Ako bezpečne a rýchlo odstrániť kliešťa. Jednoducho vatovou tyčinkou

Gabriela Bachárová, 13. marca 2019 o 06:10

Odstrániť prisatého kliešťa nie je nič jednoduché, často to trvá dlho a nie je istota, či ho vytiahnete celého.

Sezóna kliešťov pomaly začne.

Foto: Shutterstock.com

Existuje pritom veľmi elegantný spôsob, ako sa neželaného návštevníka zbaviť jednoducho a bezpečne. Dráždením pomocou obyčajnej vatovej tyčinky, ktorú namáčate v mydlovej vode a potom sa ňou dotýkate kliešťa, a to krúživými pohybmi proti smeru hodinových ručičiek. Veľmi skoro sa pustí sám od seba, ako to ukazuje aj nasledujúce video. Po úspešnom odstránení miesto poriadne dezinfikujte.



Prisatého kliešťa môžete odstrániť aj pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži. Kliešťa vyťahujte pomaly kývavým pohybom bez točenia. Miesto hneď dezinfikujte jódovou tinktúrou, prípadne silnejším alkoholom. Na kliešťa nekvapkajte olej, ani ho nepotierajte masťami, je to nebezpečné, zvyšuje sa riziko prenosu nákazy. V lekárňach je tiež možné kúpiť si na kliešťov špeciálne pinzety.

Kliešte sa pomaly začínajú prebúdzať už teraz v marci, ich sezóna naplno prepukne od apríla a trvá až do októbra. Najviac kliešťov je v máji a júni. Pre človeka sú nebezpečné tým, že infikované prenášajú nebezpečné ochorenia, najmä lymskú boreliózu a kliešťovú encefalitídu, proti ktorej však existuje očkovanie. Na Slovensku k oblastiam s najvyšším počtom nakazených kliešťov patria podľa Úradu verejného zdravotníctva oblasti pozdĺž Váhu, juhozápadná časť Slovenska, napríklad pohoria Tríbeč a Vtáčnik, Pohronská a Nitrianska pahorkatina, ďalej oblasť Malých Karpát, okresy Levice, Nitra, Nové Zámky a Trenčín.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >