Čaká vás cisársky rez? Pozrite si animáciu, ako presne prebieha

Gabriela Bachárová, 19. novembra 2018 o 13:45

Ak už viete, že porodíte cisárskym rezom, určite vás zaujíma, čo sa s vaším telom bude počas tejto častej pôrodníckej operácie diať.

A je na svete.

Foto: Shutterstock.com

Na facebookovej stránke ScienceNaturePage nájdete animáciu, ktorá ukazuje samotný priebeh cisárskeho rezu, pozrieť si ju môžete tu.

Cisárskym rezom na Slovensku končí asi 25 percent všetkých tehotenstiev. Tie plánované sa robia napríklad vtedy, ak je plod otočený zadočkom dolu alebo má žena niektoré ochorenia. K neplánovaným sa pristupuje často vtedy, ak je dieťa ohrozené nedostatkom kyslíka. Isté percento cisárskych rezov sa však robí zbytočne, napríklad ak pôrodník nesprávne vyhodnotí informácie z takzvaného monitoru, ktorým sa počas pôrodu sleduje srdcová činnosť plodu, teda jeho okysličenie.

Cisársky rez sa robí buď v celkovom alebo lokálnom znecitlivení. Rez sa vedie priečne pozdlž lonovej kosti alebo tam, kde končí lonové ochlpenie, len výnimočne od pupku smerom dolu k lonovej kosti. „Močový mechúr sa zosunie z maternice a na tomto mieste sa maternica otvorí. Po otvorení vaku blán pôrodník rukou vybaví (vyberie) naliehajúcu časť plodu (hlavička, zadoček) a potom sa porodí celý plod pomocou tlaku na fundus maternice,“ píšu v publikácii Sprievodca tehotenstvom gynekológovia a pôrodníci Jozef Záhumenský a Vladimír Cupaník.

Dieťa sa po podviazaní a prestrihnutí pupočnej sňúry odovzdá do rúk pediatra. Ak je v poriadku, je možno ho priložiť na hrudník matky podobne ako pri prirodzenom pôrode. Z maternice sa vyberie placenta spolu s plodovými obalmi. Maternica sa zošije a potom následne aj ďalšie vrstvy brušnej steny.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >