Senzačný objav: Ak odstránite kliešťa do 24 hodín, boreliózu nedostanete

gb, 4. augusta 2019 o 06:24

Českí vedci prišli s prevratným objavom. Ak sa vám podarí odstrániť nakazeného kliešťa do 24 hodín po prisatí, nehrozí, že ochoriete nebezpečnou lymskou boreliózou.

Sezóna kliešťov je v plnom prúde.

Foto: Shutterstock.com

„Borélie do hostiteľa prechádzajú síce hneď, ale počas prvého dňa ešte preňho nie sú infekčné,“ uvádza objav Radek Šíma, vedec z Biologického centra Akadémie vied Českej republiky. Ako vysvetľuje, kliešť začne sať krv, baktérie borélie dostanú signál, aby zmenili svoje povrchové znaky, takzvané antigény, teda akoby prezliekli svoj kabát. Cieľom je zmiasť imunitný systém hostiteľa, aby ich nepoznal, nezačal proti nim bojovať a mohli sa tak rozšíriť do ľudského organizmu.

Prvých borélií, ktoré sa dostanú do nového hostiteľa, sa však toto prezlečenie kabáta ešte netýka, imunita ich správne identifikuje a zničí. Človek sa tak lymskou boreliózou počas prvého dňa od prisatia kliešťa nenakazí. Zmena borélií začína až za 24 hodín. Práve „šikovnosť“ baktérií, ktoré sú schopné meniť svoje znaky, aby oklamali obranyschopnosť, je dôvodom, prečo sa vedcom nepodarilo zatiaľ nájsť očkovaciu látkou proti lymskej borelióze.

Českí vedci vyvrátili aj tridsať rokov používanú hypotézu, podľa ktorej borélie žijú v čreve kliešťa a vo chvíli, keď ten začne sať, prejdú z čriev do slinných žliaz a odtiaľ potom slinami do človeka. „My sme ale zistili, že je to úplne inak,“ popisuje Radek Šíma. Ako uviedol, väčšina vedcov sa pri vývoji vakcíny proti lymskej borelióze zameriava na molekuly zo slinných žliaz a na prenos cez sliny. To je ale podľa neho slepá ulička. „Myslíme si, že borélie idú z čreva cez pažerák priamo do hostiteľa, a sliny kliešťa nie sú pre borélie dôležité. Preto musíme cieliť na črevo kliešťa, nie na sliny,“ zdôraznil.

Jeho slova potvrdzuje aj riaditeľ Biologického centra Akadémie vied Českej republiky Libor Grubhoffer, ktorý sa celý svoj profesijný život venuje štúdiu kliešťov: „Celé desaťročia sme nemohli borélie v slinných žľaziach nájsť a hľadali sme na to rôzne vysvetlenia. Naši mladí kolegovia sa nebáli spochybniť autority a podali presvedčivé dôkazy o tom, že k prenosu borélií nedochádza cez sliny. Je to určite významný objav,“ uviedol Libor Grubhoffer. Českí vedci chcú nájsť takú očkovaciu látku, ktoré by potlačovala borélie priamo v čreve kliešťa alebo im znemožňovala meniť svoj povrch.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarMamec 16. júna 2023 o 13:26

    Zaujímavé, ja som si kliešťa vytiahla tak rýchlo, že v ňom nebola ešte ani kvapka krvi a napriek tomu som bareliozu dostala. Takže tento "prevratný objav" bude asi veľmi rýchlo vyvrátený.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >