Čo má a čo určite nemá obsahovať zdravá desiata? Svoje tipy dáva lekárka

gb, 5. septembra 2023 o 06:00

Nie vždy sa to podarí, avšak snažiť sa o vyváženú a zdravú desiatu sa oplatí. Dieťa získa energiu na vyučovanie a upevní si zdravie.

Zdravá desiata.

Foto: Shutterstock.com

„Počas dňa by deti mali prijímať dostatočne kvalitnú a pestrú stravu, nevynímajúc desiatu. Desiata je vhodná na doplnenie energie, najmä ak deti čaká ešte predpoludňajšie vyučovanie,” uvádza Úrad verejného zdravotníctva a hneď i radí, ako by taká desiata mala z nutričného hľadiska vyzerať.

Zdravá desiata by mala obsahovať celozrnné pečivo s nátierkou či syrom, porciu ovocia a zeleniny (je to zdroj vlákniny a vitamínov), mlieko (probiotické a acidofilné výrobky) a jogurty (zdroj vápnika, ktorý je dôležitý pre vývoj dieťaťa). Ďalej je to kvalitný nápoj. Čistú vodu je možné striedať s nesladeným čajom, čerstvými šťavami alebo nesýtenou minerálnou vodou.

A čo všetko patrí medzi nevhodné desiate? Úrad verejného zdravotníctva medzi také zaraďuje energetické a rôzne sladené nápoje a sladkosti, pretože obsahujú rýchle kalórie: „Deťom ich netreba úplne zakazovať, no uprednostnite kvalitné výrobky, napríklad cereálne keksíky, sušené ovocie či tyčinky s vyšším obsahom kakaa.”

Dôležitá desiata

„Desiata je dôležitá súčasť stravovacieho režimu dieťaťa, má tvoriť asi 15 percent z denného príjmu energie. V prípade, že vaše dieťa trpí intoleranciou laktózy, prípadne mliečnej bielkoviny, je potrebné poradiť sa s lekárom o potravinách, ktoré sú preňho vhodné. Z ovocia a zeleniny je treba striedať druhy, ktoré má dieťa rado,” uviedla lekárka Hana Janechová, vedúca Odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva SR.

„Aby si podľa nej dieťa osvojilo správne stravovacie návyky, ich súčasťou je i dodržiavanie približne rovnakých časových intervalov na jedlo. Zdravé stravovacie návyky sa formujú predovšetkým v rodine. Škola sa na ich formovaní a udržiavaní môže spolupodieľať cestou ponúkaných jedál a rôznych edukatívnych programov a projektov,” uzatvára Úrad verejného zdravotníctva vo svojej správe.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >