Probiotiká nie sú pre každého. 10 zaujímavostí, ktoré ste o nich možno nevedeli

Gabriela Bachárová, 25. januára 2023 o 04:45

Probiotiká sú hit, používajú sa pri liečbe antibiotikami či na úpravu tráviacich ťažkostí. Rodičia ich často dávajú deťom v dobrej viere, že im tak posilnia obranyschopnosť. Viete však, ako ich správne užívať a kto by sa ich naopak mal vzdať?

Zdraviu prospešné probiotiká.

Foto: Shutterstock.com

Čo sú probiotiká?

Živé mikroorganizmy, ktoré môžu mať pri dostatočne dlhom používaní pozitívny vplyv na ľudské zdravie. Patria medzi ne napríklad laktobacily či bifidobaktérie. Užívaním probiotík zvyšujete množstvo telu prospešných mikroorganizmov sídliacich v čreve a posilňujete ich funkciu. Tento takzvaný črevný mikrobióm sa skladá najmä z baktérií a kvasiniek.

„Probiotiká môžu dočasne podporiť oslabené alebo narušené funkcie trávenia napríklad pri užívaní antibiotík, pri nesprávnom stravovaní alebo pri niektorých chorobách,” uvádza ministerstvo zdravotníctva na sociálnych sieťach.

Aký je význam črevného mikrobiómu?

Zdraviu prospešné mikroorganizmy, ktoré obývajú naše črevo, sú súčasťou obranyschopnosti. Ak ich vplyvom rôznych okolností (najmä už spomenuté užívanie antibiotík) nemáme dostatok, môže sa to odraziť aj na sile imunity.

Črevný mikrobióm chráni pred škodlivými mikroorganizmami a pred rozvojom či zhoršením niektorých ochorení. Zabezpečuje aj trávenie niektorých zložiek potravy. A v neposlednom rade prispieva ku kráse, má napríklad vplyv na stav pokožky. Nie nadarmo sa vraví, že nielen zdravie, ale aj krása začína v našich útrobách.

Kedy probiotiká užívať?

„Pri niektorých bakteriálnych a vírusových hnačkách, pri cestovateľských hnačkách, pri ochoreniach, ako je napríklad syndróm dráždivého čreva alebo chronická zápcha, pri hnačkách po diétnych chybách alebo pri užívaní niektorých liekov, ako sú napríklad antibiotikách,” vymenúva rezort zdravotníctva.

Majú vedľajšie účinky?

Užívanie probiotík je vo všeobecnosti bezpečné a dobre tolerované. „Majú veľmi nízke riziko vedľajších účinkov, medzi ktoré patrí nadmerná plynatosť, hnačka, nadúvanie,” uvádza rezort.

Pre koho je užívanie probiotík rizikom?

Medzi rizikové skupiny patria ľudia, ktorí trpia vážnymi poruchami imunity, majú závažné chronické ochorenia ako napríklad syndróm krátkeho čreva u detí alebo trpia onkologickým ochorením. Je potrebné poradiť sa vopred s lekárom či lekárnikom, ako v týchto prípadoch postupovať.

Užívať jednodruhové či viacdruhové probiotiká?

„Neexistuje významný rozdiel v účinnosti medzi jedno- a viacdruhovými prípravkami. Neplatí, že viac druhov mikroorganizmov prináša zaručene aj lepší efekt,” upozorňuje rezort. Nemá tiež zmysel ordinovať si svojvoľne väčšie dávky než tie, ktoré určí výrobca, účinok väčší nebude. Nie je ani nutné užívať probiotiká dlhodobo. Ak máte dostatočne pestrú stravu, podporuje tým svoje trávenie prirodzene.

Dobrá rada: Antibiotiká a probiotiká neužívajte súčasne, ale vždy s časovým odstupom. Zvyčajne sa odporúča zapiť probiotiká asi dve hodiny po užití liekov.

Čím ich zapiť?

Neodporúča sa probiotiká zapíjať alkoholickými nápojmi, horúcim čajom ani horúcou kávou. Ich účinok by potom nemusel byť dostatočný. Voda či vlažný čaj sú optimálne.

Aké sú prírodné zdroje probiotík?

Ako informuje rezort zdravotníctva, medzi prirodzené zdroje probiotík patria napríklad bryndza, kefír, jogurty, kyslá kapusta alebo kyslé uhorky.

Môžu ich užívať i deti?

Samozrejme. Výrobca vždy na obale odporúča, akú dávku môžu deti počas dňa užiť. Dlhodobé užívanie však nie je vo väčšine prípadov potrebné.

Akú úlohu plnia prebiotiká?

Stručne povedané, prebiotiká sú potravou pre zdraviu prospešné mikroorganizmy. Ich zdrojom sú napríklad jablká, špargľa, kapusta, čakanka, pór, cibuľa, cesnak, ovos či strukoviny. Dbajte preto pri konzumácii probiotík aj na dostatočný príjem prebiotík, jedno bez druhého môže len ťažko existovať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >