Tuberkulóza zo Slovenska nezmizla, najviac pacientov je vo veku do 5 rokov

TASR, SITA, 23. marca 2022 o 03:22

Najvyššia miera výskytu tuberkulózy je vo východoslovenských regiónoch. Najviac chorých je medzi malými deťmi.

Tuberkulóza zo Slovenska nezmizla.

Foto: Shutterstock.com

Prípadov tuberkulózy však na Slovensku celkovo ubúda. Pri príležitosti Svetového dňa tuberkulózy to uviedlo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

„Na Slovensku je dnes situácia stabilizovaná, priaznivá a plne pod kontrolou s trendom poklesu. V roku 2018 bolo do Národného registra tuberkulózy nahlásených 281 prípadov, vlani sme evidovali len 150 prípadov,” skonštatovala Univerzitná nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice.

Druhou najpočetnejšou skupinou sú seniori vo vekovej skupine 60 až 64 rokov. Pokles prípadov zapríčinilo podľa neho najmä povinné očkovanie, ktoré trvalo do konca roka 2011.

Proti TBC sa však na Slovensku očkuje stále. „Aj v súčasnosti sa naďalej očkujú deti v kontakte s TBC ochorením s negatívnymi výsledkami a nálezom na röntgene pľúc a tiež novorodenci prepúšťaní do rodiny so známym výskytom tuberkulózy,” vysvetlila UNLP.

Choroboplodné zárodky tuberkulózy sa šíria kašľom, kýchaním, ale aj pri komunikácii. Baktérie napádajú väčšinou pľúca, no nielen tie. Lekárska prax podľa NCZI rozlišuje medzi nákazou tuberkulózou a samotným ochorením. Niektoré obranné mechanizmy ľudí totižto dokážu choroboplodné zárodky eliminovať, čim zabránia prepuknutiu ochorenia.

Tuberkulózne ochorenie si vyžaduje rýchlu liečbu, pri ktorej je bezpodmienečne nutné, aby pacient bral lieky pravidelne a podľa odporúčania lekára. Po úspešnej liečbe pacient už o niekoľko týždňov prestáva byť šíriteľom ochorenia a môže sa vrátiť do bežného života.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >