Bez vitamínu D sa deti nezaobídu

Gabriela Bachárová, 13. októbra 2018 o 10:57

Vitamín D je dôležitý pre zdravé kosti a správne fungovanie obranyschopnosti. Na Slovensku ho pediatri predpisujú deťom od druhého týždňa do jedného roka vo forme kvapiek.

Vitamín D je pre zdravie detí nevyhnutný.

Foto: Shutterstock.com

Predpokladá sa, že okolo dvoch tretín ľudí u nás má nízku hladinu vitamínu D. Niet sa čo čudovať. Aby si ľudské telo dokázalo túto látku samo vytvoriť, potrebuje slnečný svit, presnejšie ničím netienené ultrafialové žiarenie. Takto je možné získať 80 až 90 percent dennej potreby déčka. V našich podmienkach však pol roka slnko nesvieti a v lete sa zasa chránime krémami, ktoré prísun žiarenia zmenšujú.

V Česku robili prieskum, ktorý ukázal, že len tretina detí vo veku od piatich do deviatich rokov má v organizme dostatok vitamínu D. Na jar, po skončení zimného obdobia, dosahovalo optimálnu hodnotu len 14 percent detí. Najvyššiu koncentráciu výskumníci zaznamenali v septembri, po lete. Na Slovensku by boli výsledky zrejme veľmi podobné.

Vitamín D je navyše veľmi ťažké získať zo stravy. Viac ho majú len tučné ryby ako makrela, losos či tuniak. Vyskytuje sa aj vo vaječnom žĺtku alebo plnotučnom mlieku, ale v porovnaní s rybami v oveľa menšej koncentrácii.

Vitamín D zvyšuje vstrebávanie minerálov vápnika a fosforu v krvi. Bez týchto minerálov sa nezaobídu zdravé a pevné kosti. Na Slovensku sa vitamín deťom predpisuje vo forme kvapiek Vigantol hlavne ako prevencia ochorenia krivice. Táto choroba sa prejavuje poruchou tvorby kostí, ktoré mäknú a začína v nich prevažovať chrupavkovitá hmota. Dôsledkom je, že kosti nemajú správny tvar, krivia sa.

Krivica začína okolo tretieho mesiaca, najčastejšie sa prejaví približne v ôsmom mesiaci. Po druhom roku riziko jej výskytu klesá. Pediater ju môže odhaliť tak, že si všimne zmäknutého záhlavia dieťaťa. Nedostatkom vitamínu D sú najviac ohrozené nedonosené deti a tie, ktoré rýchlo rastú.

Dlhodobý nedostatok vitamínu D je spojený aj s vyššou náchylnosťou na infekčné ochorenia. Látka je tiež v organizme potrebná na správne delenie buniek. Ak delenie neprebieha tak, ako má, hrozí napríklad vznik nádorov. Vitamín D má pozitívny vplyv aj na zuby a svaly. V poslednej dobe sa tiež hovorí o tom, že chýbajúce déčko zvyšuje riziko vzniku takých ochorení, ako sú napríklad lupienka, cukrovka prvého typu, reumatoidná artritída, vysoký krvný tlak či roztrúsená skleróza.

Ako ho deťom podávať?


Deti by mali vitamín D užívať jeden rok. Tie, ktoré sa narodili v zime, môžu aj dlhšie. Ak vám ho už nepredpíše pediater, na trhu sú voľnopredajné prípravky. Záleží na vás, či ho budete dávať svojmu dieťaťu aj naďalej.

Dieťa užíva jednu kvapku denne od skončeného prvého týždňa. Môžete mu ho kvapnúť do ústočiek alebo podať na lyžičke mlieka alebo kaše. Niektoré matky si Vigantol nakvapkajú na bradavku pred kojením. Zamiešať vitamín do väčšieho množstva mlieka, kaše či iného jedla sa neodporúča, pretože nie je zaručené, že dieťa svoju dávku dostane. Staršie deti, ale aj dospelí užívajú vitamín D z polievkovej lyžice naplnenej tekutinou.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >