Pozor na kliešte! Pribúda chorých aj komplikácií pri liečbe

pt, 21. júla 2020 o 04:41

Mierne počasie toto leto má tiež svoj podiel na tom, že kliešťová sezóna je v plnom prúde. Nemocnice hlásia zvýšené počty hospitalizovaných pre kliešťovú encefalitídu alebo boreliózu, a dokonca aj o niečo horší priebeh chorôb.

Kliešť je síce malý, ale veľmi nebezpečný.

Foto: Shutterstock.com

Nepodceňujte kliešte a každý večer si vyhraďte chvíľku na pozorné poprezeranie seba i detí. Tohto roku je kliešťov naozaj veľa a tie infikované spôsobujú problémy dospelým aj deťom. Od začiatku mája prijala napríklad Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline na oddeleniach neurológie a pediatrie už takmer 60 pacientov s následným potvrdením kliešťovej encefalitídy alebo boréliovej neuroinfekcie. Z toho 20 detí, pričom najmladšie malo len dva roky. Ďalších 60 prípadov riešili na urgentnom príjme.

Ochrana pred kliešťami

  • Vyhýbajte sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov - okraje lesov, vysoké porasty tráv, krovie

  • Noste vhodné oblečenie pokrývajúce čo najväčšie časti tela – dlhé nohavice, ponožky, vhodnejší je svetlý odev, na ktorom parazita skôr zbadáte

  • Používajte repelenty, môžete aj domáce, nájdete ich na tomto linku

  • Po návrate domov si dôkladne prekontrolujte celé telo – najčastejšie sa kliešť zavŕta do vlasatej časti hlavy, do slabín a podpazušia, za uši, do podkolennej jamky, na intímne miesta
  • Primár oddelenia neurológie Juraj Vyletelka hovorí o problematickejšom priebehu ochorení. „Kliešťová encefalitída je závažné vírusové ochorenie, ktoré je sprevádzané buď zápalom mozgu, alebo miechy a mozgových obalov. Vo väčšine prípadov liečba veľmi dobre zaberá a pacientovi sa klinicky uľaví už na druhý deň, aktuálne však sledujeme navyše nástup druhej fázy, kedy sa vrátia vysoké teploty a najmä nepríjemné bolesti hlavy. Objavujú sa tiež poruchy mozgových funkcií, ako dezorientácia, poruchy pamäte či správania,“ približuje. Spomína prípady ľudí, ktorí si v priebehu jedného dňa našli na tele 20 až 30 kliešťov!

    Veľké množstvo je naozaj nebezpečné, pretože, ako pripomína primár, nakaziť sa dá naraz kliešťovou encefalitídou i lymskou boreliózou. „Tento rok boli u nás hospitalizovaní už dvaja pacienti s takouto kombináciou ochorení. Jeden kliešť bol prenášačom kliešťovej encefalitídy a druhý zase boreliózy, čím došlo k infikovaniu obomi ochoreniami súčasne,“ vraví Juraj Vyletelka.

    Lepšie než chorobu liečiť je žiadnu nedostať, v prípade ochorení, ktoré prenášajú infikované kliešte, je teda dôležitá prevencia. Okrem prisatia rizikovou môže byť i konzumácia nepasterizovaného mlieka či mliečnych výrobkov z infikovaných zvierat, najčastejšie kôz.

    Základnou prevenciou je vhodné oblečenie, používanie repelentu, a proti kliešťovej encefalitíde je dostupné tiež očkovanie. Lymskú boreliózu poznáte podľa červenkastej škvrny okolo miesta uštipnutia kliešťom. Ohlási sa tiež príznakmi podobnými chrípke, ako horúčka, únava, bolesť hlavy. To všetko môže prísť do 30 dní po uštipnutí kliešťom. Kliešťová encefalitída má tiež príznaky podobné chrípke ako horúčka, únava, bolesť hlavy, svalov a žalúdočná nevoľnosť.

    Ako správne vybrať kliešťa

    Pinzetu pritlačte čo najbližšie ku koži a vyťahujte ho pomaly, kývavým pohybom bez točenia. Najdôležitejšie je nepoškodiť a nerozmliaždiť kliešťa, treba vybrať celé telo aj s hlavičkou. Po vytiahnutí kliešťa zabaľte do papiera a odhoďte, najvhodnejšie je spláchnuť ho v toalete. Ak nie je poruke dezinfekčný prostriedok z lekárne (lieh, jódová tinktúra), použite na kožu v mieste prisatia prípravok s obsahom alkoholu. Ak sa nepodarí odstrániť kliešťa celého, je vhodné vyhľadať zdravotnícku pomoc.





    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Zdravie - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >