Umývate ovocie a zeleninu správne? Čo hrozí, ak sú umyté nedostatočne

Gabriela Bachárová, 15. septembra 2023 o 06:19

Len voda stačiť nemusí. Šikovnou pomôckou je kefa na umývanie ovocia a zeleniny. Aké ďalšie možnosti ešte máte, aby plody záhrad a sadov priniesli len zdravotný prospech a nie komplikácie?

Ovocie a zelenina potrebujú dôkladné umytie.

Foto: shutterstock.com

Prečo teba poriadne umývať ovocie a zeleninu? Zbavíte tak povrch plodiny škodlivých pozostatkov z hnojenia (pesticídy), nečistôt (prach, zvyšky hliny, kamienky, hmyz) i baktérií, ktoré na ňom mohli uľpieť cestou.

Používajte pritom radšej studenú vodu, pretože teplá nie je pitná. O jej rizikách sme už písali na tomto mieste. Teplá voda sa považuje len za úžitkovú a môže obsahovať chemické látky, ktoré sa používajú na jej úpravu a v studenej vode sa nevyskytujú.

Ďalším rizikom je množenie niektorých baktérií, ktorým sa v teplej vode darí lepšie ako v studenej. A napokon, vplyvom vyššej teploty môže dochádzať k prenikaniu niektorých nežiaducich látok z vodovodného potrubia do vody. Medzi také látky patria napríklad ťažké kovy ako olovo či zinok. Na umývanie ovocia či zeleniny preto radšej používajte studenú vodu, tá však zasa na dokonalé umytie nemusí stačiť. Šikovným pomocníkom sa môže stať čistiaca kefa z rôznych materiálov, ktorú dnes možno jednoducho zohnať v obchodnej siete a môžete si vyberať z viacerých materiálov.

Ovocie či zeleninu držte pod tečúcou vodou asi 20 až 30 sekúnd a kefou poriadne vydrhnite. Pre ešte lepší výsledok plodiny jemne osušte papierovou či látkovou utierkou, v tom druhom prípade by mala byť samozrejme čistá.

Ešte pred samotným umývaním ovocia a zeleniny si nezabudnite poriadne poumývať vlastné ruky, na čo sa však často zabúda. Aj tie totiž obsahujú nečistoty a baktérie a s plodmi prídu do styku.


Sóda, ocot, soľ... Traja užitoční pomocníci

Ak sa neponáhľate, namočte plodiny asi na dvadsať minút do vody so soľou. Tento spôsob môžete použiť, ak chcete znížiť neželaný obsah pesticídov. Potom opláchnite pod tečúcou vodou.

Okrem soli môžete použiť aj obyčajnú jedlú sódu, na pol litra vody pripadne asi jedna lyžička sódy. Nechajte ovocie či zeleninu vo vodnom kúpeli asi štvrť hodinky. Treťou možnosťou je použitie bieleho octu. Na jeden diel octu použite štyri diely vody a do vzniknutého roztoku položte to, čo chcete umyť. Nechajte pôsobiť asi 15 minút a potom znovu opláchnite pod tečúcou vodou.

Na trhu dnes už navyše existuje viacero aj ekologických prípravkov, ktoré sľubujú, že pomôžu s dôkladným umytím ovocia a zeleniny. V ich obsahu často nájdeme napríklad esenciálne oleje. Ako ich používať? Jednoducho, do umývadla či nádoby, v ktorej bude plodiny umývať, stačí priliať zopár kvapiek výrobku a umyť.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >