Skúsenosti primára detského oddelenia: Najmladšie opité dieťa u nás malo dva roky

TASR, 12. augusta 2020 o 04:50

Lekári z levočskej nemocnice bežne zachraňujú opité deti či tínedžerov.

Pitie je v našej spoločnosti závažným problémom.

Foto: Shutterstock.com

Alkohol sa môže stať obrovskou hrozbou pre všetkých, ktorí sa s ním stretnú prvýkrát, popíjajú ho v nadmernom množstve alebo podľahnú davu či nátlaku skupiny. „Prípady vážnejšej intoxikácie alkoholom sme za minulý rok mali tri alebo štyri. Alkoholu sa vo všeobecnosti popije určite viac. Ide však len o tie prípady, ktoré si vyžadovali hospitalizáciu," povedal primár detského oddelenia levočskej nemocnice Martin Tkáč. Alkohol podľa neho pijú chlapci aj dievčatá narovnako. Najčastejšie je to mládež v poslednom štádiu adolescencie, a to vo veku od 15 do 18 rokov.

Primár ozrejmil, že k požívaniu alkoholu adolescentmi dochádza vo väčšine prípadov v skupinách. Ľudia v tomto veku podľa neho nie sú dostatočne zodpovední a často nevedia posúdiť závažnosť stavu, prípadne následky a nezriedka nechajú kamaráta v rôznom stupni opitosti samého.

„Mali sme prípad pacienta, ktorého našli pred bytovkou vo vážnom stave. Priviezli ho najprv na naše oddelenie, kde sa zistilo, že pacient požil značné množstvo alkoholu, a pritom mal aj mnohopočetné traumy, takže musel byť hospitalizovaný na oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny aj na chirurgickom oddelení. Najčastejšou komplikáciou osôb, ktoré stratili vedomie z dôvodu požitia alkoholu, je vracanie s možnou aspiráciou zvratkov a udusením," vysvetlil Tkáč.

Jednorazová akútna intoxikácia môže byť podľa slov primára závažná a v prípade komplikácií aj život ohrozujúca. Vážnejšie je to však pri opakovanom požívaní alkoholu, keď môže dôjsť k poruchám jednotlivých orgánov či rozvratu osobnosti, z toho vyplývajúcim problémom v škole, ale aj v rodinách.

Primár na záver spomenul, že na detskom oddelení hospitalizovali už aj opité dvojročné dieťa s poruchami vedomia. „Matka nám tvrdila, že mu dávala alkoholové obklady. Dieťa však muselo aj niečo vypiť, vzhľadom na to, že malo v krvi necelé dve promile alkoholu," skonštatoval Tkáč.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >