Kedy cmúľať kocku ľadu a načo pomáha obklad zo slanej vody. Päť najčastejších letných úrazov detí a najrýchlejšia prvá pomoc

Patricia Poprocká, 30. mája 2023 o 05:10

S teplým počasím prichádzajú aj častejšie odreniny. Aj keď by sme od nich deti najradšej ušetrili, nie vždy je to možné, každé si asi skôr či neskôr takto „otestuje“ hranice vlastných schopností. Uchrániť ich nemôžeme, pomôcť im ľahšie boľačky zniesť však áno. Tu je prehľad najčastejších úrazov a jednoduchej prvej pomoci.

Škrabance a odreniny, asi každý sa s nimi raz stretne.

Foto: Shutterstock.com

Škrabance, odreniny

Niekedy je to pád z bicykla, potknutie sa, inokedy škrabanec od konára, alebo čohokoľvek iného. Rana je špinavá, krváca. Ak mierne, stačí umyť vodou, ošetriť dezinfekciou. Na tie úplne drobné postačia i sliny, ktoré majú dezinfekčné i upokojujúce účinky. Viac v tomto článku. Pozor ale ak, ak sú odreniny väčšie či hlbšie, vtedy ranu určite dezinfikovať aj špeciálnym prostriedkom. Nie však hneď. Ak krváca, najprv na nej pridržte čistú a suchú látku, kým prestane. Potom skontrolujte nečistoty (blato, štrk, piesok), odstráňte ich, a až následne umyte a dezinfikujte. Na záver opäť obviažte a prelepte náplasťou. Deti potešia náplasti s obrázkami – odvedú pozornosť od samotného zranenia. Pri naozaj veľkých ranách niekedy ani to nestačí – ak treba zašívať, vyhľadajte lekára.

Porezanie

Samozrejme, že deti chcú vyskúšať, aké je to krájať ostrým nožom, prípadne si niečo vyrezať z dreva. A často pritom okúsia jeho ostrie. Niekedy stúpia na črepinu, prípadne inú ostrú vec. Pri porezaní je dôležité ranu vydezinfikovať (aj za cenu, že to bude štípať) a zastaviť krvácanie. Pomôcť v týchto prípadoch môžu prípravky s kyselinou hyalurónovou, ktorá podporuje rýchlejšie hojenie tkanív, a s metalickým striebrom, ktoré vytvára bariéru proti prieniku škodlivých baktérií.

Krvácanie z nosa

Loptou do tváre, pád, alebo zrážka s kamarátom v zápale hry a už sa z nosa valí. Pohľad na krv tečúcu z nosa nie je každému príjemný, niektoré deti začnú panikáriť. V takom prípade treba predovšetkým dieťa upokojiť. Aj keď sa kedysi odporúčalo zakloniť hlavu, nie je to dobrá rada. Krv sa totiž v takom prípade začne hrnúť buď do dýchacích ciest alebo do tráviaceho traktu. Dieťa môže začať zvracať, prípadne hrozí, že krv vdýchne. Lepšie je nakloniť dieťa mierne dopredu a pridržať mu nos, kým krvácanie neustane. Pomôcť môže aj studený obkladu na čelo alebo temeno. Ak nič nepomáha, neostáva iné než vyhľadať odbornú pomoc.

Popáleniny

Pomoc závisí od toho, aké sú závažné. Na jemné popáleniny na kúsku kože, napríklad keď sa dieťa dotkne horúceho hrnca, stačí posliniť či ponoriť do chladnej vody, prípadne natrieť liečivým olejom, účinný je napríklad ľubovníkový. Pri závažnejších ranu chlaďte dlhšie vlhkou handričkou, prípadne špeciálnou náplasťou. No a pri tých naozaj vážnych čím skôr k lekárovi, avšak aj tu platí staré známe: chladiť, chladiť, chladiť.

Bodnutie hmyzom

Koho nikdy neuštipla osa či včela? Nie je to nič príjemné, bolesť býva veľká, opuch tiež. Ak treba, žihadlo vyberte, ideálne pinzetou. Uštipnuté miesto chlaďte studeným obkladom alebo ľadom a potierajte chladivým gélom, použiť môžete aj antihistaminiká.

Ak žihadlo zasiahne jazyk, krk či ústa, vyhľadajte čo najrýchlejšie lekára, hrozí totiž upchatie dýchacích ciest. Ako prevencia môže byť cmúľanie kocky ľadu alebo pitie ľadovej vody. Z babských receptov je tu surová cibuľa s octom, prípadne obklad z vína alebo rozdrvených lístkov skorocelu, ktoré opuchy zmiernia. Ak rana svrbí, priložte obklad so slanou vodou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >