Pečte a varte zdravšie. Praktické tipy, čím v kuchyni nahradiť cukor, múku či mlieko

Patricia Poprocká, 8. novembra 2022 o 04:39

Niekedy je to nevyhnutnosť, niekedy snaha stravovať sa zdravšie, inokedy len chuť vyskúšať niečo iné. Nech už je dôvod akýkoľvek, zmena v jedálničku, najmä zdravšia za nezdravšiu, môže byť prospešná a nemenej chutná. Tu je niekoľko tipov.

Bez mlieka a vajec si pečenie niekto nevie ani predstaviť. Často je to však len o zvyku, oboje možno úspešne nahradiť.

Foto: Shutterstock.com

Cukor

Robí jedlá príjemne sladkými, pre organizmus, najmä detský, je však záťažou. Nahradiť ho možno medom, melasou, stéviou. Náhradou sú aj sirupy – napríklad javorový, agáve či ryžový. Vynikajúce prírodné sladidlo sú ďatle, ktoré stačí v nápojoch jednoducho rozmixovať. V niektorých jedlách, napríklad koláčoch, zasa možno cukor nahradiť sladkým ovocím, banánmi, jablkami a podobne.

Biela múka

V podstate človeka len rýchlo zasýti bez toho, aby do tela dostal vitamíny, minerály, vlánkninu či bielkoviny. Biela múka je vlastne umletá vnútorná časť zrna, zabveného o všetky cenné látky, ktoré sa nachádzajú práve v povrchvej vrstve obilnín. Pri otázke, čím bielu múku nahradiť, je odpoveď viac-menej jasná: celozrnnou. V ponuke sú aj rôzne ďalšie múky – ľanová, tapioková, kokosová. Vyrobiť si doma môžete pšenovú či pohánkovú múku, a to tak, že najemno pomliete pšeno (proso) či pohánku. Pšenová je bohatá na zinok, vitamín B a železo. Jednotlivé múky možno navzájom miešať.

Mlieko

Nahradiť ho môžete rastlinnými nápojmi, ktoré sú rovnako bohaté na vápnik aj ďalšie vitamíny. Tiež ich možno vyrobiť aj doma – zmixovať príslušnú surobinu s vodou. Vyrobíte si tak mandľové mlieko, ovsené, konopné, orieškové. V prípade potreby môžete aj dochutiť, napríklad osladiť ďatľami či medom. Viac v tomto článku.

Maslo

Ľahšou alternatívou sú rôzne rastlinné oleje, pozor však, aby boli nerafinované a dostatočne kvalitné. Ak sa už neviete zriecť masla, siahnite radšej po GHÍ, takzvanom prepustenom masle, ktoré možno pripraviť aj doma. Použiť ho môžete i na varenie. Ak si neviete predstaviť bez masla nátierku, môžete si ju pripraviť doma zo strukovín, zeleniny, semienok, či byliniek a trošky oleja. Nebojte sa mixovať a experimentovať, určite si nájdete vlastnú chuť.

Syr

Namiesto syra sú v ponuke sójové alternatívy – tofu alebo tempeh.

Vajíčka

V niektorých jedlách sa zaobíte bez nich úplne. Placky budú držať pokope aj bez vajíčka, sú akurát trocha tuhšie. Tiež tak sa dá upiecť aj koláč, cesto pohromade udržia napríklad ovsené vločky alebo chia semienka.

Mäso

Okrem sójových alternatív mäso môžete nahradiť strukovinami. Ako? Jednoducho: Uvarte ich a potom použite ako mäso – do soté, cestovín a podobne. Vyprážať ich asi nebudete, ale to by sa, napokon, nemalo ani mäso, lebo je to najnezdravší spôsob prípravy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >