Skvelé domáce recepty mamičiek na kašeľ či nádchu. Čo vám spoľahlivo zaberá?

gb, pt, 29. decembra 2018 o 06:01

Proti kašľu zábal z bravčovej masti, ľubovníkový olej či medovo-cibuľový sirup. Na uvoľnenie hlienov z dutín rozpučený zemiak priložený na čelo. Tu sú rady slovenských mamičiek, ako si poradiť s bežnými detskými chorobami.

Zmiešajte všetko dobré a zdravé a choroba je preč.

Foto: Shutterstock.com

Robím liek „Zázvor na nachladnutie“

Anna Jančová, Považská Bystrica, tri deti, šesť vnúčat
Pri bežných chorobách ako nádcha či kašeľ robievam domácu vitamínovú bombu. Je to skúsenosť starých mám, ktorú som si osvojila a osvedčila sa mi. Zmiešam všetko zdravé, uskladním v kompótovej fľaši a deťom to dávam aspoň trikrát denne. A čo je to všetko zdravé? Do medu vytlačím citrón, nastrúham zázvor a nakrájam cesnak. Keďže je to sladké a príjemne korenisté, ešte to aj zaujímavo chutí. A pomáha. Dostatočne nahradí všetky lieky či sirupy proti kašľu.

Čaj z cibule namiesto s rumom

Terézia Varcholová, Medzilaborce, dve deti, šesť vnúčat
Alkohol nepijem, no keď na mňa ide nádcha, urobím si čaj s rumom alebo domácou slivovicou. Niežeby mi ju to okamžite zastavilo, ale cítim sa o niečo lepšie. Pre deti to ale vhodný recept nie je, tým som zvykla variť cibuľový čaj. Jednoducho vyvariť cibuľu, a ten vývar potom vypili. Nechutilo im to ktovieako, ale pomohlo. Myslím, že nemôže uškodiť, ak sa im to na zlepšenie chuti osladí, napríklad medom.

Barbora Pavlíková so synom Tobiasom

Foto: archív Barbory Pavlíkovej

Proti kašľu pomôže bravčová masť a bylinkové čaje

Barbora Pavlíková, Brestovec (pri Myjave), mama 16-ročného Tobiasa
Pri zavalených dutinach, keď bolí hlava, pomôže uvareny zemiak, rukou rozpučený, zabalený do plienky alebo plátennej či bavlnenej šatky, priložený na čelo. Teplý, koľko dieťa vydrží. Uvoľní hlieny zastavené v dutinách. Keď už je nádcha spustená, proti chrastavosti v nose a začervenanej, zodranej pokožke pod nosom pomáha balzam vyrobený z bambuckeho masla, kokosoveho oleja a levandulovej silice. Výborný je aj nechtíkový krém.

Pri dráždivom a suchom kašli som Tobiaskovi robila mastné zábaly. Na vatu alebo gázu, len tá trošku škriabe, nalejem zohriatu bravčovú masť. Môže byť aj maslo či olej, ale bravčová masť je najlepšia. Priložiť na hrudník, prikryť igelitovým vrecúškom. Na to znovu gázu alebo plienku a celé zafačovať elastickým obväzom. Aj okolo ramien, aby to dobre držalo. Navrch tielko a pyžamko, ktoré sme na to mali vyčlenené, zamasteniu sa totiž nedá úplne zabrániť. Zábaly sa nedávajú, ak má dieťa teplotu.

Prikladajú sa tri štyri dni, kým pri kašli nebolo počuť, že sa hlieny odtŕhajú. Samozrejme pri tom veľa popíjať vlažný bylinkový čajík. Pamajorán obyčajný, materina dúška, medovka lekárska, mäta prieporná, slez maurský (výborný na vykašliavanie hlienov), lipa, salvia lekárska, yzop lekársky (vynikajúca bylinka proti kašľu). Skvelá bylinka nielen proti kašľu, ale aj na imunitu je echinacea, z nej sa zbierajú len lupienky z kvetov. Tekutiny sú základom, aby sa ľahšie vykašliavalo. Ale nemiešať viac ako tri druhy. Bylinky je dobré striedať, aby si naše telo nezvyklo na to isté, potom účinok byliniek klesá.

Teraz, keď je už Tobias veľký, ako prvú záchranu pri bolesti a škriabaní hrdla pomôže kloktať slanú vlažnú vodu s troškou alpy. Aspoň trikrát denne vykloktať dva deci tejto vody.

... a recepty od redaktoriek ahojmama.sk

Verím v oleje, deti sa smejú, že sú špekačky

Patricia Poprocká
Kvapky do nosa ani morskú vodu v rozprašovači nekupujem. Ak sú deti choré, natieram ich. V lete si vyrábame ľubovníkový olej, od mamy dostávam levanduľový a v lekárni kupujem čajovníkový. Na upchatý nos najlepšie zaberá čajovníkový. Jednoducho deťom natriem nos, na okraji aj dierky, a aj dutiny. Ak ich bolí hrdlo, natriem im hrdlo ľubovníkovým olejom. Rovnako aj keď kašlú. Ak im ide kašeľ z priedušiek, natriem im hrudník. Ak z hrdla, natriem hrdlo. Smejú sa, že sú mastné ako špekačky, ale myslím, že im to pomáha. Za dva-tri dni je po kašli. Levanduľový olej používam, ak ich bolí hlava alebo ucho. Natriem čelo, spánky, okolie ucha.

Robím cibuľovo-medovo-tymiánový sirup

Gabriela Bachárová
Na kašeľ niekedy robím cibuľovo-medovo-tymiánový sirup. Zmiešam med s nakrájanou cibuľou, pridám sušený tymián, čo je bylinka proti kašľu ako stvorená. Nechám stáť pri izbovej teplote asi dve tri hodiny. Za tú dobu sa zmes stane tekutejšou. Prelejem cez lievik do malej zaváraninovej fľašky a niekoľkokrát denne dávam dieťaťu jednu veľkú lyžicu.

Naposledy som vyskúšala medový zábal, o ktorom sme písali aj na našom webe, a mám pocit, že zaberá. Je na uvoľnenie hlienov a naozaj, dcérka ich potom lepšie vykašliavala. Zmiešala som med, múku a trošku oleja, natrela na vreckovku, priložila dieťaťu na hrudník, navrch priložila ďalší kapesník a obliekla tričko a na to ešte pyžamo. Takto som to robila po tri noci a výsledok bol celkom jednoznačný. Skúste aj vy.





Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarPherenike 29. decembra 2018 o 21:15

    Moju chlapci su pri akomkoľvek náznaku chrípky či prechladnutia sami pýtajú hore spomínaný čaj keď vo vode len povarim cibuľu aj so šupkou (dole dávam len prvu vrchnu kvôli nečistotam) a ochutíme troškou medu. Pri zahlieneni im prevarim 1l vody s 1 kl morskej soli a týmto si vyplachuju noštek. Je to veľmi dobrá vec. A ak mali prieduškovy zahlieneny kašeľ tak sme kedysi omastili zemiaky uvarené teplejšie masťou a to prikladali na hruď.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >