Sedem zlozvykov pri jedle, ktoré odovzdávame našim deťom. Máte niektorý?

Patricia Poprocká, 8. novembra 2021 o 03:39

Je to tá najobyčajnejšia činnosť, a predsa sa okolo nej zvykne narobiť celá veda. Čo jesť, kedy jesť, ako správne jesť...? Odpoveď znie: Skrátka jedzte. Tak, aby ste boli aj duševne prítomní, aby ste vedeli, čo jete, aby ste si vychutnali každé sústo. A zbavte sa zlozvykov. Tu je sedem najčastejších, ktoré pri jedení máme, a ktoré, chceme či nechceme, po nás preberajú i naše deti.

Spoločné stolovanie znamená spoločnú zábavu.

Foto: Shutterstock.com

Čítanie si pri jedle

Milovníci čítania vedia, čo je to za pôžitok spojiť tieto dve príjemné veci. Čítať si, čo človeka baví a k tomu niečo dobré zajedať... Pre deti to však nie je príklad, ktorý by si mali zobrať za svoj. Nekoncentrujú sa na to, čo jedia, ani koľko zjedia, o pošpinených stránkach nehovoriac. Skrátka – jedlo a čítanie dokopy nejdú.

„Ťukanie“ do mobilu

Veľakrát nestíhame, tak odpovedáme na korešpondenciu počas jedenia. Alebo niečo hľadáme na internete, prípadne si len tak pozeráme, „čo je nové“. A zároveň tým deťom ukazujeme, že elektronika a online svet sú tak dôležité ako jedlo s nimi, prípadne dôležitejšie. Naozaj sú? Zároveň platí to isté čo o čítaní – rozptyľuje to pozornosť.

Večera pri filme/rozprávke

Deti to milujú, bodaj by nie. Koľkí ale pri tom zabúdajú jesť? Jedenie pri sledovaní televízora nie je vhodné ani pre dospelých – zahĺbení do programu nekontrolujú, koľko jedia, pričom zjedia často viac než je treba. Prečo by to malo byť u detí inak? Ako sme už písali, mnohí rodičia rozprávku púšťajú deťom k jedlu dokonca naschvál, pretože tak do dieťaťa bez reptania a neporiadku dostanú všetko, čo chcú. Nie je to však správne, viac v tomto článku.

Neustále ponúkanie

Myslíme to dobre, aj pohostinnosť má však svoje hranice. Neustále opakovanie „daj si ešte“ začína byť časom otravné a zbytočne direktívne. Ak dieťa chce, si dá, žiaden nátlak nie je potrebný, naopak, zbytočne niekoho prinúti dať si viac, resp. iné než by chcel.

Nútenie do jedla

Nielen slovkom „musíš“, ale aj obchodovaním „keď toto zješ, potom bude...“ deťmi manipulujeme. Nevidíme do ich vnútra. Rovnako ako pri dojčení, keď nechávame na samotné bábätko, koľko a kedy bude chcieť piť, mali by sme nechať výber aj na staršie deti. Je dôležité, aby sa naučili rozpoznávať signály svojho tela, kedy má dosť a kedy čo potrebuje. Ak to budeme robiť za nich, len im tým uškodíme. Navyše, naozaj nedokážeme lepšie poznať organizmus druhých než vlastný.

Priveľký výber

Švédske stoly sú síce fajn, ale v reklame na luxusný hotel. Priveľký výber jedál na stole nie je pre deti dobrý. Oči by jedli všetko, nevediac čo skôr, výsledkom býva plný tanier všeličoho, chaos v tom, čo vlastne jedia, rozbabrané jedlo a niekedy aj nevoľnosti. Pre deti je lepšie, ak im dáte na stôl jedno jedlo, môže byť samozrejme podľa ich chuti, resp. po vzájomnej dohode. Máte istotu, že sa najedia rozumne, a budú vedieť, čo jedia.

Každý sám

Sloboda v rodine nie je zlá, naopak, je nevyhnutná, všetci členovia by sa však aspoň raz za deň mali zísť pri jednom stole. Spoločné stravovanie buduje súdržnosť rodiny, vytvára priestor na rozhovory, lepšie pochopenie jednotlivých členov a dodáva deťom pocit istoty, bezpečia, domova. Nepodceňujte spoločné stolovanie, nie je to žiaden prežitok. Viac v tomto článku.


ANKETA:

Ktorý zo zlozvykov máte pri jedle tiež?

8,3%



3,6%



32,8%



3,6%



3,1%



2,1%



17,2%



1,0%



28,1%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >