Prežúvať jedlo je dôležité, niektoré sústo dokonca aj 40-krát. Toto sú dôvody

pt, 21. januára 2024 o 07:15

Hneváte sa občas na deti, že jedia dlho a navyše málo? Ich pomalé tempo, dôkladné prežúvanie potravy a menšie množstvo skonzumovanej stravy nie je možno podľa našich predstáv, vedzte ale, že je úplne v poriadku a mali by sme sa k nim pridať.

Jesť pomaly a dôkladne prežúvať má svoj význam. Nenúťte deti k zmene tohto návyku.

Foto: shutterstock.com

Vyplýva to z vedeckých štúdií, na ktoré poukázal uznávaný gastroenterológ, odborník na výživu a riaditeľ nemocnice ministerstva vnútra Ladislav Kužela na sociálnych sieťach. Podľa nich je veľmi dôležité stravu dôkladne požuť, prináša to veľa výhod pre ľudský organizmus.

Štúdie publikované v American Journal of Clinical Nutrition preukázali, že pri zvýšenom žuvaní dochádza k lepšiemu vstrebávaniu živín z konzumovanej stravy. „Jedna štúdia napríklad ukázala, že žuvanie mandlí 40-krát na jedno sústo viedlo k zvýšeniu absorpcie až o 15 percent viac živín,“ pripomína Ladislav Kužela, autor viacerých publikácií o zdravom stravovaní.

To nie je všetko, ďalšia štúdia ukázala, že dôkladnejšie žuvanie významne znížilo hladiny grelínu v krvi, čo je hormón, ktorý stimuluje chuť do jedla. V konečnom dôsledku to znamená, že dôkladné a opakované prežúvanie potravy spôsobuje väčší pocit sýtosti.

„Táto štúdia tiež ukázala, že viac žuvania vedie aj k vyšším hladinám CCK, hormónu podieľajúceho sa na udržiavaní chuti do jedla na uzde. To znamená, že dôkladnejšie žuvanie spôsobuje menší pocit hladu,“ vysvetľuje lekár.

V konečnom dôsledku tak ľudia, ktorí dôkladne prežúvajú jedlo, toho zjedia menej, získajú menej kalórií, čo má následne pozitívny vplyv pri dosiahnutí udržania si správnej hmotnosti, ukázal ďalší výskum.

Záver? „Priatelia, nezabúdajme čo najviac požuť naše jedlo,“ uzatvára odborník.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >