Teflónová, keramická či liatinová? Veľké porovnanie panvíc – ktorá je zdravotne nezávadná, aká vydrží najdlhšie

Patricia Poprocká, 14. mája 2023 o 04:30

Každý z nás má doma aspoň jednu, čo však vieme o jej kvalite či škodlivosti? Veľké porovnanie kuchynských panvíc – ich trvanlivosti, funkčnosti, dopadov na zdravie a životné prostredie priniesol online magazín Ekoreštart a výsledky sú prekvapujúce.

Nie je jedno, na čom varíme.

Foto: shutterstock

Viete, že keramická panvica vlastne nie je tak celkom keramická? A že tá liatinová je prakticky nesmrteľná? Teflónová je lacná, ale riziková a ak si máte vybrať, z porovnania najlepšie vychádzajú nerezové, liatinové a smaltované, najlepšie vyrobené v Európe. Aj keď, samozrejme, závisí od toho, na čo ju chcete používať.

Pozrite si plusy a mínusy jednotlivých panvíc podľa online magazínu Ekorestart.sk.

Teflónová

Je ľahká, len tak sa na ňu niečo neprilepí, a dajú sa kúpiť za lacný peniaz, neraz v rámci supermarketových akcií. Ale pozor, veľmi ľahko sa poškriabu, a používanie poškriabanej panvice je pre človeka nebezpečné. Teflón je syntetický materiál, biolgicky neodbúrateľný, ktorý ľudský organizmus nedokáže spracovať. Riziková je aj ich výroba, môžu pri nej unikať do životného prostredia nebezpečné látky. Navyše, niektoré teflónové panvice môžu obsahovať aj zložku PFOA, ktorá je toxická a neodbúrateľná. Väčšina krajín ju zakázala, problematické však môžu byť lacné panvice z čínskych obchodov. Pri vysokých teplotách sa prehrieva a uvoľňujú sa z nej toxické výpary.

Keramická

V podstate nie je keramická, ale na kovovom tele panvice je nepriľnavý povlak na báze silikónu získaného z piesku. Technicky ide o tzv. sol-gel, vysvetľuje Ekoreštart.sk. Nepriľnavý povrch neobsahuje nebezpečné PTFE a PFOA zložky, z tohto hľadiska sú teda bezpečnejšie. „Dbajte však, aby panvica neobsahovala olovo ani kadmium – ak to nie je vyslovene uvedené, je veľká pravdepodobnosť, že ich obsahuje,“ zdôrazňuje online magazín. Oproti teflónovým sú keramické panvice odolnejšie voči poškriabaniu, rýchlejšie však strácajú nepriľnavé vlastnosti. Nie sú vhodné do umývačiek riadu, no ľahko sa čistia aj ručne.

Liatinová

Výborne drží teplo, môže ísť aj na otvorený oheň či gril. Do jedla uvoľňuje železo a má nepoškriabateľný povrch. Je však dosť ťažká (o to náročnejšia manipulácia) a dlho trvá, kým sa nahreje. Nemožno ju umývať v umývačke riadu a potrebuje pravidelnú údržbu olejom. Je však odolná a prakticky nezničiteľná. Vplyv na životné prostredie nie je negatívny, keďže je zo železa, ktorého je dostatok a pri ktorom nie je problémom ani recyklácia. Neobsahuje žiadne toxické látky, čo je dôležité.

Smaltovaná

„Smalt je vlastne roztavené sklo nanesené na kovové telo. V Európe sa dlhodobo nepoužíva sklovina s olovom, ale pri lacných čínskych hrncoch sa nedá garantovať, že sú bez olova,“ konštatuje magazín Ekoreštart.sk. Ak je bez olova, má veľa výhod – ľahko sa udržiava, vhodná do umývačky riadu, nepoškriabateľná, vhodná na všetky druhy varičov, dokonca farebne pestrá. Neobsahuje toxické látky a vydrží dlho, ak sa zvnútra neodlepí smalt. Dá sa však ľahko recyklovať (v zbere kovov). Nie je akurát vhodná na vysoké teploty, pretože smalt sa môže poškodiť.

Nerezová

Je nepoškriabateľná a ľahko sa udržuje, bez výčitiek ju možno dať do umývačky riadu. Horšie je to s jej praktickým využitím – nahrieva sa dosť slabo a nerovnomerne, pri vysokých teplotách sa vytvára ťažko odstrániteľný dúhový efekt a dosť často sa na jej dno lepí jedlo. Je potrebné väčšie množstvo oleja, no niekedy nepomáha ani to. Z ekologického hľadiska je výhodou to, že vydrží dlho a v prípade potreby ju možno ľahko recyklovať.

Celé porovnanie panvíc tak, ako ich priniesol online magazín ekorestart.sk nájdete na tomto linku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >