Roztrúsená skleróza sa v začiatkoch prejavuje nenápadne. Únavou či očnými problémami

Gabriela Bachárová, 8. júna 2020 o 05:00

Najčastejšie ju diagnostikujú mladým ľudom okolo tridsiatky, ženám sa často objavuje po pôrode. Toto závažné neurologické ochorenie sa síce stále nedá liečiť, ale modernými liekmi ho možno dostať pod kontrolu.

Roztrúsená skleróza o niečo častejšie postihuje ženy, začína už vo veku okolo tridsiatky.

Foto: Shutterstock.com

Roztrúsená skleróza  je zápalové ochorenie, ktoré napáda centrálny nervový systém, to znamená mozog, miechu a obaly očných nervov. ,,Príčinou ťažkostí je, že imunitný systém začne napádať svoje vlastné nervové bunky, respektíve ich obal, ktorý je okrem iného tvorený aj myelínom. Ten za normálnych okolností chráni nervové vlákna a pomáha im šíriť elektrické vzruchy, a tým riadiť funkcie celého nervového systému. Bez neho dochádza k výraznému spomaleniu vedenia vzruchov v nervovom tkanive, neskôr aj k ich odumretiu, až k zániku nervových buniek,“ vysvetľuje Iveta Nikolová, neurologička z Agel Clinic Bratislava, ktorá sa s touto diagnózou vo svojej ambulancii stretáva často.

Skleróza multiplex má rozmanité prejavy, podľa toho, ktorá časť nervovej sústavy je zasiahnutá. Postihnutý si často myslí, že ide len o únavu, prepracovanosť či unavené oči.,,Najčastejším prvým príznakom sú zrakové poruchy, a to v dôsledku napadnutia obalu zrakového nervu, môže dôjsť k výpadku v zornom poli, dvojitému videniu alebo zhoršeniu zrakovej ostrosti. Pacient môže mať bolesti oka pri pohľade do strán,“ opisuje lekárka.

K ďalším prejavom patria poruchy pohyblivosti, niekedy až známky ochrnutia končatín či tváre, ťažkosti s rovnováhou a následné pády v neskoršom štádiu, poruchy artikulácie, močenia či sexuálnych funkcií aj poruchy citlivosti tváre, končatín, od necitlivosti až po úporné bolesti. Pomerne časté sú aj psychické poruchy: depresia, úzkosť a poruchy spánku, a to nielen v dôsledku zmien nervovej sústavy, ale aj ako reakcia na diagnózu.

Diagnostika tohto ochorenia patrí výlučne do pôsobnosti neurológa. ,,Veľmi dôležitá je anamnéza, pretože ochorenie sa prejavuje v mladom veku, prvé príznaky môžu byť interpretované len ako prepracovanie, unavené oči, únava a ťažkostiam sa nevenuje pozornosť. Neskôr sa už ochorenie prejaví neurologickými príznakmi, ktoré už vedú k správnej diagnóze. K základnému vyšetreniu patrí podrobné neurologické vyšetrenie, vyšetrenie magnetickou rezonanciou mozgu a miechy. Často pacienta odosielame na hospitalizáciu na neurologické oddelenie, a to na doplnenie vyšetrenia likvoru a ďalších vyšetrení, ktoré stanovia konečnú diagnózu,“ objasňuje lekárka.

Počet pacientov s touto diagnózou v posledných rokoch významne stúpa. Čiastočne  je to aj vďaka väčšej informovanosti širokej verejnosti o príznakoch a prejavoch ochorenia s následnou návštevou špecialistu, ale na raste majú podiel aj vírusové ochorenia, ktoré zabraňujú imunitnému systému normálne fungovať.

Rizikovým faktorom je aj nedostatok vitamínu D, ktorého máme v našom zemepisnom pásme dosť len v letných mesiacoch, a ďalej stres alebo zvýšená záťaž. Psychické faktory veľmi ovplyvňujú hormonálny systém, ktorý riadi imunitné a nervové funkcie. 

,,V súčasnosti ešte na roztrúsenú sklerózu neexistuje liek, ktorý by dokázal odstrániť všetky príznaky a ochorenie navždy vyliečiť. Ale sú k dispozícii lieky, ktoré dokážu pomôcť veľmi účinne v zastavení príznakov choroby, najmä pokiaľ sa začne s liečbou včas. V priebehu posledných 20 rokov sa počet liekov na liečbu roztrúsenej sklerózy rozšíril. Mnohé nové lieky sú aktuálne vo fáze registrácie alebo sa skúma ich účinok v klinických štúdiách. Tieto skutočnosti prinášajú významnú nádej pre veľkú časť pacientov, základom úspechu je ale dobrý vzťah a otvorená komunikácia medzi pacientom, lekárom a zdravotnou sestrou,“ dodáva Iveta Nikolová. 





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >