Pichnutie osou či včelou? 3 kroky, ktoré treba urobiť HNEĎ!

Gabriela Bachárová, 9. júna 2023 o 04:24

Pichnutie osou či včelou nie je nič príjemného pre dospelého človeka, pre dieťa o to viac. Najdôležitejšie zo všetkého je zachovať pokoj, a to aj v prípade, že sa objaví vážnejšia alergická reakcia.

Včely sú dôležité, ich pichnutie však bolí.

Foto: SITA/AP

Krokom číslo jedna je samozrejme okamžite vybrať žihadlo, avšak je treba odstrániť ho správne. Nie je také dôležité, čím to urobíte. Odstráňte ho, čímkoľvek sa dá. „Nechtom, hranou noža, kreditkou, pinzetou. Nerobte to však prstami, mohli by ste vytlačiť zvyšok jedu do kože,“ radí pediatrička Martina Milkovičová, autorka blogu Pediatria s úsmevom.

Krokom čísla dva je dať dolu všetky prstienky či náramky, ktoré sa nachádzajú v okolí miesta vpichu, to kvôli možnému opuchu. „Potom tam rýchlo položte čokoľvek studeného. Pokojne mrazený hrášok alebo mrazené mäso,“ odporúča lekárka. Úľavu prinesú kocky ľadu zabalené do látkovej vreckovky. Ak hmyz bodol v ústach, čo najrýchlejšie do nich vložte nanuk alebo kocku ľadu a nechajte chlad pôsobiť dostatočne dlho. Chladiť možno aj krk zvonka. Samozrejme, ak osa či včela zaútočí niekde vonku v prírode, s použitím ľadu to bude horšie, možno však budete mať so sebou aspoň fľašu studenej vody, ktorú na miesto priložíte.

Babské rady
Cibuľa či ocot sú obľúbené babské recepty v prípade pichnutia osou či včelou. Avšak pozor, včelí a osí jed majú rozličné zloženie, a tak na každý z nich funguje niečo iného. V prípade bodnutia včelou použite zásadité látky, ako sú sóda či mydlo. Na pichnutie osou môžete naopak použiť kyslé látky, teda napríklad citrón, ocot či tak obľúbenú cibuľu.

Alergická reakcia

Po bodnutí osou či včelou sa rodičia často obávajú vzniku alergickej reakcie. „Niekedy vydesene voláte, že včela pichla dieťa prvýkrát a vy neviete, či nie je alergické. Po prvom bodnutí klasickú alergickú reakciu nečakajte. Telo si musí alergén, v tomto prípade včelí či osí jed, najskôr akoby očuchať a ak mu nevonia, vytvorí si protilátky. Ďalšie pichnutie už razantne odmietne a dá jasne najavo, že sa mu to nepáči. A alergická reakcia je na svete,“ popisuje lekárka.

Mierna bolesť, svrbenie, začervenanie a malý opuch v mieste vpichu síce môžu byť pre dieťa nepríjemné, avšak nie sú nebezpečné, neohrozujú zdravie. Na svrbenie možno použiť mastičku ako napríklad klasický Fenistil. Na väčšie plochy, ako je napríklad opuchnutá noha, môžete použiť chladivé vankúšiky z lekárne, ktoré je dobré mať v zásobe. 

Vážna alergická reakcia sa prejavuje sťaženým dýchaním alebo chraptením, nevoľnosťou a celkovo zvláštnym správaním potomka, objaviť sa môže napríklad dezorientácia „Dieťa môže byť červené v tvári, spotené, trasie sa, môže vracať alebo mať akútnu hnačku. Zle sa mu prehĺta. Opuch sa rýchlo šíri alebo sa objaví žihľavka a koža veľmi svrbí,“ vysvetľuje pediatrička. Zvlášť nebezpečné je pichnutie v ústach či okolo nich, na pere alebo na krku.

Rozdiel medzi včelou a osou
Včela nechá žihadlo spolu s jedovým váčkom v koži a zomiera. Osa či sršeň môžu pichať opakovane a na rozdiel od včely zvyčajne žihadlo neponechajú.

Prvá pomoc na mieste je v prípade vážnej alergickej reakcie chladiť pichnuté miesto a podať akýkoľvek liek proti alergii, ak ho máte k dispozícii. Urýchlene volajte prvú pomoc a vyčkajte na pomoc, nepokúšajte sa navštíviť pohotovosť sami. Po stretnutí s vážnou alergickou reakciou dostane dieťa lieky prvej pomoci, ktoré sa použijú v prípade ďalšieho pichnutia.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >