Cibuľa s medom, tymiánový sirup. Na kašeľ či nádchu skúste domáce recepty

Gabriela Bachárová, 8. novembra 2018 o 11:48

Keď dieťa dostane nádchu či kašeľ, nie je nutné hneď utekať do lekárne. Tu je niekoľko tipov, ako si pomôcť aj bez chémie.

Med a cibuľa, osvedčená kombinácia v boji proti kašli.

Foto: Shutterstock.com

Cibuľovo-medový sirup na kašeľ

Nakrájajte natenko cibuľu a pridajte k nej niekoľko lyžíc medu. Už za krátku dobu zo surovín vznikne tekutejší sirup. Dieťaťu dávajte aspoň dve lyžičky denne. Med pomôže s odstraňovaním hlienov. Má aj mierné sedatívne účinky, čo znamená, že prispeje k lepšiemu spánku. S medom však opatrne, ak máte doma alergické dieťa alebo potomok trpí astmou. Cibuľa zasa obsahuje látky s antibiotickým účinkom a zásobu vitamínu C. Sirup v chladničke vydrží asi tri dni.

Tymiánový sirup pomôže s hlienmi

Dobrým prostriedkom proti kašľu môže byť aj tymiánový sirup. Tymián patrí k rastlinným antibiotikám, uľahčuje aj vykašliavanie hlienov. Na výrobu sirupu je možné použiť jeden balíček sušeného tymiánu alebo niekoľko veľkých košatých vetvičiek čerstvého tymiánu, zvyčajne sa odporúčajú tri. Nechajte zovrieť 200 mililitrov vody a 100 gramov cukru, najlepšie hnedého. Pridajte tymián a povarte asi dve minúty. V priebehu chladnutia pridajte 100 gramov medu. Lúhovať sa odporúča nejlepšie cez noc. Potom preceďte a skladujte v chladničke. Deťom dávajte dve tri lyžičky sirupu denne.

Olejový zábal na suchý kašeľ

V prípade suchého kašľa môžete vyskúšť olejový zábal, ktorý podporí vykašliavanie. Namočte plienku do teplého, nie horúceho kuchynského oleja, priložte dieťaťu na hrudník a chrbátik, na to dajte igelit, deku a nechajte pôsobiť asi tridsať minút. Do oleja sa dá pridať éterický olejíček, napríklad eukalyptusový alebo cyprusový.

Staré dobré naparovanie

Nádcha nie je nič príjemného. Uvoľniť nos a spustiť hlieny môžete s pomocou inhalácií, ktoré ale ešte trochu vylepšite. Dajte zovrieť vodu, do ktorej potom pridajte soľ, tymián, eukalyptusový, jalovcový či tea tree olejíček. Dieťa potom vdychuje aspoň dvadsať minút zakryté pod dekou. Niekoľko kvapiek olejíčka tiež môžete nakvapkať na papierovú vreckovku, podržať ju pri nose a vdychovať.

Horúca voda uvoľní nepriechodný nos

V prípade nádchy môže pomôcť, ak si dieťa ponorí ruky až po lakte do horúcej vody. Tým sa stiahnu cievy a nepriechodný nos sa uvoľní. Na podobnom princípe funguje, ak dieťa osprchujete vo veľmi teplej vode a v kúpeľni vytvoríte efekt parnej sauny. Ďalšou možnosťou je ponoriť dieťaťu nohy do teplej vody.

Príroda áno, ale opatrne
Prírodné prostriedky samozrejme nepomôžu, ak dieťa dostane ťažšiu infekciu. Zmysel majú hlavne pri ľahkej nádche či nezávažnom kašli, čo ale rodič nemusí vždy vedieť správne posúdiť. Lepšie je preto poradiť sa s lekárom. Prírodné medikamenty slúžia hlavne ako podporná liečba. Nemusia však vyhovovať každému dieťaťu, pozor na možné alergické reakcie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >