„Toto zješ, a bez reptania!“ Šesť trikov, ako do detí dostať zeleninu a zdravé jedlá

Patricia Poprocká, 20. januára 2023 o 05:14

Kúsok čokolády alebo ovocia? Buchty alebo zeleninové rizoto? Ak dáme deťom takto na výber, výsledok je ľahko predvídateľný. Vytvoriť im návyky, aby jedli ako samozrejmosť aj zdravé veci, je však ľahšie než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ponúkame niekoľko užitočných trikov.

Je na vás, aké stravovacie návyky si dieťa vytvorí.

Foto: shutterstock.com

Obohaťte múku

Múčne jedlá a koláče väčšina detí jednoducho miluje. Nezakazujte im ich, len ich robte skrátka zdravšie. Do múky primiešajte najemno rozomletú pohánku, ovsené vločky alebo akékoľvek iné obilniny. Stále to bude to isté jedlo (koláč či obľúbené buchty), akurát výrazne zdravšie.

Varte kaše

Obilninové kaše boli kedysi tradičným jedlom našich predkov. Výhodou je, že do nich možno primiešať skutočne všetko – vločky, proso, jačmeň, quionu, dokonca i kokos. Ak následne kašu dobre dochutíte – medom, stéviou, vanilkou, jahodami, čučoriedkami či iným obľúbeným ovocím, dieťa nielenže dostane výdatné zdravé raňajky či večeru, ešte sa na ne bude aj tešiť. Nebojte sa ozdobiť orieškami a semiačkami.

Farbite zeleninou

Takto to môžete nazvať pred deťmi, v skutočnosti však ide o to, že napríklad do cesta na halušky primiešajte špenát alebo inú zeleninu, ktorú chcete, aby si vaše dieťa dalo. Tak isto rôznorodo môžete zafarbiť placky, palacinky či zemiakovú kašu. Aj polievku a omáčku, pochopiteľne.

Ponúkajte nepriamo

Ak je doma na stolíku vyložený tanierik s cukríkmi, skôr či neskôr bude po ňom a vy si zas akurát tak povzdychnete, že ďalšia sladkosť fuč. Ak chcete, aby dieťa jedlo zdravšie, cukríky, keksíky či čokoládky schovajte, ešte lepšie – vôbec nekupujte. Na tanierik doma radšej vyložte oriešky alebo nejaké semienka. Samozrejme, dbajte aj na výber miesta, nech je očiam viditeľné a rukám ľahko dostupné.

Príťažlivo servírujte

Isteže, nemusí to byť stále výkladná skriňa ako v štvorhviezdičkovom hoteli, dieťa si ale skôr dá kúsok jablka, keď ho má očistené a pekne nakrájané na tanieriku, než keď je zavalené v mise ďalším nevábne vyzerajúcim ovocím. Dajte si námahu a pripravte deťom ovocné tanieriky – nakrájané jablká, kiwi, mandarínky, pomaranče či banány vytvárajú pastvu aj pre oči, nielen pre telo. Ak budú mať deti dostatok takýchto cukrov, nebude sa im žiadať tie umelé v sladkostiach.

Niečo za niečo

Je to krajný prípad, zaváňajúci kupčením, ale aj ten niekedy pomôže. „Ak zješ šalát, môžeš po obede dostať dezert,“ môžete sa s dieťaťom dohodnúť. Samozrejme, stále je na vás, čo tým dezertom bude – či mandľa v čokoláde, koláč, džús alebo ovocie. Ak sladkosť, dbajte, aby dostali deti len malý kúsok, viac-menej symbolický dezert.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >