Užitočná pomôcka pre rodičov: ako u dieťaťa rozpoznať ľahký, stredný alebo ťažký priebeh covidu a kedy volať pomoc

Gabriela Bachárová, 15. septembra 2021 o 04:35

Vysokoinfekčnému variantu delta sa nevyhnú ani deti. Rodičia by preto mali vedieť, ako sa nákaza Covidom-19 prejavuje a kedy je čas volať pomoc.

Priebeh covidu u detí nie je vždy bezproblémový.

Foto: Shutterstock.com

Ministerstvo zdravotníctva vydalo dokument pod názvom „Pediatrické odporúčania pre manažment detského a dospievajúceho pacienta v súvislosti s ochorením Covid-19", ktorý obsahuje aj popis príznakov typických pre ľahký, stredný, ťažký i kritický priebeh ochorenia u detí.

„Je predpoklad, že cca 50 percent detí je asymptomatických, len 10 až 15 percent má typickú prezentáciu ako u dospelých – kašeľ, teplota, dyspnoe (dýchavičnosť),“ uvádzajú v dokumente jeho autorky, detské lekárky Elena Prokopová (hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast) a Beata Kartousová. Ani bezpríznakový priebeh však neznamená, že sa s odstupom času nemôžu objaviť komplikácie, napríklad v podobe multisystémového zápalového syndrómu.

Najčastejšími príznakmi Covidu-19 u detí sú podľa lekárok teplota a kašeľ (cca 50 percent), príznaky súvisiace s hornými dýchacími cestami ako nádcha alebo bolesť hrdla (30 až 40 percent), hnačka (cca 10 percent, skôr vodnatá, bez krvácania), vracanie a celkovo symptómy súvisiace s tráviacim traktom. Objaviť sa môžu aj kožné príznaky, rôzne vyrážky, aj so šupinkami, prípadne aj s takzvaným hemoragickým obsahom, čo značí podkožné krvácanie. Samozrejme nie vždy ide o covid, môže to byť aj iná choroba, preto je dôležité absolvovať PCR testovanie. Jeho význam je aj v tom, že ak sa u dieťaťa časom objavia možné následky, jeho lekár bude vedieť, že prvotnou príčinou môže byť práve koronavírus.

Príznaky pri miernom priebehu ochorenia

–⁠ teplota do 38° C,
–⁠ únava,
–⁠ bolesť hlavy,
–⁠ bolesť očí,
–⁠ konjunktivitída (zápal očných spojiviek),
–⁠ symptómy horných ciest dýchacích (upchatý nos, nádcha, bolesť hrdla),
–⁠ gastrointestinálne príznaky (riedka stolica, bolesť brucha, nauzea - nevoľnosť),
–⁠ bolesť svalov.
Neobjavuje sa dýchavičnosť, namáhavé či oslabené dýchanie, tachypnoe (zrýchlené dýchanie), problémy s príjmom potravy a tekutín. Nie sú známky zápalu pľúc na röntgene či ultrazvuku.

Symptómy stredne závažného prípadu

–⁠ horúčka (nad 38° C),
–⁠ únava,
–⁠ kašeľ,
–⁠ bolesť hlavy,
–⁠ vracanie, hnačka, bolesť brucha,
–⁠ myalgia (bolesť svalov),
– anosmia (strata čuchu),
– ageusia (strata chuti)
–⁠ namáhavé dýchanie,
–⁠ znížený príjem potravy a tekutín prejavujúci sa ľahkou dehydratáciou, je potrebné dieťati pri pití či jedení asistovať,
– zrýchlené dýchanie bez prítomnosti hypoxémie, čo je nízky obsah kyslíku v krvi. O hypoxémiu nejde, keď nasýtenosť kyslíkom je viac ako 94 percent. Veľmi sa odporúča zadovážiť si domov prístroj oxymeter, ktorým ľahko hodnotu zmeriate,
–⁠ známky zápalu pľúc na röntgene či ultrazvuku,
–⁠ bez príznakov sepsy, ľudovo povedané otravy krvi, je to ťažká infekcia, ktorá postihnutého ohrozuje na živote, príznakmi sú pokles tlaku, pokles teploty, zrýchlený pulz či znížené močenie.

Ťažký prípad

–⁠ okrem horúčky a kašľa aj najmenej jeden z nasledujúcich príznakov:
–⁠ ťažká respiračná tieseň (zaťahovanie medzihrudných svalov),
–⁠ cyanóza (modrasté zafarbenie kože a slizníc, časté je modranie pier či končekov prstov),
–⁠ pauzy v dýchaní,
–⁠ zrýchlené dýchanie aj pri neprítomnosti teploty alebo plaču,
–⁠ saturácia kyslíkom menej ako 94 percent, čo je hlavné kritérium hodnotenia závažnosti stavu,
–⁠ malátnosť, letargia, kŕče, dehydratácia, nechutenstvo, ťažkosti s príjmom potravy, pretrvávajúce vracanie, zvratky s prímesou, poruchy koagulácie (zrážanlivosti krvi).

Kritický prípad

–⁠ takzvaný pediatrický syndróm akútnej dychovej tiesne prejavujúci sa zlyhávaním dýchania,
–⁠ sepsa so zlyhávaním orgánov,
–⁠ septický šok alebo kóma.

Lekár by mal dieťa vidieť pri príznakoch stredného a ťažkého priebehu, všetky tieto stavy si vyžadujú hospitalizáciu v nemocnici. Je pritom treba myslieť na náhle zhoršenie ľahkého priebehu.

Celý dokument si môžete prečítať či stiahnuť na odkaze: https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/dokumenty/SDTP/standardy/15-5-2021/20_1_Pediatricke-odporucania-pre-manazment-detskeho-pacienta-COVID-19-Primarna-pediatria.pdf





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >