Anémia nie je jarná únava. Ako s ňou zatočiť pomocou stravy a výživových doplnkov?

Gabriela Bachárová, 17. apríla 2023 o 05:15

Anémia sa vo svojich prejavoch veľmi podobá jarnej únave. Nezamieňajte si ich však. Chudokrvnosť sa dá zistiť laboratórnym vyšetrením a liečiť úpravou stravy a prípadne i príjmom výživových doplnkov.

Špenát. Aj ten pomáha v boji s anémiou.

Foto: Shutterstock.com

Medzi rizikové skupiny, ktorých sa anémia, môže týkať, patria vegetariáni, vegáni, ženy so silnou menštruáciou, tehotné a dojčiace ženy. Nad príznakmi však veľa ľudí mávne rukou a pripíše ich jarnej únave. Veď predsa práve v tomto období sme všetci po dlhej zime vyčerpaní a bledí. Ide pritom o typické príznaky chudokrvnosti, teda nedostatku železa v krvi, ktoré sa laboratórne prejaví ako pokles počtu červených krviniek.

K príznakom sa ďalej radia dýchavičnosť najmä po námahe, slabosť, pokles telesnej kondície, chladné končatiny, nepravidelnosti pulzu alebo poruchy koncentrácie. Patria sem i časté závrate, zatmievanie pred očami pri rýchlom vstávaní. Chudokrvní ľudia trpia opakovanými infekciami a zlým hojením rán.

Mäso je základným zdrojom železa pre naše telo, preto do rizikovej skupiny patria vegetariáni a vegáni. Anémia je tiež veľmi častým problémom žien so silnou menštruáciou trvajúcou týždeň aj dlhšie. „V týchto prípadoch by sme dopĺňanie železa určite nemali podceniť bez ohľadu na ročné obdobie,” varuje lekárnička online poradne MojaLekáreň.sk Kamila Horníčková.

„Ak má človek už stanovenú anémiu, teda vážnejší pokles červených krviniek, je vhodné, aby sa zameral na príjem nielen železa, ale aj kyseliny listovej, vitamínu B a vitamínu C, ktoré vstrebávaniu železa a zužitkovaniu telom napomáhajú. A to nielen v zimných mesiacoch, ako sa mylne domnievame,” hovorí lekárnička. Železo ako doplnok stravy je ideálne jesť nalačno, pretože môže dráždiť žalúdok. Niektoré potraviny, žiaľ, zároveň vstrebávanie železa znižujú. Napríklad mlieko a mliečne výrobky.

Čo by nemalo chýbať v strave

Tehotné, dojčiace ženy a deti sú riziková kategória, ktorá s nedostatkom akýchkoľvek minerálov, vitamínov a stopových prvkov a ich dopĺňaním musí pracovať veľmi uvážene. Kamila Horníčková preto odporúča doplnky v prírodnej forme. „Suplementáciu (nahradzovanie) volíme uvážlivo, na základe skutočne nedostatočného vstrebávania zo stravy alebo na základe odporúčania lekára,” upozorňuje.

V jedálničku by v týchto mesiacoch nemalo podľa nej chýbať viac zelených jarných byliniek, ďalej pŕhľava, špenát, červená repa, mrkva, tiež kvalitné hovädzie mäso. Ďalšími zdrojmi železa sú strukoviny, quinoa, tekvicové semienka, mak, brokolica, horká čokoláda, sušené ovocie (predovšetkým marhule), orechy, trstinová melasa, šťava zo sliviek, pšeničné klíčky, figy, ďatle, morské riasy. Blížiace sa dovolenky s pobytom pri mori v tomto prípade Slovákom určite nahrajú.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >