Striedanie času a deti. Päť najčastejších otázok a odpovedí

Patricia Poprocká, 30. marca 2019 o 10:02

Dlhšie denné svetlo, ale aj skoršie ranné vstávanie. Zmena zimného času na letný, ku ktorej dôjde v noci na nedeľu, uberie hodinu spánku. Koho to postihne najviac? Dá sa na zmenu pripraviť? Prečítajte si, čo je dobré vedieť o tom, ako na deti vplýva posun hodiniek.

Posun času možno zvládnuť aj tým, že ho nebudeme nijako extra riešiť.

Foto: shutterstock.com

Posun času vnímajú najhoršie najmenšie deti

Omyl. Tým najmenším je úplne jedno, koľko je hodín. Riadia sa vlastnými biologickými potrebami – kedy cítia hlad, kedy únavu, prípadne iný nekomfort. Spia, keď sa cítia dobre – najedené, v blízkosti matky. Do tabuliek sa ich snažili vtesnať vedci v minulom storočí, príroda je však silnejšia. Komu bude v začiatkoch letného času hodina chýbať, sú skôr ich rodičia. A potom, samozrejme, školáci, ktorých deň sa riadi hodinovými ručičkami.

Na striedanie času sa dá pripraviť

Odborníci radia niekoľko dní pred posunom hodinových ručičiek chodiť spať o niečo skôr, napríklad o 15 minút. Nedeľné voľno po posune času by potom mal človek využiť na to, aby sa dosýtosti vyspal. Celá nedeľa po „strate hodiny“ síce zbehne rýchlejšie, ale takáto príprava by mala zmierniť dopady časového posunu. Do akej miery to však platí pre deti, ťažko povedať. Aj v tomto prípade platí, že každý je iný, zaradenie do tabuliek neplatí.

Pomôže, keď budeme posun času ignorovať a ukladať deti spať v rovnakú hodinu, ako keby sa čas nezmenil

Podľa najnovších odporúčaní nie. Hodina znamená veľa. Skôr je lepšie nechať to na vlastný pocit detí, najmä v prvé dni. Ak vstávajú o hodinu skôr, než boli zvyknutí, spravidla sa to prejaví aj na skoršej večernej únave. Najlepšie je nikoho do ničoho nenútiť. Organizmus si dokáže poradiť aj sám. Zvlášť ten mladý.

Časový posun sa prejavuje na správaní detí

Áno. Citlivejšie deti pociťujú zvýšenú únavu, sú menej sústredené, niektoré aj podráždené. Odporúča sa preto zmierniť nároky. Ak sa dieťa cíti unavené, pokojne vynechajte pravidelný krúžok. Naopak, ak má dieťa problémy s večerným zaspávaním, pridajte na fyzickej aktivite. Pohybu nikdy nie je dosť, a akokoľvek sa dieťa hýbe, je len dobre. Poznáte to aj na sebe, niet príjemnejšieho zaspávania ako po dlhej túre alebo športovaní.

Posun na letný čas sa znáša ľahšie ako na zimný

Dni sú dlhšie, slnečného svetla je viac, napokon, to bol pôvodne aj jeden z dôvodov zavedenia letného času. Niekto preto možno získa subjektívny pocit, že tento prechod zvláda ľahšie, neplatí to však všeobecne. Hodina plus alebo mínus je stále hodina a organizmus si s ňou musí poradiť v obidvoch prípadoch rovnako. Nehovoriac o tom, že sú ľudia, ktorým viac vyhovuje jesenné striedanie času. Platí ešte jedna vec: Ak má dieťa zaujímavý program a robí veci, z ktorých má radosť, posun času zvládne bez väčších problémov.


ANKETA:

Prekáža vám striedanie času?

52,0%



0,7%



7,9%



11,8%



27,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >