V Brazílii sa narodilo prvé dieťa z darovanej maternice zomretej ženy

ČTK, TASR, gb, 6. decembra 2018 o 13:46

V juhoamerickej Brazílii prišlo na svet prvé dieťa, ktorého matke transplantovali maternicu od mŕtvej darkyne. Zdravé dievčatko sa narodilo vlani v decembri v meste Sao Paulo po cisárskom reze v 36. týždni tehotenstva a vážilo 2,5 kilogramu.

Tehotenstvo patrí k najkrajším obdobiam v živote ženy.

Foto: Shutterstock.com

Informácia sa rozšírila do sveta po tom, čo ju v odbornom lekárskom časopise Lancet zverejnili brazílski lekári. Zdravotníci maternicu transplantovali v roku 2016 vtedy 32-ročnej žene trpiacej Mayerovým-Rokitanského-Küsterovým-Hauserovým syndrómom, kvôli ktorému prišla o maternicu, tú jej odstránili po cisárskom reze.

Vrodená vývojová porucha sa prejavuje nevyvinutou alebo úplne chýbajúcou maternicou. Postihnuté ženy nikdy nedostanú menštruáciu. Vaječníky sú však normálne vyvinuté a funkčné tak, ako tomu bolo aj u brazílskej ženy. Vajíčka jej preto pred oplodnením vybrali a potom zmrazili.

Žena začala menštruovať približne šesť týždňov po operácii, oplodnené vajíčka jej implantovali sedem mesiacov po transplantácii. Podľa Daniho Ejzenberga, vedúceho lekára štúdie z Univerzitnej nemocnice v San Paole, môže tento úspech priniesť významné rozšírenie počtu transplantácií, pretože počet ľudí ochotných a pripravených darovať orgány po svojej smrti je oveľa vyšší ako živých darcov. Dodal však, že je nutné porovnať výsledky transplantácií od živých a mŕtvych darkýň. Techniku transplantácií je podľa neho možno ďalej vylepšovať.

Doteraz sa uskutočnilo 39 transplantácií materníc od živých darkýň z príbuzenstva, v jedenástich prípadoch sa matkám narodilo živé dieťa. Prvý taký pôrod sa podaril v roku 2013 vo Švédsku. Susedná Česká republika sa v apríli minulého roku stala šiestou krajinou na svete, kde lekári transplantáciu maternice urobili.

O transplantáciu maternice od zomretých žien sa už v minulosti pokúšali lekári v niektorých krajinách, vrátane Česka, zatiaľ sa však pôrod živého dieťaťa v týchto prípadoch nepodaril.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >