Bol kliešť nakazený? Môžete ho poslať do laboratória na odhalenie boreliózy

Gabriela Bachárová, 3. júna 2019 o 10:58

Ak chcete vedieť, či bol kliešť, ktorý sa vám prichytil na koži, nakazený, môžete ho poslať do laboratória, kde ho vyšetria.

Sezóna kliešťov je v plnom prúde.

Foto: Shutterstock.com

Živého kliešťa (nesmie byť mŕtvy ani rozpučený) zabaľte do vlhkej vaty, aby nevyschol a vložte do igelitového vrecúška. Dajte do obálky a spolu s vyplnenou objednávkou, ktorú nájdete na tomto odkaze, prineste osobne v pracovné dni v čase od ôsmej do deviatej ráno na adresu Virologický ústav, Dúbravská cesta 9 v Bratislave. Ďalšia možnosť je poslať kliešťa poštou. Podrobnejšie informácie získate aj na e-mailovej adrese viruspi@savba.sk alebo na telefónnych číslach 02/593 02 431 alebo 430.

V objednávke je potrebné uviesť, či bol kliešť na človeku alebo zvierati, na akej časti tela sa prichytil a ako dlho tam bol. Uvádza sa tiež lokalita, odkiaľ si postihnutý nevítaného spoločníka priviezol a kedy sa tak stalo.

V laboratóriu zisťujú, či bol kliešť napadnutý lymskou boreliózou, ale aj ďalšími chorobami, ktoré môžu kliešte prenášať (zisťuje sa prítomnosť mikróbov rickettsia, anaplasma, babesia a bartonella). Žiaľ, v súčasnej dobe sa podľa informácií z Virologického ústavu z kapacitných dôvodov nerobia testy na kliešťovú encefalitídu, ale predpokladá sa, že neskôr sa budú aj tie. Základný test na prítomnosť borélie a rickettsie stojí dvadsať eur. Analýzu urobia do 15 pracovných dní po úhrade poplatku a pripísaní platby na účet. Výsledok oznamujú výhradne e-mailom. Týždenne v ústave vyšetria v súčasnej dobe asi dvadsať kliešťov.

Ak je test pozitívny, je nutné kontaktovať lekára, ktorý urobí príslušné krvné vyšetrenia. V prípade negatívneho výsledku je sice pravdepodobnosť ochorenia veľmi malá, ale nie úplne vylúčená. Je preto potrebné všímať si príznakov možnej choroby, v prípade lymskej boreliózy je to hlavne typická škvrna, ktorá pozostáva z guľatého červeného pruhu a z červeného fľaku uprostred. Objavuje sa dva až tri týždne po nákaze, pribúda však prípadov, keď sa žiadna škvrna neobjaví, čo môže skomplikovať diagnostiku. Ak ste vy či vaše dieťa mali prichyteného kliešťa, je lepšie dať si hoci preventívne urobiť krvné testy na lymskú boreliózu či kliešťovú encefalitídu.

Na rýchlosti záleží

Veľmi dôležitá je rýchlosť, s akou kliešťa vytiahnete. Riziko infekcie sa podstatne zvyšuje, ak je na koži prisatý viac ako 24 hodín. Kliešťa je možné vybrať viacerými spôsobmi, najklasickejším je asi jemné vykývanie pinzetou. Nezabudnite na dezinfekciu.

Kde je na Slovensku najväčšie riziko, že si domov prinesiete nakazeného kliešťa? Ide hlavne o oblasti v povodí Váhu. Rizikové sú ďalej pohorie Tríbeč, Vtáčnik, Nitrianska a Pohronská pahorkatina, oblasť Malých Karpát, okresy Trenčín, Nové Zámky, Nitra a Levice. Dávno neplatí, že kliešťa chytíte hlavne v nízkych nadmorských výškach, objavujú sa už aj v Tatrách. Kliešte číhajú hlavne v trávnatých porastoch, na okrajoch lesov, na vlhkých lúkach, v blízkosti vodných tokov, jazier.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >