ROZHOVOR Pediatrička Elena Prokopová: „U niektorých detí sa dá očakávať ťažší priebeh covidu, nepodceňujte testovanie.“

Gabriela Bachárová, 28. septembra 2021 o 04:45

„Niektoré deti bývajú s odstupom od prekonania covidu dlhodobo unavené, často hovoria, že ich bolia ručičky a nožičky, nevládzu, búši im srdiečko, majú ťažkosti s dýchaním: zadýchavajú sa alebo nedokážu dodýchnuť. Pre nás je mimoriadne dôležité, aby sme vedeli, že tieto problémy môžu byť spôsobené prekonaným Covidom-19 a mohli sme ich tak správne liečiť,“ vraví v rozhovore Elena Prokopová, pediatrička a hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast.

Elena Prokopová.

Foto: archív Eleny Prokopovej

Je pravdou, že koronavírusom sa nakazia úplne všetci, ktorí pred ním nie sú chránení očkovaním alebo prekonaním choroby? A teda aj deti?
Predpovede, ktoré robia analytici na základe toho, ako sa šíri variant delta a ako prebieha epidémia v rôznych krajinách, ukazujú na to, že do júna budúceho roka skutočne ochorie každý, kto nie je očkovaný alebo predtým Covid-19 neprekonal. Žiadna krajina už totiž neráta s prísnymi lockdownami, ktoré sme mali, keď ešte nebola k dispozícii očkovacia látka.

Čo pre deti znamená vyššia infekčnosť a agresivita delty? Z USA k nám prichádzajú správy o preplnených detských jiskách, tamojší lekári bijú na poplach. Dajú sa aj u nás predpokladať u niektorých detí ťažšie priebehy?
Keď vidíme, ako sa variant delta správa, dá sa to naozaj predpokladať. Delta oveľa jednoduchšie vniká do buniek a podstatne rýchlejšie sa množí, čo znamená, že vírusová nálož u infikovaného je za kratší čas vyššia ako pri predchádzajúcich variantoch vírusu. Keďže vieme, že u vírusových ochorení závisia klinické priebehy aj od vírusovej nálože, môžeme predpokladať, že i u nás zaznamenáme aj ťažšie priebehy. Stále však platí, že koronavírus má u detí všeobecne ľahší priebeh. Príroda to zariadila tak, že detský imunitný systém je lepšie prispôsobený na zvládnutie vírusových ochorení, zatiaľ čo u dospelých je to naopak. Deti zasa horšie zvládajú bakteriálne nákazy, z tohto dôvodu sa proti nim aj viac očkujú. Deti tak síce ľahšie prekonajú koronavírus, to však neznamená, že sa medzi nimi nešíri a práve detské kolektívy sa stávajú ohniskom ochorenia a deti vektorom, prostredníctvom ktorého sa nákaza môže roznášať do spoločnosti.

Prejavuje sa delta variant u detí inak ako predchádzajúce varianty?
Všetky varianty, s ktorými sme sa doteraz stretli, mali isté znaky spoločné, ale v niečom sa aj líšia. Pôvodný, wuchanský variant sa u detí prejavoval viac bezpríznakovo. Variant alfa, takzvaná britská mutácia, sa už viac prejavoval teplotami a dráždivým kašľom. Variant delta sa prejavuje ako typická chrípka. Deti majú upchatý nos, vodový výtok z nosa a kašeľ je skôr produktívny, nie suchý dráždivý. Dá sa povedať, že delta svojimi prejavmi imituje všetky bežné detské kašlíky a sople.

V triedach sa prestalo testovať, dá sa predpokladať, že na testy do verejných centier rodičia s deťmi veľmi chodiť nebudú, pretože si budú myslieť, že ide o iné bežné infekcie, nie o Covid-19. Budeme mať vôbec predstavu, ako sa infekcia v detských kolektívoch šíri?
Pediatri budú veľmi apelovať na rodičov, aby deti dali testovať, pretože je to veľmi dôležité. Liečba akútneho covidu je rovnaká ako u iných infekčných ochorení, avšak deti môžu mať následky vo forme long covidu alebo multisystémového zápalového syndrómu (PIMS). Ak dieťa príde tri týždne po prekonaní infekcie do ambulancie s tým, že ho bolí hlava, kĺby, je unavené, prípadne bude mať príznaky PIMSu, a my nebudeme vedieť, že prekonalo Covid-19, môže nám to veľmi sťažiť diagnostiku i liečbu.

Keď ešte nebola korona, rodičia k nám často chodili do ambulancií s prosbou, aby sme ich dieťaťu urobili výtery z nosa a zistili, aká konkrétna baktéria ho trápi. Dnes my prosíme rodičov, aby dali svoje deti otestovať na Covid-19. Je to len o trochu nepríjemnejšie ako klasický výter z nosa v ordinácii.

Keď hovoríte o long covide, ako najčastejšie sa u detí prejavuje?
Niektoré deti bývajú s odstupom od akútneho ochorenia dlhodobo unavené, často hovoria, že ich bolia ručičky a nožičky, nevládzu, búši im srdiečko, majú ťažkosti s dýchaním: zadýchavajú sa alebo nedokážu dodýchnuť. Pre nás je mimoriadne dôležité, aby sme vedeli, že tieto problémy boli spôsobené Covidom-19 a mohli ich tak správne liečiť.

Vie sa, koľko detí na Slovensku long covidom trpí?
Zatiaľ to presne nevieme. Nie je totiž jednoduché tieto deti identifikovať, ich príznaky sú veľmi nešpecifické a môžu mať aj iné vysvetlenie, je nutné vylúčiť aj iné príčiny únavového syndrómu či bolesti nôh.

Ako sa u detí long covid rieši?
Dieťaťu v prvom rade treba jeho problémy veriť. Nezľahčovať, ak je unavené alebo má bolesti. Je nutný šetriaci režim, používajú sa vitamíny či rehabilitácia. Ak má dieťa ťažkosti s dychom, pneumológ môže nasadiť napríklad lieky, ktoré rozširujú dýchacie cesty. Liečba vždy závisí od symptómov, ktoré časom ustupujú, ale môžu trvať aj dlhšiu dobu.

A čo sa týka PIMS, koľkých detí sa na Slovensku dotkol?
Tie dáta máme, naposledy som ich zisťovala začiatkom júla. Na Slovensku sme mali 110 detí hospitalizovaných s týmto problémom.

Podarilo sa všetky zachrániť?
Nie.

Ťažšie priebehy predpokladáme u detí s vážnejšími diagnózami.


Ako môžu rodičia zvýšiť ochranu svojho dieťaťa pred nákazou?
Ak bude dieťa nosiť v škole rúško a jeho rodičia a ľudia z okolia budú očkovaní, prípadne pravidelne testovaní a budú sa vzájomne informovať o možných príznakoch choroby a výsledkoch testov, riziko nákazy je nižšie. Ak však rodičia nedodržiavajú opatrenia, zúčastňujú sa na hromadných akciách alebo nie sú očkovaní, pravdepodobnosť nákazy sa zvyšuje.

Aké deti budú variantom delta ohrozené viac?
Ťažšie priebehy predpokladáme u detí s obezitou, kardiovaskulárnymi ochoreniami, ťažkými pľúcnymi ochoreniami a ďalšími vážnejšími diagnózami.

Ak chce rodič v tomto období podporiť imunitu dieťaťa, ako na to?
Najdôležitejšie je venovať deťom dostatok času a dbať na správnu životosprávu, to znamená hlavne dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, hýbať sa a nielen sedieť pred počítačom či nad mobilom. Nemenej dôležitá je vhodná strava, dostatok ovocia a zeleniny, kde sa nachádza najviac potrebných vitamínov. Z umelých prípravkov sa na zvýšenie imunity odporúčajú betaglukány, vitamíny C a D, minerál zinok. Všetko sú to látky, ktorý imunitu posilňujú, samozrejme len do určitej miery. Nemožno ich brať donekonečna. Treba tiež povedať, že príjem týchto podporných prostriedkov nemá veľký význam, ak sa nedodržiava zdravá životospráva.

Ak sa dieťa nakazí, ako by mali rodičia postupovať, čo robiť?
Ak dieťa prišlo do kontaktu s pozitívnym, má celkom určite ostať doma. Po potvrdení covidu musí rodina dbať na zvýšenú hygienu, každý vlastný uterák, používať aj doma rúška. Rodičia by si mali u dieťaťa všímať príznaky, ako sú upchatý nos, nádcha, kašeľ, bolesti svalov a kĺbov, teplota. Treba telefonicky, e-mailom či prostredníctvom sms kontaktovať pediatra, ktorý bude dieťa sledovať a ďalej rodičov navigovať.

Aké príznaky signalizujú, že u dieťaťa hrozí vážnejší priebeh Covidu-19?
Sú to napríklad pretrvávajúce horúčky, ktoré neprestávajú po piatich, siedmich, desiatich dňoch ani po podávaní antipyretík. Hospitalizáciu treba zvážiť v prípade, ak sa dieťaťu horšie dýcha, má intenzívny kašeľ alebo nebodaj pokles saturácie kyslíkom.

Chceli by ste niečo odkázať rodičom pred ďalšou vlnou epidémie?
Deti zvládnu ochorenie a tretiu vlnu tak, ako k nej budeme pristupovať my dospelí. Pediatri presne vedia, ako ochorenie vyzerá a ako ho liečiť, aké sú príznaky zhoršenia. Potrebujeme však spoluprácu rodičov. Aby dali dieťa otestovať, ak má príznaky covidu, aby dodržiavali pokyny pediatra a akceptovali, čo im povie, aby sa hneď nedožadovali vyšetrenia v ambulancii a neprišli tam len tak, pretože by mohli ohroziť ostatné čakajúce deti, aj bábätká. Pediatra najskôr kontaktujte telefonicky či e-mailom a on sa vám určte bude venovať a dá termín na vyšetrenie. Dôležité je neohroziť ostatných ani samotného pediatra, pretože ak on vypadne, nebude sa mať kto postarať o ďalších dvetisíc detí. Verme, že ďalšiu vlnu zvládneme čo najlepšie a bude čoskoro za nami.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >