Aurora (3) je doma z nemocnice! Boj s ťažkým covidovým zápalom pľúc zvládla, jej mama ale neskrýva hnev

Gabriela Bachárová, 27. augusta 2021 o 04:15

Upozornenie hneď na úvod: Ak sa neradi pozeráte na trpiace deti, radšej tento článok nečítajte. Fotky a videá v ňom zverejnené by vám nemuseli urobiť dobre.

Ani deťom sa nevyhýba ťažký priebeh covidu.

Foto: Shutterstock.com

Nie je pravdou, že deťom sa Covid-19 vyhýba a ak aj chorobu dostanú, ani si ju nevšimnú. Priebeh u nich síce zväčša nebýva tak búrlivý ako u dospelých, ale ani ťažké prípady nie sú žiadnou výnimkou. Nehovoriac o tom, že veľa detí trápi aj po bezproblémovom prekonaní choroby postcovidový syndróm prejavujúci sa postihnutím rôznych orgánov (pľúca, srdce, neurologické poruchy vrátane porúch pamäte, extrémna únava, problémy s kožou...). Hrozbou je tiež multisystémový zápalový syndróm, ktorý sa objavuje pár týždňov po nákaze a bez odbornej pomoci môže dieťa ohroziť na živote.

Trojročné americké dievčatko Aurora z Tulsy v americkom štáte Oklahoma muselo byť hospitalizované s veľmi vážnym covidovým zápalom pľúc. Jej mama Amelia Cannon sa rozhodla zverejniť drastické zábery z nemocnice, na ktorých vidno nešťastné dieťa s dýchacím prístrojom alebo vo vibrujúcej veste, ktorá mu pomáhala odstraňovať hlieny z pľúc. Ako matka otvorene priznala, chcela ľudí fotografiami i videami vystrašiť, pretože „niekedy len strach pomôže ľuďom, aby začali robiť správne veci".



Malej Aurore v tele kvôli obojstrannému zápalu pľúc dramaticky poklesla hladina kyslíka, musela ho preto inhalovať prístrojovo. Lekári sa chceli vyhnúť napojeniu na ventilátor, dievčatko však k tomu malo veľmi blízko. „Dva dni som celú noc preplakala a premýšľala, či kvôli koronavírusu prídem o dieťa,“ povedala mamička. „To, čo každý deň vidím v nemocnici, sa teraz dialo môjmu dieťaťu. Nedokážem ten strach vôbec popísať,“ vyjadrila sa matka na svojom facebookovom profile.

Aurora naozaj trpela, bola pod sedatívami a veľa spala. Musela brať aj silné antibiotiká a lekári sa obávali, či jej vírus nespôsobil zápal srdca, ako to často robí. Nakoniec sa však po viacerých zúfalých dňoch v nemocnici začala karta obracať k lepšiemu a dievčatko sa napokon mohlo vrátiť domov, medzi svojich najbližších. „Bolo to to najhoršie, čo sme zažili,“ priznala matka.



Malá Aurora sa nakazila práve od matky, ktorá infekciu priniesla zo svojho zamestnania. Pracuje ako zdravotná sestra v nemocnici, kde sa stará o pacientov trpiacich koronavírusom. Od jedného z nich sa infikovala. Na sociálnych sieťach neskrývala svoj hnev, pretože nielen v Spojených štátoch amerických sa do nemocníc dostávajú zväčša neočkovaní pacienti.

„Zvyčajne o týchto témach nehovorím, ale teraz cítim, že je treba niečo povedať. Ak ste sa rozhodli nedať sa očkovať, rozhodli ste aj za moju dcéru. Vaša voľba viedla k hospitalizácii môjho nevinného dieťaťa. Odpusťte mi, ale som nahnevaná. Pretože ja som všetko urobila správne. A teraz chodím do práce a musím sa vyčerpávajúco starať o neočkovaných, kvôli ktorým si ešte nákazu prinesiem domov… Dokážete si predstaviť moju frustráciu, môj pocit viny a môj strach?“ nechala sa počuť žena. „Neočkovaní hovoria, že ich individuálne práva sú dôležitejšie ako kolektívne dobro, ale potom sa objavia u nás na pohotovosti a chcú byť ošetrení, keď chytia covid...“ dodala.

Aurora bola len jedným z detí, ktoré v poslednom čase americké nemocnice prijali kvôli koronavírusu. Podľa správy zverejnenej minulý týždeň sa u detí pod 18 rokov zvýšil počet hospitalizovaných o viac ako tridsať percent v porovnaní s januárom tohto roka, uviedlo americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb. Pred týždňom bolo v nemocniciach vyše 1 900 detí. Celkový počet nakazených je pritom v USA asi o sto tisíc prípadov denne nižší ako na vrchole januárovej vlny.

Napríklad v trojmiliónovom štáte Mississippi sa podľa stanice BBC po dvoch týždňoch školy v karanténe ocitlo 20-tisíc detí z 800 škôl. „Prekonáva to všetko, s čím sme sa doteraz stretli,“ uviedol tamojší štátny epidemiológ Paul Byers. V štáte na Covid-19 zomrelo päť detí, naposledy trinásťročné dievča. Detská nemocnica musela časť garáže prerobiť na poľnú nemocnicu, aby mala kam dávať svojich detských pacientov…

Niektorí vedci si myslia, že variant delta, ktorý začína celosvetovo prevažovať, ide na deti a mladých ľudí viac a zároveň im spôsobuje vážnejší priebeh v porovnaní s predchádzajúcimi mutáciami. Tento predpoklad však ešte nie je potvrdený.



Liečba zabrala a Aurora sa začala znovu usmievať...



... až napokon mohla ísť konečne domov.










Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarPetertuharsky 27. augusta 2021 o 12:05

    PR agentúry vedia, ako na nás. Emócie, nahnevaná matka, trpiace dieťa.

    A teraz sa opýtajme: keď dieťa nakazila matka, bola očkovaná?
    Ak nie, tak prečo sa hnevá na iných neočkovaných?
    Ak áno, a už dávno vieme, že očkovaní rovnako prenášajú nákazu, prečo sa hnevá na neočkovaných?

    Propaganda brnkajúca na city, nič viac.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarPetertuharsky 28. augusta 2021 o 10:42

    @Petertuharsky (27.8.2021 12:05)

    Pritom nespochybňujem samotný príbeh, ani fakt, že v raritných prípadoch môže aj dieťa utrpieť ťažký priebeh COVID-19 (pravdepodobnosť je cca 2 na 100000 detí za rok a spravidla ide o deti trpiace vážnymi rizikovými faktormi, napr. ťažkou obezitou alebo vážnymi zdravotnými problémami).

    Inou vecou však je, za akým účelom sú takéto príbehy ozvučované v svetových médiách. Myslím si, že kvôli zvýšeniu odbytu vakcín v tejto vekovej skupine, ktorá ich vo všeobecnosti nepotrebuje.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >