Tisíce detí sa spojili a bubnovali, aby poukázali na svoje práva

TASR, 20. novembra 2019 o 05:14

Viac ako 21 tisíc detí na celom Slovensku v utorok 19. novembra v rovnakom čase od desiatej do jedenástej hodiny dopoludnia bubnovalo, aby poukázali na svoje práva. Do podujatia sa zapojili deti z vyše 270 materských, základných a stredných škôl.

Bubnovalo sa aj v Regionálnom sociálno-edukačnom centre v Nových Zámkoch.

Foto: Regionálne edukačno-sociálne centrum Nové Zámky

Cieľom bubnovačky nebolo lámanie rekordov. Podujatím s mottom „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť" chceli organizátori podporiť v spoločnosti tému väčšej ochrany detí pred násilím a poukázať na potrebu prevencie.

„Násilie je téma, ktorá nás sprevádza celým naším životom v rôznych podobách. Ovplyvňuje náš život, a aj život našich detí. Deti sa čoraz častejšie stretávajú s ponižovaním, posmievaním, vylučovaním či inými formami násilia, ale často sa problém odhalí, keď je už neskoro," uviedla riaditeľka neziskovej organizácie Centrum Slniečko Mariana Kováčová s tým, že je dôležité o násilí s deťmi hovoriť.

Bubnovačka sa na Slovensku v novembri koná šiesty rok. V mnohých školách sa bubnovalo priamo v ich areáloch, deti však boli aj na námestiach či v športových halách, ktoré sa zaplnili napríklad v Banskej Bystrici, Michalovciach alebo v Nitre. Školáci z Holíča sa stretli na Holíčskom zámku, školy zo Skalice vo Františkánskej záhrade.

November je mesiacom v oblasti ochrany práv dieťaťa. Práve 19. november, keď sa bubnovačka koná, je vyhlásený za Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí. Svet si 20. novembra pripomína 30. výročie od prijatia od Dohovoru o právach dieťaťa, najširšie prijatej zmluvy o ľudských právach v histórii, ktorú ratifikovalo 195 krajín.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >