„Veľkým pozitívom je, že vegáni konzumujú veľa ovocia a zeleniny, a tým aj vlákniny,“ objasňuje nutričná terapeutka. Výhodou tiež je, že čisto rastlinná strava dokáže upraviť nepríjemné tráviace ťažkosti a zmierniť rôzne potravinové intolerancie. V strave však na druhej strane môžu chýbať niektoré dôležité prvky. „Negatívom je, že niektoré zložky výživy si organizmus nevie vytvoriť a potrebuje ich prijať zo stravy. Ide najmä o bielkoviny, vitamín B12, vitamín D, omega 3 mastné kyseliny, železo, selén, vápnik či zinok. Tieto zložky sa nachádzajú väčšinou v živočíšnych potravinách a ak dlhodobo chýbajú, môžu prísť zdravotné problémy,“ upozorňuje Ľubomíra Fraňová. Chýbajúce látky preto odporúča radšej dopĺňať vo forme výživových doplnkov z lekárne.

… a jeho negatíva

Problém môže nastať, ak žena vegánka otehotnie. Nutričná terapeutka vraví, že netreba znovu začať jesť mäso, avšak obozretnosť je celkom určite na mieste: „Tehotné vegánky by si mali dávať pozor hlavne na dostatočný príjem bielkovín a všeobecne vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú veľmi dôležité pre zdravý vývoj dieťatka.“

Pri detských vegánoch zase odborníčka odporúča situáciu starostlivo sledovať. „Výhodou detí vegánov je to, že nemajú problém s konzumáciou ovocia a zeleniny, ktorá je v dnešnej dobe u detí nepostačujúca. Deťom vegánom však hrozí nedostatok dôležitých bielkovín, vitamínov a minerálov, ktoré telo potrebuje pre zdravý rast a vývoj. Je dôležité to individuálne sledovať a potom dopĺňať rôznymi doplnkami,“ uvádza nutričná terapeutka v tlačovej správe zvolenskej nemocnice.

Ak si nie ste istí, či vám alebo vášmu dieťaťu nechýba nejaká dôležitá zložka stravy, môžete poprosiť praktického lekára o odber krvi so zameraním na železo, zinok či iné dôležité látky. Prípadne je možné o tieto vyšetrenia požiadať i špecializované laboratória, ktoré ich urobia za finančný príspevok.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >