Jedzte cesnak bez obáv. Vo vašom dychu ho nemusí byť vôbec cítiť, pomôže toto chutné ovocie

pt, 4. januára 2024 o 07:50

Je zdravý, pomáha pri mnohých chorobách a jedlám dodáva nezameniteľnú chuť. Napriek tomu mnohí ľudia cesnak radšej obchádzajú, prípadne konzumujú len veľmi opatrne, pretože sa obávajú nepríjemného zápachu, ktorý po ňom ostáva v dychu. Zbytočne, existuje totiž ďalšia skvelá potravina, ktorá tieto vône dokáže neutralizovať.

Cesnak má na ľudské zdravie množstvo priaznivých účinkov.

Foto: Shutterstock.com


Prečo vôňa po cesnaku ostáva v našom dychu? Vysvetlenie je jednoduché: „Keď cesnak putuje naším tráviacim traktom, jeho vedľajšie produkty sa vstrebávajú do krvného obehu a dostávajú sa aj do pľúc, čo spôsobuje cesnakový dych, ktorého sa žuvačka nedokáže tak celkom zbaviť,“ vysvetľuje známy gastroenterológ Ladislav Kužela, dnes riaditeľ nemocnice ministerstva vnútra v Bratislave na svojom facebookovom profile.

Vzápätí však ponúka aj riešenie. A tým je obyčajné jablko. „Ukázalo sa, že rastlinné chemikálie, vrátane kvercetínu, v jablku, reagujú so zlúčeninami síry v cesnaku a doslova vedia odstrániť tento cesnakový závan,“ vysvetľuje odborník.

Nuž, možno to vedeli už aj niektorí naši predkovia, nie nadarmo na štedrovečerný stôl servírovali k oblátke a medu aj cesnak s kúskom jabĺčka.


ANKETA:

Máte radi cesnak?

96,8%



1,4%



1,7%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >