Syndróm náhleho úmrtia dojčiat. Takto by bábätko nikdy spať nemalo

Gabriela Bachárová, 21. apríla 2023 o 06:00

Syndróm náhleho úmrtia dojčiat (SIDS) je nočnou morou snáď každého rodiča. Dieťa sa javí ako zdravé, prospieva, no jedného dňa sa už zo spánku neprebudí. Nič nenasvedčovalo, že sa blíži tragédia a žiadna konkrétna príčina sa väčšinou nezistí. Zabrániť úmrtiu, žiaľ, úplne nejde, môžete však riziko podstatne zmenšiť vhodnými režimovými opatreniami.

SIDS postihuje deti do jedného roka, s maximom výskytu v druhom až štvrtom mesiaci.

Foto: Shutterstock.com

Syndróm náhleho úmrtia dojčiat sa vyskytuje u detí do jedného roka. Na tisíc dojčiat pripadá 0,22 prípadu, z päťtisíc detí teda takto zomrie asi jedno. Zväčša sa tak stane do veku šiestich mesiacov, pričom vrchol je medzi druhým až štvrtým mesiacom života. Najčastejšie postihnuté dieťatko zomrie počas spánku, medzi dvanástou hodinou nočnou až šiestou hodinou rannou. Zistilo sa tiež, že podstatne viac detí zomiera v chladných mesiacoch roka ako v letnom období. Syndróm sa pritom viac týka chlapcov ako dievčat. Doterajšie vedecké poznanie dáva SIDS do súvislosti s neschopnosťou organizmu správne reagovať na vzniknutú poruchu dýchania.

Medzi možné príčiny SIDS sa radí spánková apnoe, teda zastavovanie dychu počas spánku spojené s poklesom hladiny kyslíka. Medzi podozrivými sú aj vrodené poruchy metabolizmu. Častým vinníkom je však i nesprávna poloha počas spánku.

SIDS hrozí vo zvýšenej miere deťom, ktoré prekonali jednu či viac takzvaných ALTE príhod. Tie náhlemu úmrtiu často priamo predchádzajú. Ide o stav, keď dieťa prestane dýchať, je bledé, potí sa, pripomína handrovú bábiku. Niekedy sa ho stačí dotknúť, buchnúť po chrbátiku či ho poštípať na pätičke a dych sa obnoví, inokedy je už potrebná resuscitácia.

Dobrou správou je, že prípadov SIDS na Slovensku stále ubúda. Ešte v 80. rokoch minulého storočia tvorili 25 percent prípadov dojčenskej úmrtnosti. Žiaľ, vyšší výskyt lekári stále zaznamenávajú u rómskeho etnika.

K preventívnym opatreniam patrí spánok na chrbátiku, na pevnej podložke či v neprekúrenej miestnosti. Rozoberme si jednotlivé možnosti prevencie podrobnejšie:

Spánok na chrbátiku

Tie najmenšie deti by mali spať iba na chrbátiku. Poloha na brušku výrazne zvyšuje riziko vzniku SIDS. Keď sa zistilo, že takzvaná pronačná poloha je nebezpečná, počty detí, ktoré zomreli na syndróm, sa dramaticky znížili. Bezpečná nie je ani poloha na boku, pretože dieťa sa z nej môže ľahko dostať na bruško. Ak ho na bok predsa len dávate, vysuňte mu ruku, na ktorej leží, dopredu, tak znížite riziko prevalenia.

Pevný matrac a voľná posteľ

Dôležité je nielen to, v akej polohe dieťa spí, ale i to, na čo ho rodičia ukladajú. „Používajte pevnú spaciu podložku. Tou je pevný matrac prekrytý plachtou,“ radia Jennifer Waldburgerová a Jill Spivacková, autorky knihy Dětský spánek. „Nenechávajte v postieľke mäkké predmety a voľné lôžkoviny. V prostredí, v ktorom dojča spí, by sa nemali vyskytovať vankúše, prešívané deky, periny, ovčia koža, vypchané hračky ani ďalšie mäkké predmety,“ uvádza. Ideálne je, ak bábätko spí v spacom vaku. Ak používate paplón, odporúča sa zastrčiť jeho spodnú časť pod matrac tak, aby bolo dieťa zakryté iba po hrudníček.

Zabráňte prehriatiu

„Nedávajte dojčaťu na spánok príliš teplé oblečenie a v miestnosti udržujte takú teplotu, aby v nej bolo príjemne ľahko oblečenému dospelému," radia autorky. Teplota by v miestnosti, kde dieťa spí, nemala prekročiť 20 stupňov, odporúčajú sa dokonca ešte nižšie teploty okolo 18 stupňov. Prehriate deti ľahko upadajú do hlbokých fáz spánku, ktoré zvyšujú riziko SIDS.

Dojčite

Niektoré vedecké prieskumy ukázali, že dojčenie môže zabraňovať vzniku nebezpečného SIDS. Závery nie sú celkom jednoznačné, dojčenie je však v každom prípade pre dieťa prospešné.

Monitory dychu

Užitočná pomôcka. Dnes už na ňu prispievajú zdravotné poisťovne, dá sa požičať v nemocnici. Používať by ju mali najmä súrodenci detí, ktoré zomreli na SIDS, deti, ktoré prekonali ALTE príhodu, tie so spánkovým apnoe či s diagnostikovaným refluxom. Monitor dychu nepretržite stráži dychové pohyby a ak zaznamená život ohrozujúce spomalenie či zástavu dychu, spustí alarm, čo dokáže zachrániť život dieťaťa.

Stop fajčeniu

„Nefajčite v tehotenstve a rovnako je rozumné nevystavovať dojča pasívnemu fajčeniu, a to nielen kvôli riziku SIDS,“ radia autorky knihy. Zistilo sa, že deti, ktoré boli už v tehotenstve vystavené cigaretovému dymu, mali o dosť zvýšené riziko vzniku syndrómu. Rovnaký negatívny efekt má i pobyt dieťaťa v prostredí, kde sa fajčí. Nikotín má totiž utlmujúci vplyv na dýchanie.

Pokrývku hlavy radšej nie

Dieťa by nemalo spať s prikrytou hlavičkou, výskumy odhalili, že to zvyšuje riziko vzniku SIDS. Nebezpečné je dávať na hlavičku spiaceho bábätka aj plienku, aby ste ho ochránili pred slnkom. V priestore sa tak hromadí vydychovaný vzduch, ktorý neobsahuje dosť kyslíku, čo rovnako zvyšuje riziko syndrómu.

Spoločný spánok s rodičmi: áno alebo nie?
Či spoločné spanie s rodičmi k syndrómu náhleho úmrtia dojčiat prispieva alebo nie, o tom sa stále vedú spory. Niektoré zdroje ho zásadne neodporúčajú, iné spoločný spánok považujú dokonca za prevenciu SIDS napríklad preto, že dieťa v tesnej matkinej blízkosti nebude mať príliš hlboký spánok, čo ho ochráni pred príliš dlhými pauzami medzi nádychmi. Ak spoločný spánok nepreferujete, dbajte aspoň na to, aby dieťa spalo s rodičmi v jednej miestnosti. Umožňuje to mať dieťa pod kontrolou.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >