
Bez mlieka a vajec si pečenie niekto nevie ani predstaviť. Často je to však len o zvyku, oboje možno úspešne nahradiť.
Foto: Shutterstock.comNiekedy je to nevyhnutnosť, niekedy snaha stravovať sa zdravšie, inokedy len chuť vyskúšať niečo iné. Nech už je dôvod akýkoľvek, zmena v jedálničku, najmä zdravšia za nezdravšiu, môže byť prospešná a nemenej chutná. Tu je niekoľko tipov.
Bez mlieka a vajec si pečenie niekto nevie ani predstaviť. Často je to však len o zvyku, oboje možno úspešne nahradiť.
Foto: Shutterstock.comKto povedal, že polievka má byť len teplá a slaná? Skúste si predvianočné obdobie osladiť touto netradičnou sladkosťou, v ktorej má hlavné zastúpenie sušené ovocie. A pozor – najlepšie chutí studená!
Stále delíte mlieko na rastlinné a „normálne“? Kravské mlieko je síce u nás najčastejšie konzumované, kedysi považovalo za nevyhnutnú súčasť zdravej výživy, dnešné poznatky však hovoria o tom, že jeho vylúčenie z jedálnička neznamená vôbec katastrofu. Naopak, jeho rastlinné náhrady majú množstvo prínosov a nemusia ich piť len alergici.
Určite máte zbierku časom overených vianočných receptov, ktoré robíte každý rok a všetci ich majú radi, no čo tak vyskúšať niečo nového? Ak to budú čokoládové pralinky, ako domácu pani i hostiteľku vás ochutnávači vynesú do nebies. Ešte sa nestalo, aby si niekto po ich vyskúšaní nevypýtal recept.
Hľadáte jednoduchý, a pritom originálny dezert, ktorým cez víkend očaríte rodinu? Už nehľadajte, vyskúšajte vynikajúce pečené jablká, po ktorých sa len tak zapráši.
Tieto rožteky sa v minulosti dávali ako výslužka pre pomocníkov na hospodárstve, ktorí práve na sviatok svätého Martina odchádzali od hospodára a vydávali sa hľadať si novú prácu. Tradične sa robili kysnuté, no ak nemáte tento víkend veľa času, môžete si ich pripraviť nekysnuté a len z troch základných ingrediencií. Je to veľmi jednoduché a chuť skvelá!
Dnes je v úlohe kuchára 10-ročný Oleg. Rád jazdí na motorke a číta, ale aj pečie. V kuchyni pomáhal odmalička a dnes si v nej už dokáže poradiť aj sám. Jeho špecialitou sú rožky, ktoré pečie pre návštevu či rodinu, keď má čas.
Šípkový čaj, džem, niekto z nich robí aj víno. Šípky sú pre vysoký obsah vitamínu C odporúčané na posilnenie imunity. Vynikajúce účinky majú však i vo forme octu či oleja – napríklad proti kašľu či na popraskanú kožu. Ako si ich pripraviť, radí Jarmila Jovankovičová, srbská Slovenka, ktorá sa venuje tejto oblasti v Báčskom Petrovci v Srbsku.