Zväčšené uzliny (nielen) u detí. Či sú nebezpečné, zistíte podľa ich bolestivosti

Gabriela Bachárová, 18. apríla 2023 o 04:50

Zväčšené lymfatické uzliny u dieťaťa dokážu rodičov poriadne vystrašiť. Dobrá správa znie, že väčšina z nich je neškodná. Niekedy však treba spozornieť a radšej vyhľadať lekára.

Podozrivé uzliny treba vyšetriť okrem iného aj ultrazvukom.

Foto: Shutterstock.com

Rodič najčastejšie nahmatá zväčšenú uzlinu, ktorá vznikla u dieťaťa v dôsledku prekonanej infekcie. V tomto prípade sa uzlina najčastejšie nachádza na krku, je mäkká, bolestivá, keď na ňu zatlačíte a oproti spodnej vrstve na koži sa ňou dá dobre pohybovať. Takáto uzlina vás naozaj nemusí znepokojovať.

Zväčšenie lymfatických uzlín môže podnietiť každá infekcia. Vírusy alebo baktérie, ktoré ju spôsobujú, sa cez lymfatické cievy dostávajú do lymfatických uzlín. Tam sa zhromažďujú a likvidujú, preto sa uzliny pri infekcii zväčšujú. Zväčšené lymfatické uzliny sú vlastne znakom ochrany organizmu proti škodlivému činiteľu, konštatuje vo svojej knihe Sprievodca detskými chorobami pediatrička Monika Antošová.

Po infekcii by sa uzlina opäť mala dostať do svojho pôvodného stavu, avšak nie vždy sa tak stane. Detská lekárka vysvetľuje najčastejšiu príčinu: „U niektorých detí umiestnených v kolektívnom zariadení v dôsledku častého kontaktu s infekciou zväčšené uzliny pretrvávajú veľmi dlho a majú menlivú veľkosť. Hovoríme tomu uzlinový syndróm.”

Uzliny by normálne nemali byť hmatateľné. Tie, ktoré vznikli v dôsledku infekcie, by nemali byť väčšie ako jeden centimeter, ojedinele 1,5 centimetra. Občas je možné nahmatať aj uzliny v oblasti slabín či v podpazuší, ako však upozorňuje odborníčka, ak sú menšie ako hrášok, mali by byť v poriadku. „Uzliny, ktoré presahujú priemer jeden centimeter, vyskytujú sa mimo slabín a krku a do mesiaca sa nezmenšia, vyžadujú zistenie príčiny,” upozorňuje Monika Antošová.

Keď je príčina vážnejšia...

Ako ďalej popisuje lekárka, lekár urobí krvné testy a v prípade potreby pošle aj na ultrazvukové vyšetrenie uzlín, za ktorým môže nasledovať ich biopsia (odobratie vzorku). Medzi vážne diagnózy patria nádory, ktoré vychádzajú z krvných buniek, čo sú lymfómy (zhubné choroby lymfatických uzlín a lymfatického tkaniva v okolí sleziny, pečene, čriev či veľkých krvných ciev) a niektoré druhy leukémie (rakovina krvi). Práve u týchto ochorení je zväčšenie uzlín pomerne typické, objaviť sa spolu s týmto príznakom môže aj nočné potenie, zvýšené teploty či horúčky alebo úbytok váhy. Prakticky akýkoľvek nádor sa však môže prejaviť zväčšenými uzlinami.

Pozor na autoimunitné ochorenia
Zväčšené uzliny môžu ďalej prevádzať dnes tak rozšírené autoimunitné ochorenia. Medzi choroby, ktoré sa často ohlásia práve týmto spôsobom, patria reumatoidná artritída (chronické zápalové ochorenie, ktorého príčinou je útok vlastného imunitného systému na rôzne tkanivá ľudského tela) či systémový lupus erythematosus (príčina je rovnaká ako v prípade artritídy). Prakticky každý autoimunitný problém sa však môže manifestovať zväčšenými uzlinami. Uzlina, ktorá vznikla z nádorovej alebo autoimunitnej príčiny, býva zväčša nebolestivá.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >