Surovú hydinu a vajcia treba skladovať mimo ostatných potravín

TASR, 17. januára 2023 o 04:25

Surovú hydinu a vajcia treba skladovať a pripravovať oddelene od ostatných potravín. Dôležité je tiež dôkladné umývanie pracovných plôch, kuchynského náradia a tiež rúk. Pripomína to hlavný hygienik SR Ján Mikas v rámci preventívnych odporúčaní proti vírusu vtáčej chrípky.

S hydinou opatrne.

Foto: Shutterstock.com

Všetky jedlá z hydiny vrátane vajec je podľa Jána Mikasa potrebné tepelne upraviť minimálne pri teplote 70 stupňov Celzia. „Presvedčte sa pri tepelnej úprave, či šťava z mäsa hydiny je číra a nie ružová, či mäso hydiny nie je červené alebo ružové, a v prípade vajec, či sú bielky a žĺtky pevné,” priblížil. Pri manipulácii so surovou hydinou či vajcami odporúča používať oddelený riad a pomôcky.

Chrípka spôsobená vírusom vtáčej chrípky je infekčné ochorenie, ktoré sa obvykle prejavuje primárne respiračnými príznakmi. Klinický priebeh u ľudí závisí od vlastností vírusu a od predchádzajúceho zdravotného stavu pacienta. Často je charakterizovaný počiatočnou horúčkou a kašľom s rýchlou progresiou do ochorenia dolných dýchacích ciest. Ochorenie však môže prejsť aj do respiračného zlyhania, náhleho poškodenia pľúc a zlyhania vnútorných orgánov.

K infekcii najčastejšie dochádza pri kontakte s infikovanou krvou, orgánmi alebo telesnými tekutinami infikovanej hydiny, pri starostlivosti o infikovanú hydinu či plávaní alebo kúpaní sa v potenciálne vírusom zaťažených rybníkoch. „Nekúpte sa vo vodách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo a v okolí ktorých ste našli uhynuté vtáky alebo iné zvieratá,” dodal Ján Mikas.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >