Posun času vplýva najmä na školákov, bábätkám neprekáža

Patricia Poprocká, 26. októbra 2018 o 06:01

Posun času, keď si v nedeľu posunieme hodinky o hodinu dozadu, bude možno jeden z posledných. Európska komisia nevidí opodstatnenie striedania letného a zimného času, rovnako ani väčšina obyvateľov Európskej únie, tak chce Európskemu parlamentu navrhnúť, aby od budúcej jari platil už len jeden čas.

Bábätkám časový posun neprekáža, majú vlastný režim.

Foto: shutterstock.com

Odporcovia striedania letného a zimného času to vítajú, keďže podľa nich zhruba u pätiny populácie má spôsobovať poruchy spánku a celkové narušenie biorytmu. U niektorých ľudí môže vyvolávať ospalosť, podráždenosť, dezorientáciu, poruchy trávenia, migrény, dokonca i depresie. Podľa niektorých štúdií pribudlo po posune času dopravných nehôd.

V každom prípade, teraz ešte časový posun musíme zvládnuť, a to v noci zo soboty na nedeľu, z 27. na 28. októbra. Najväčšie problémy vyrovnať sa s posunom majú podľa výskumov starí ľudia a hneď za nimi nasledujú deti.

Komu je úplne jedno, koľko je práve hodín, sú podľa lekárov bábätká. Tie totiž časový posun nevnímajú, majú vlastný rytmus. Spia niekoľko hodín cez deň, budievajú sa aj v noci... Ich periódy spánku a bdenia sa striedajú zväčša podľa pocitu hladu, nie podľa hodinových ručičiek.

Horšie to však už vnímajú ich matky. Keď sa napríklad dieťa budievalo o šiestej ráno a teraz to má byť podľa hodiniek ešte ďalšiu hodinu skôr, znamená to pre nich zvýšenú záťaž.

Hodinu menej či navyše však už pociťujú školáci. Prispôsobenie sa na nový čas im môže trvať aj tri týždne.

Lekári radia nechať ich privykaniu na nový čas prirodzený priebeh. Teda napríklad nenútiť deti chodiť večer spať v určenú hodinu, v akú chodievali doteraz, ale nechať to na ich vlastný pocit. Ak teda niekto bol zvyknutý zaspávať o ôsmej a po posune hodiniek o hodinu dozadu bude chcieť ísť spať o siedmej, rodičia by ho mali nechať. Telo si v priebehu niekoľkých dní samé privykne na nový režim.

Pre citlivejšie deti však odporúčajú následne aj zmierniť nároky na ne počas dňa, keďže pociťujú zvýšenú únavu.

Dokedy sa budú letný a zimný čas striedať, nie je isté. Podľa niektorých odhadov by sa tak mohlo stať už v apríli 2019. Zaviesť len jeden čas, bez striedania, je však dosť komplikované. Keďže ide v podstate o celosvetovú vec, museli by sa zosynchronizovať počítačové systémy, cestovné poriadky, energetické siete, a podobne. Stále sa aj vedú debaty, či by bol vhodnejší letný alebo zimný.





ANKETA:

Aký čas by ste chceli?

43,4%



43,4%



13,3%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >