10 čísel, ktoré zaujmú každú tehotnú ženu. Kedy pocítim prvé pohyby a ako dlho potrvá môj pôrod?

Gabriela Bachárová, 18. novembra 2018 o 11:11

Len päť percent žien porodí v stanovenom termíne. A kým dieťa vykukne na svet, musí žena zvládnuť priemerne 135 kontrakcií v prípade prvého pôrodu. Ak čaká druhé dieťa, bude to asi 68 maternicových sťahov. Aké sú ďalšie zaujímavé čísla o tehotenstve a pôrode?

Koľko hodín asi bude trvať môj pôrod?

Foto: Shutterstock.com

500-krát

Počas tehotenstva zväčší maternica svoj objem až päťstokrát a objem krvi ženy vzrastie o 50 percent.

300 kalórií

Tehotné ženy by mali denne prijať len o tristo kalórií viac ako normálne. To znamená napríklad jedno jablko a jeden rožok so syrom denne naviac.

12 kilogramov

Práve toľko ženy väčšinou priberú v tehotenstve. Váha dieťaťa z toho tvorí len menší podiel. Ďalšie kilogramy pripadajú na nárast hmotnosti ženy, placentu, plodovú vodu, nárast objemu krvi a zadržiavanie vody v tele.

20. týždeň

Prvé pohyby dieťatka žena pocíti okolo dvadsiateho týždňa, ak čaká prvého potomka. U ženy, ktorá nosí pod srdcom druhé dieťa, je to asi o dva týždne skôr. Nastávajúca mamička si často nie je istá, či už ide o pohyby, pretože na začiatku to nie sú žiadne kopance ako v závere gravidity, je to skôr pocit bubliniek v bruchu.

40 týždňov

Toľko priemerne trvá tehotenstvo. Za normálne sa považuje porodiť v rozmedzí od 38. do 42. týždňa tehotenstva. Gravidita trvá deväť kalendárnych mesiacov, ale lekári hovoria o mesiacoch desiatich. Ak vychádzame z prvého dňa poslednej menštruácie, pričom žena má pravidelný 28-dňový menštruačný cyklus, dĺžka tehotenstva je 280 dní, to znamená 40 týždňov alebo tiež desať lunárnych mesiacov (jeden lunárny mesiac trvá štyri týždne, teda 28 dní). Skutočný biologický vek plodu je ešte asi o dva týždne kratší.

12 hodín

Toľko priemerne trvá prvá doba pôrodná, keď sa žena otvára. Druhá fáza, kedy sa dieťatko dostáva von na svet, by nemala presiahnuť jednu hodinu. Tretia doba pôrodná, v ktorej žena vypudzuje von placentu, by sa tiež mala zmestiť maximálne do jednej hodiny. Celý pôrod od začiatku do konca by tak nemal presiahnuť štrnásť hodín, hoci individuálne odlišnosti sú samozrejme časté.

135 kontrakcií

Švajčiari majú radi presnosť, a tak v jednej štúdii zisťovali, koľko kontrakcií presne žena zažije, kým porodí. Pri prvom dieťati to má byť priemerne 135, pri druhom už len 68 maternicových sťahov.

5 percent

Len asi päť percent žien porodí v lekárom stanovenom termíne. Gynekológovia najčastejšie počítajú termín pôrodu podľa prvého dňa poslednej menštruácie. Ten by preto mala mať žena vždy poznamenaný v menštruačnom kalendári.

3 000 až 3 500 gramov

Váha novorodeného dieťaťa sa pohybuje najčastejšie od 3000 do 3500 gramov. Prvé dni po narodení dieťa na váhe prirodzene stratí, môže až pätnásť percent pôrodnej váhy. Asi od druhého týždňa ale začne priberať, a to 100 až 250 gramov týždenne. Priemerná dĺžka novorodenca je 50 centimetrov.

250 detí

Zatiaľ čo ste čítali tento článok, vo svete sa narodilo asi 250 detí. Práve toľko detí pribudne na planéte každú minútu. Každý rok sa narodí asi 130 miliónov detí.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >