Prečo sú dnes aj veľmi mladé ženy choré na rakovinu prsníkov? Na čo všetko majú v rámci prevencie nárok

Gabriela Bachárová, 17. októbra 2023 o 06:00

Operná speváčka Patricia Janečková na rakovinu prsníka zomrela vo svojich 25 rokoch. Česká speváčka a herečka Anička Slováčková (28) sa s týmto zákerným ochorením začala liečiť v 24 rokoch. Chorobu síce porazila, no pred pár dňami oznámila, že nádor sa jej znovu usídlil v tele, tentokrát na pľúcach. Október je mesiacom povedomia o rakovine prsníkov a treba vedieť i to, že ochorenie sa môže týkať aj veľmi mladých žien.

Rakovina prsníka sa týka aj mladých žien.

Foto: shutterstock.com

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie a Medzinárodného výskumného centra pre rakovinu bola v roku 2020 rakovina prsníka najčastejším typom nádorového ochorenia u žien na celom svete. Odhady uvádzajú, že približne 24,5 percenta všetkých nových prípadov u žien pripadá práve na túto obávanú diagnózu. Zákerné ochorenie sa pritom nevyhýba žiadnej vekovej skupine a týka sa, žiaľ, aj mladých žien.

Akiste mnohých šokovala smrť talentovanej opernej speváčky Patricie Janečkovej, ktorá sa narodila slovenským rodičom, avšak žila v susednej Českej republike. S ochorením bojovala len od minuloročnej jesene a hoci sa zdalo, že všetko je na najlepšej ceste k uzdraveniu, napokon rakovine podľahla. Smutným je aj prípad českej speváčky Aničky Slováčkovej, o ktorej sme písali na tomto mieste.

Prípadov rakoviny u mladých ľudí celosvetovo pribúda, čo ukazuje i tento článok. Príčinou je stres či znečistenie životného prostredia, avšak v prípade rakoviny prsníka u mladých žien však hrá veľkú rolu dedičnosť.

Vrodená mutácia v takzvaných BRCA génoch (breast cancer genes - gény rakoviny prsníka) predstavuje významne vyššie riziko vzniku rakoviny nielen prsníka, ale aj vaječníka. Ak má žena mutáciu v géne BRCA 1, je pravdepodobnosť vážneho ochorenia prsníka takmer 80 percent. V prípade mutácie v géne BRCA 2 je to dokonca ešte viac, takmer 90 percent. Na porovnanie, v bežnej populácii žien bez genetických mutácií je riziko okolo 12 percent. Rozdiel je teda takmer závratný. Ak chce mať žena istotu, môže si gény nechať vyšetriť a podľa toho sa v prevencii ďalej zariadiť. Riziko vzniku ochorenia je celoživotné a najvyššie medzi 30. až 50. rokom života.

Rakovina prsníka je pritom u mladých žien, ktoré ochorenie takpovediac zdedili, často veľmi agresívna, agresívnejšia ako u starších žien. Príčinou je biologická povaha nádoru. A keď sa skombinuje táto agresivita s často neskorým záchytom ochorenia, pretože zmenám v prsníku nemusia lekári pre mladý vek ženy venovať patričnú pozornosť, dôsledkom môže byť nezaberajúca liečba končiaca, žiaľ, aj smrťou.

Ako sa možno ochrániť

Dnes má i mladá žena nárok na ultrazvukové vyšetrenie prsníkov v rámci prevencie u gynekológa, aj keď nemá či nespozorovala žiadne príznaky možného ochorenia. Okrem toho ak má žena dokázanú mutáciu v géne BRCA 1, od 30 rokov môže absolvovať u gynekológa aj odber krvi na vyšetrenie nádorového markeru Ca 125, ktorý je s týmto ochorením spojený. Na odber má nárok raz za pol roka a cieľom je zachytiť možné ochorenie včas.

„Mamografia sa vykonáva od 40 do 69 rokov každé dva roky. Práve táto veková skupina býva najviac ohrozená rakovinou prsníka. Pri včasnom záchyte sa dá veľmi dobre liečiť. Každé dva roky však vykonávame aj preventívne ultrasonografické vyšetrenie prsníkov, ideálne u žien od 20 do 40 rokov. Pokiaľ má žena pozitívnu rodinnú anamnézu, môže sa interval preventívneho vyšetrenia zvýšiť na raz ročne, a to najmä u žien, ktoré majú v rodine diagnostikovanú rakovinu prsníka, a u žien, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu,“ vysvetľuje Nina Horniaková, rádiologička Nemocnice Agel Zlaté Moravce.

Lekárka nabáda ženy, aby sa týchto vyšetrení nebáli. „Najviac, čo môžeme pre svoje zdravie urobiť, je absolvovať preventívnu prehliadku, na ktorú nielenže zo zákona máme nárok, ale môže nám veľa odhaliť a zachytiť ochorenie v jeho ranom štádiu. V rámci prevencie, v závislosti od veku ženy, gynekológ odporučí sonografické alebo mamografické vyšetrenie,“ pokračuje Nina Horniaková. Nielen vyšetrenie odborníkom je však dôležité, podceňovať netreba ani pravidelné palpačné (hmatové) samovyšetrenia prsníkov.

Mamografia aj pre mladšie

„Mamografia je kľúčovým nástrojom na skríning rakoviny prsníka u žien starších ako 40 rokov. Rovnako však aj u mladších žien, ak majú zvýšené riziko vzniku rakoviny prsníka. Vyšetrenie sa môže v určitých prípadoch použiť pri diagnostike určitých problémov s prsníkmi aj u tehotných žien alebo žien, ktoré dojčia, aby sa vylúčili prípadné patologické stavy. Mamografické vyšetrenie sa v niektorých prípadoch používa aj na diagnostiku zmenšených alebo zväčšených tkanív prsníka v súvislosti s hormonálnymi zmenami,“ vyjadril sa Gabriel Mančík, primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia nemocnice v Leviciach.

Aké sú príznaky rakoviny prsníka? Nemusia byť žiadne, respektíve si ich žena nevšimne a ak aj všimne, neprikladá im závažnosť. Môžu zahŕňať bolesť, začervenanie, hrudky, tvrdosť, zmeny v prsníkoch (jeden je väčší ako druhý, vpáčenie bradavky) a iné symptómy. V každom prípade je dôležité konzultovať podozrenie so svojím ošetrujúcim gynekológom, ktorý zhodnotí rizikové faktory a celkový zdravotný stav.

Spúšťačom rakoviny prsníka môže byť u mladých žien aj tehotenstvo, v tomto období života je však správna diagnostika sťažená, pretože prsník je pre tehotenstvo zmenený a nemusí sa v ňom dobre orientovať ani skúsený lekár. Ak však žena cíti, že niečo nie je v poriadku, mala by trvať na poriadnom vyšetrení s jednoznačným záverom. Ultrazvuk, ako je v článku uvedené vyššie, stačiť nemusí a potrebné môže byť mamografické vyšetrenie.









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >