Bryndza je cenným zdrojom probiotík, má ich viac než jogurt.
Foto: Shutterstock.comProbiotiká patria do skupiny mikroorganizmov, ktoré prospievajú nášmu zdraviu. Ide o baktérie, ktoré nám pomáhajú udržať zdravú črevnú mikroflóru. Tá zabezpečuje správnu kondíciu tráviacemu traktu a má i priaznivý vplyv na obranyschopnosť organizmu. „Zachovanie dobrej mikroflóry preventívne potláča rast škodlivých baktérií a môže pomáhať produkovať protilátky,“ vysvetlila pred časom pre ahojmama.sk lekárka Gabriela Slováková.
Probiotiká posilňujú imunitný systém, a zároveň tlmia silné obranné reakcie, ktoré v našich telách vyvolávajú zápalové procesy a s tým súvisiace následné problémy. Podpora imunity probiotikami je preto veľmi potrebná.
Organizmu ich treba dodávať, najmä keď vplyvom zlého stravovania, životosprávy alebo užívania antibiotík dôjde k narušeniu črevnej mikroflóry. Ktoré potraviny ich obsahujú najviac?
Pre mnohých ľudí sú symbolom probiotík jogurty, resp. kyslé mliečne výrobky ako kefír či acidofilné mlieko. Nie však všetky, osožné sú tie, ktoré sú obohatené o tzv. živé kultúry – Lactobacillus acidophilus alebo Bicfidobacterium bifidus by mali byť uvedené pri informáciách o zložení výrobku.
Ešte viac probiotík obsahuje bryndza, najmä v surovom stave. V jednom grame bryndze sa nachádza približne miliarda probiotických mliečnych baktérií a kvasiniek, čo je minimálne stokrát viac ako v jogurtoch.
Cenným zdrojom probiotík je aj kyslá kapusta. Probiotiká v nej môžu obsahovať až 28 rôznych bakteriálnych kmeňov, čo znamená, že môže mať viac pozitívnych účinkov na zdravie. Každý kmeň baktérií totiž vplýva na niečo iné v ľudskom tele. Čím viac kmeňov, tým viac liečivých účinkov. Kyslá kapusta vďaka probiotikám dokáže pri užívaní antibiotík napríklad redukovať hnačku alebo jej predchádzať. Podobné účinky má aj iná kvasená zelenina.