Božské paradajky. Chránia pred rakovinou, zlepšujú zrak i náladu

gb, 28. augusta 2023 o 06:00

Sezóna paradajok vrcholí, okrem chuťových buniek potešia aj naše zdravie.

Paradajky, skutočný dar prírody.

Foto: shutterstock.com

Vedeli ste, že paradajky pochádzajú z južnej Ameriky a do Európy ich doviezol slávny námorný objaviteľ Krištof Kolumbus na konci 15. storočia? O dvesto rokov neskôr sa už stali bežnou súčasťou jedálneho lístka a dnes si mnohí bez nich nedokážu leto ani len predstaviť. Najčastejšie sa na našich tanieroch objavujú červené odrody, avšak naraziť možno i na žlté, oranžové či dokonca fialové plody.

Oproti iným druhom zeleniny sú paradajky výhodné v tom, že i po uvarení si zachovávajú výživné látky. Ide hlavne o silný antioxidant lykopén, ktorý chráni bunky ľudského organizmu pred poškodením tým, že ničí nebezpečné voľné radikály, ktoré vznikajú ako vedľajší produkt látkovej výmeny a dokážu spôsobiť rakovinové bujnenie či srdcovo-cievne a iné vážne choroby.

Lykopén sa po uvarení z paradajok lepšie uvoľňuje, upozorňuje bratislavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Najviac lykopénu, ktorý dodáva paradajkám typickú červenú farbu, majú šupky, preto sa ich celkom určite nezbavujte.

Zlepšujú zrak aj imunitu

Paradajky sú ďalej zdrojom vitamínu A, ktorý pôsobí blahodarne na vlasy a zlepšuje zrak. Vitamín C obsiahnutý v tejto obľúbenej zelenine zasa pomáha zvyšovať obranyschopnosť organizmu. Paradajky ďalej udržujú tráviaci systém zdravý, zabraňujú zápche aj hnačke. „Okrem toho majú veľké množstvo vlákniny, čo znižuje príznaky zápchy,” vraví Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. A vedeli ste, že pravidelná konzumácia paradajok ovplyvní aj vašu náladu? Na svedomí to má látka tyramín, a čím sú plody zrelšie, tým je jej množstvo vyššie.

Paradajky možno konzumovať v surovom stave napríklad ako prílohu k mäsu alebo v rôznych šalátoch v kombinácií s inou zeleninou. Pripraviť z nich môžeme lečo, domáci kečup, nátierky, omáčky, polievku a veľa iných dobrôt. Osvedčená je aj kombinácia paradajok s mozzarellou a bazalkou.

Nie všetkým prospievajú
Pozor, konzumácia paradajok môže určitej skupine ľudí spôsobovať problémy. Opatrní by mali byť preto ľudia s alergiou a intoleranciami.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >