Nie je dôležité len, čo jete, ale aj v akom poradí. Čím začať a aké jedlo nechať na koniec, radí odborník

Patricia Poprocká, 2. augusta 2023 o 06:18

Nielen na zložení jedla, ale aj na jeho poradí záleží. Je známe, že naša strava by mala byť pestrá a čo najviac zložená zo základných surovín bohatých na vitamíny, bielkoviny, aminokyseliny bez chemických prísad a stabilizátorov. A aby pre organizmus neznamenala záťaž, je tu odporúčaná postupnosť jednotlivých jedál.

Zelenina na začiatok, sacharidy na konci, základné poradie zdravého stravovania.

Foto: shutterstock.com

„Výživa môže významne ovplyvniť zdravotný stav človeka, nielen bezprostredne, ale aj dlhodobo. Uvádza sa, že ovplyvňuje zdravotný stav z 30–40 percent všetkých faktorov, ktoré na človeka pôsobia,“ konštatovala pred časom pre ahojmama.sk MUDr. Zuzana Veisenpacherová z pediatrického oddelenia v Nemocnici Svet zdravia Spišská Nová Ves.

Aj gastroenterológ a niekdajší šéf Národného ústavu detských chorôb v Bratislave, docent Ladislav Kužela vo svojich viacerých publikáciách zdôrazňuje význam stravy pre zdravie človeka. Vyzdvihuje prínos rôznych druhov zeleniny, ovocia, strukovín a naopak, varuje pred konzumáciou ultraspracovaných potravín. Tie obsahujú rôzne konzervačné látky, farbivá a dochucovadlá, ktoré majú rakovinotvorné účinky.

Najnovšie pripomenul aj význam poradia jednotlivých jedál. Dôvod? „Ak nechceme mať príliš veľké výkyvy v hladinách cukru v krvi, ktoré sa ukázali, že nie sú priaznivé pre naše zdravie,“ vysvetľuje na sociálnej sieti.

Aké je teda ideálne poradie jedál pre náš organizmus? „Najskôr si dajte zeleninu (napríklad brokolicu), potom bielkoviny a tuky (napríklad tofu ako zdroj bielkoviny) a ako posledné škroby a cukry (napr. ryža ako zdroj škrobu),“ radí.

Zdá sa vám to hotová veda? Ladislav Kužela si to nemyslí, naopak: „Je to pomerne jednoduché. Stačí keď budete myslieť na to, že zelenina je na začiatku a sacharidy na konci jedla. No a ak to zabudnete, je to úplne v poriadku, nezúfajte, hlavné je, aby ste si kvalitné jedlo užívali. Samozrejme ideálne s príjmom čo najrozmanitejšej rastlinnej vlákniny v strave,“ uzatvára s úsmevom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >