Slovenské mäso alebo dovezený hrach? Je dôležitejšie, čo jeme alebo odkiaľ potravina pochádza?

pt, 11. apríla 2022 o 04:54

Je z hľadiska ochrany planéty lepšie kúpiť si kilo slovenského hovädzieho mäsa alebo kilo dovezeného hrachu? Aj keď sa už dlhodobo hovorí o tom, že najekologickejšie stravovanie je sezónne a lokálne, nemenej dôležité je tiež to, čo človek je.

Produkcia potravín je podľa prepočtov vedcov zodpovedná za štvrtinu svetových emisií skleníkových plynov.

Foto: shutterstock

Štúdia, ktorú publikoval časopis Science, uviedla, že na produkciu skleníkových plynov má väčší vplyv to, o akú potravinu ide, než to, odkiaľ pochádza. Gro emisií sa totiž nachádza vo výrobe, spracovaní a balení potravín, nie v doprave. „Doprava zvyčajne tvorí len do 10% celkových emisií potravín, v prípade hovädzieho mäsa je to iba 0,5%,“ cituje vedeckú štúdiu online magazín Naše Bio&Eko. Výnimkou je letecká doprava, ktorá produkuje vyše 50-násobne viac emisií ako napríklad lodná doprava.

Čo sa týka výroby a spracovania, ekologickejšia je rastlinná strava oproti živočíšnej, a to spravidla bez ohľadu na to, kde bola vypestovaná. Napríklad na kilogram hrachu pripadá rovnaké množstvo (kilogram) CO2. Ešte lepšie sú na tom orechy – tie vytvoria iba 0,3 kg CO2 na kilogram, keďže počas rastu spotrebúvajú CO2 z ovzdušia, a tak absorbujú takmer rovnaký objem CO2, aký je potrebný na ich spracovanie, balenie a dopravu.

Aj tu je ale výnimka, a to rýchlokaziace sa ovocie a zelenina, ktoré sa prepravujú letecky, ako napríklad špargľa, zelené fazuľky či bobuľové ovocie. Tie sa teda oplatí kupovať lokálne, ak sa chceme stravovať ohľaduplne k prírode.

Pri mäse a živočíšnych výrobkoch sú hodnoty CO2 výrazne vyššie. Napríklad chov hovädzieho dobytka iba na mäso prináša 60 kilogramov CO2 na kilo mäsa. Ak sa hovädzina využíva aj vedľajšie produkty ako mlieko a výrobky z neho, produkcia CO2 je v prepočte 21 kilogramov. Výroba kilogramu syra znamená vyše 20 kilogramov CO2.

Bravčové mäso a hydina sú na tom o niečo lepšie. „Sú zodpovedné za 6 až 7 kg CO2 na kilogram potraviny,“ uvádza online magazín Naše Bio&Eko.

Čo teda z toho vyplýva? Z hľadiska ochrany planéty je lepšie zaradiť do jedálnička viac rastlinných produktov. Kto sa nevie zriecť mäsa, oplatí sa uprednostniť hydinu a bravčové pred hovädzinou. A odpoveď na otázku z úvodu článku: Dovezený hrach je ekologickejší než domáca hovädzina.

Celý článok o štúdii časopisu Science si môžete prečítať TU.


ANKETA:

Ako sa stravujete?

83,6%



2,7%



2,7%



5,5%



5,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >