Už žiadne langoše či sladkosti s nadmierou cukru. Nezdravé potraviny zmiznú z pultov školských bufetov

gb, 17. marca 2023 o 04:50

Sortiment v školských bufetoch prejde zmenami. Dostane sa do nich viac zdravších potravín a nápojov. Nezdravé z pultu buď zmiznú, alebo sa upraví ich ponuka. U detí tak chcú úrady podporovať zdravú voľbu potravín a nápojov a povzbudiť ich, aby sa stravovali zdravšie.

Príliš sladké pochutiny už nebudú na pultoch školských bufetov.

Foto: Shutterstock.com

Úpravu sortimentu v školských bufetoch prináša vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež, na ktorej participoval Úrad verejného zdravotníctva SR. Do platnosti vstúpila v stredu 15. marca.

„V školských bufetoch, teda v doplnkovom školskom stravovaní, chceme zabezpečiť širokú dostupnosť napríklad čerstvého ovocia a zeleniny, nápojov a prírodných štiav bez konzervačných prípravkov či mäsové výrobky s obsahom mäsa minimálne 80 percent. Predávať sa tam už po novom nebudú presladené nápoje, nápoje s kofeínom, taurínom, chinínom alebo hamburgery či vyprážané jedlá,” uviedol v tlačovej správe Úrad verejného zdravotníctva.

Zdravší sortiment v školských bufetoch spolu s ponúkanými jedlami zo školských jedální vytvorí výživovo hodnotnú ponuku potravín a jedál pre deti v priestoroch, v ktorých trávia podstatnú časť dňa. Úrady veria, že deti to bude prirodzene viesť k zdravším rozhodnutiam a zvýši to pravdepodobnosť, že si aj prostredníctvom školského prostredia osvoja vzorce zdravšieho stravovania.

Z údajov Národného centra zdravotníckych informácií totiž vyplýva, že obezita postihuje už aj najmladšie ročníky a podľa štatistických údajov za rok 2022 máme na Slovensku viac ako 12-tisíc obéznych detí evidovaných v rámci ambulancií všeobecnej starostlivosti o deti a dorast. Zmenou ponuky sortimentu v školských bufetoch chce štát znižovať celkový objem skonzumovanej soli a cukru, pretože ich dlhodobý nadbytok zhoršuje zdravotné vyhliadky dieťaťa.

Čo áno a čo nie

Ako sa teda konkrétne upravuje sortiment v školských bufetoch? Ich sortiment má obsahovať najmä čerstvé ovocie a zeleninu, ovocné a zeleninové šťavy a nektáre s nízkym obsahom cukru, celozrnné a cereálne výrobky, mlieko a mliečne výrobky so zníženým obsahom pridaných cukrov, vrátane bezlaktózových alternatív, a nápoje a prírodné šťavy bez konzervačných prípravkov.

Sortiment naopak nesmie obsahovať nealkoholické nápoje s pridaným cukrom nad 5 gramov na 100 mililitrov, nealkoholické nápoje s kofeínom, nealkoholické nápoje s taurínom, nealkoholické nápoje s chinínom, alkoholické nápoje, tabakové výrobky a výrobky s obsahom nikotínu, výživové doplnky a potraviny rýchleho občerstvenia, ktorými sú langoše, chlieb vo vajíčku, praženica, spracované mäsové výrobky a údenárske výrobky s obsahom mäsa menším ako 80 percent, výrobky s obsahom majonézy, vyprážané jedlá, paštéty a hamburgery.

Cukrovinky, slané zemiakové lupienky, krekry či tyčinky môžu tvoriť najviac 50 percent sortimentu. „Podmienka maximálne 50-percentného podielu takýchto potravín sa stanovila, pretože chápeme, že nie je možné zrazu obmedziť tento sortiment úplne. Snažíme sa ho postupne nahrádzať zdravými potravinami, aby mali deti možnosť kúpy aj oveľa zdravších produktov. Uvedomujeme si, že zmena myslenia prebieha postupne. Chceme však povzbudiť školské bufety, aby boli skutočnými partnermi vo formovaní zdravších návykov, priebežne sa zamýšľali nad svojou ponukou a vnímali, že aj ony majú reálny vplyv na zdravie detí,” uviedol Úrad verejného zdravotníctva.

Školské bufety sa nesmú prevádzkovať v zariadeniach pre deti do 6 rokov. Regionálne úrady verejného zdravotníctva budú pri priebežných kontrolách do konca školského roka prihliadať na to, že niektoré zmeny zapracujú v školských bufetoch postupne. Počas kontroly ich na nevyhovujúci stav upozornia. V prípade dlhšej trvanlivosti výrobkov (cukrovinky, slané pochutiny) ich prevádzkovateľ môže zaraďovať do predaja postupne tak, aby dodržal maximálny podiel 50 percent.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >