Cenná i nebezpečná. Koľko vlákniny deti potrebujú a čo hrozí, ak jej je priveľa?

Patricia Poprocká, 19. mája 2022 o 04:22

Vieme to dávno, vláknina je pre ľudské telo dôležitá a nemala by chýbať v našom jedálničku. Všetkého však veľa škodí. Viete, ako sa prejavuje nadbytok vlákniny a koľko jej potrebujú deti?

Vláknina je aj pre deti potrebná, nemá sa to s ňou však preháňať.

Foto: shutterstock.com

Bohatým zdrojom vlákniny je ovocie a zelenina, aby sme však telu dodali odporúčanú dennú dávku, potrebujeme aj strukoviny alebo celozrnné obilniny. Vláknina vplýva na zdravé fungovanie tráviaceho traktu, ktorý hrá významnú úlohu aj pri celkovej imunite a kondícii organizmu.

Vláknina zlepšuje peristaltiku čriev, dokáže predchádzať alebo uľaviť pri zápche, pomáha tiež predchádzať obezite. Jedlá s dostatkom vlákniny v človeku zanechajú dlhší pocit sýtosti, pretože vláknina zväčší svoj objem, čím zaplní žalúdok a necítime tak rýchlo hlad. Vláknina pôsobí preventívne pred ďalšími chorobami, napríklad pred ochoreniami srdca, prispieva k znižovaniu krvného tlaku aj hladiny LDL, tzv. zlého cholesterolu. V črevách zasa pôsobí ako prebiotikum, teda ako zdroj potravy pre črevnú mikroflóru, probiotiká. Okrem toho dokáže regulovať hladinu cukru v krvi, je teda prevenciou cukrovky 2. typu.

Koľko treba deťom?

Vlákninu potrebujú aj deti, pre ne však platia úplne iné pravidlá než pri dospelých. Pri vysokom príjme vlákniny im hrozí, že nebudú vedieť prijímať dostatok energie bielkovín či tukov, čo by sa mohlo prejaviť na ich celkovom prospievaní a imunite.

Najväčšia opatrnosť sa odporúča pri najmenších deťoch do dvoch rokov, keďže sa im tráviaci trakt ešte vyvíja. Teda žiadne výlučne celozrnné pečivá a opatrne aj s neošúpaným ovocím. Ako deti rastú, rastie aj dávka vlákniny, ktorú potrebujú. Tiež však primerane veku.

Na výpočet odporúčaných denných gramov vlákniny pre deti je jednoduchý vzorec: K veku dieťaťa treba pripočítať 5. Čiže päťročné dieťa potrebuje za deň 10 gramov a tak ďalej. Pre ľahšie trávenie sa deťom odporúča tepelná úprava potravín, ktoré sú zdrojmi vlákniny, prípadne ich rozmixovanie, resp. roztlačenie. Teda napríklad varená ovsená kaša namiesto surových vločiek alebo šošovicová nátierka namiesto polievky. Dobré je aj počkať s celozrnným pečivom, namiesto toho postačí napríklad kváskový chlieb.

Čo sa týka ovocia a zeleniny, tu sa obmedzovať netreba, vhodné je však deťom kombinovať okrem surovej aj varenú alebo dusenú zeleninu. Tiež spomínané nátierky.

Problémy s nadbytkom

Priveľa vlákniny má nežiaduce účinky aj pre dospelých. Prejavujú sa na tráviacom trakte, a to nadúvaním, kŕčmi v žalúdku. Objaviť sa môže aj hnačka alebo naopak, zápcha, a to pri prekročení 70 gramov vlákniny za deň. Stretávajú sa s tým častejšie vyznávači vegánskej stravy alebo raw diét (konzumácia surovej stravy).

Odporúčaná denná dávka vlákniny je 25 až 30 gramov denne, aspoň tak to stanovila Európska asociácia pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Svetová zdravotnícka organizácia.

Väčšina dospelých má však nižší príjem vlákniny než potrebuje. V ich jedálničku by teda malo pribudnúť ovocie, zelenina, strukoviny a do bielej múky možno pri varení či pečení bez obáv pridať celozrnnú.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >