Propolis, materská kašička, peľ... Čo dobrého prinesú zdraviu včelie produkty

Gabriela Bachárová, 9. decembra 2022 o 04:30

Do čaju, keď sme prechladnutí. Či na chlieb, keď si chceme osladiť život. Med je najmä v zimnom období naším častým spoločníkom, nie je to však jediný včelí produkt, ktorý stojí za pozornosť. Prečítajte si o zdravotných benefitoch propolisu, materskej kašičky či peľu.

Med patrí medzi obľúbené potraviny.

Foto: Shutterstock.com

Zázračný propolis

Vďaka propolisu žijú na našej planéte včely už milióny rokov a ak nevyhynú vinou človeka, budú aj naďalej. Propolis sa skladá zo živice, voskov, éterických olejov, peľu a v menšom množstve ešte z ďalších látok. Je to na prvý pohľad tajomná látka, no jej vznik je celkom prozaický. Včely zbierajú živicu zo stromov, zmiešajú ju so svojimi slinami a včelím voskom (ten je produktom včelieho metabolizmu) a výsledkom je práve propolis.

Včely si ním pokrývajú vnútro úľov a plásty, ktoré obsahujú včelie larvy a zásoby medu a peľu. „Ak sa do úľa dostane škodca, včely ho do propolisu úplne obalia. Vo vlhkom a teplom prostredí úľa sa vďaka nemu nemnožia mikroorganizmy. Propolis tak doslova chráni včelie mesto. Odtiaľ si nesie vo svojom názve polis, čo v gréčtine znamená mesto,“ popisuje internetová lekáreň Benu.cz. V jednom úli nájdete až tri kilogramy tejto tmavej, lepkavej a tuhej hmoty.

Propolis obsahuje vitamíny skupiny B, ďalej vitamíny C a E. Z minerálov je to vápnik, horčík, zo stopových prvkov železo, zinok či meď. Flavonoidy chránia pred voľnými radikálmi, čo je vedľajší produkt metabolizmu. Voľné radikály spôsobujú onkologické ochorenia či srdcovocievne choroby. Výrobky z propolisu sa používajú na podporu imunity, proti zápalom a v boji proti mikroorganizmom.

Propolis si môžete kúpiť surový alebo býva vo forme tabliet či kvapiek súčasťou rôznych výživových doplnkov určených napríklad na zápaly močových ciest, na regeneráciu pečene, zmiernenie zápalov žalúdku či dýchacích ciest. Spolu s vitamínom C sa propolis často pridáva aj do echinacey.

Tinktúru s propolisom možno použiť na aftózne prejavy na perách či v ústnej dutine, ďalej na rôzne kožné ochorenia. Propolis našiel využitie aj v kozmetike. Krémy s jeho obsahom zlepšujú suchú či problematickú pleť, upokoja podráždenú pokožku, majú dobré účinky na akné. Masti pôsobia na spáleniny, ekzémy, kožné plesne, dokonca aj na hemoroidy, ďalej hoja popraskané miesta na koži. Propolisové šampóny zlepšujú kvalitu vlasov. Propolis nájdete aj v peelingoch, balzamoch na pery, zubných pastách, ústnych sprejoch a podobne.

Materská kašička

Ako už názov napovedá, ide o produkt, ktorý včelám slúži na príjem potravy. Kŕmi sa ňou včelia kráľovná a mladé larvy, ktoré potrebujú zvýšený prísun energie na svoj správny vývoj. Včelia kráľovná sa dožíva aj dvadsaťkrát vyššieho veku ako bežná „robotnica“ a je to najmä vďaka lepšej výžive. Materskou kašičkou sa kráľovná kŕmi celý život. V úli má len jednu, no o to dôležitejšiu úlohu: klásť vajíčka.

Materskú kašičku si vyrábajú samy včely a je to pomerne náročná práca. Zo svojich hltanových žliaz ju vylučujú mladučké, šesť- až štrnásťdňové včely. Základom pre tvorbu kašičky je peľ. Je potrebný nielen na produkciu kašičky, ale aj na výživu včelstva.

Materská kašička sa najčastejšie predáva vo forme prášku ako koncentrovaný čistý včelí produkt. Užíva sa na podporu imunity, vitality, regenerácie. Obsahuje podobné vitamíny a minerály ako ďalšie včelie produkty. Kašička vďaka obsahu hormónov, ktoré sú podobné ženským pohlavným hormónom, pozitívne ovplyvňuje menštruáciu, zmierňuje problémy v období menopauzy a diskusia sa vedie aj o jej možnom pozitívnom vplyve na ženskú plodnosť.

Kašička ďalej podporuje prekrvenie mozgu, čím zlepšuje jeho funkciu. Pôsobí pozitívne na stav srdca a ciev, znižuje cholesterol a má blahodarné účinky aj na krásu – pleť a vlasy by vďaka nej mali byť kvalitnejšie. Materskú kašičku niektorí výrobcovia pridávajú aj priamo do medu.

Včelí peľ

Priaznivé účinky peľu, ktorý včely zbierajú z kvetov a nosia si ho do úľa, kde sa ním kŕmia, môžu vo svoj prospech využiť aj ľudia. Včelám sa odoberá hneď, ako s ním dorazia do úľa a po spracovaní (je nutné okrem iného zvýšiť jeho stráviteľnosť) sa predáva ako čistý včelí výrobok. Peľ môžete konzumovať samostatne alebo si ho pridať do jedla – do kaše, smoothie či nátierky.

Zdravotné účinky peľu sú všestranné. Podporuje imunitu a odolnosť, posilňuje vnútorné orgány, pomáha narovnať rozkolísaný hormonálny systém žien. Používa sa pri málokrvnosti, žilovej nedostatočnosti, chorobách pečene, žalúdku a čriev, zápche či nechutenstve. Pomáha hojiť rany a poškodené tkanivo. Koho trápia poruchy spánku či depresie, môže tiež peľ vyskúšať. Plus samozrejme má aj jedinečné antioxidačné vlastnosti. Konzumácia peľu sa však neodporúča pri ochorení obličiek, nádorových chorobách a v prvom trimestri tehotenstva.

Med tekuté zlato

Kto by ho nemiloval? Sladký a ešte liečivý. Med podporuje imunitu, pôsobí ako prírodné antibiotikum, bráni šíreniu baktérií v organizme. Obsahuje veľké množstvo minerálov a stopových prvkov, medzi nimi napríklad železo, meď, mangán, sodík, draslík či fosfor. Pochváliť sa môže aj zastúpením vitamínov skupiny B, ďalej sa v ňom nachádzajú vitamíny A, C, E a K. Plus ďalšie užitočné látky, ktoré posilňujú ľudský organizmus.

Z čoho vlastne med vzniká? Z nektáru, čo je sladká šťava kvetín, na ktorú lákajú hmyz, aby ich opelil. Môže ešte pochádzať z medovice, to je zasa hustá, lepkavá hmota, ktorú hmyz vylučuje na listy a ihličie. Podľa toho sa aj med rozlišuje na kvetový a lesný. Ten druhý obsahuje menej cukru, je teda menej sladký a má tmavšiu farbu. Zvyčajne pomalšie kryštalizuje.

Včela nektár či medovicu nasaje, po príchode do úľa ich predá ešte iným včelám, každá z nich do tekutiny vylúči látky zo svojich žliaz. Zároveň sa pri tomto procese z nektáru či medovice stráca voda. Potom si včely hmotu uložia do voskových plástov, ktoré si samy vyrábajú. Včely si tam med ukladajú, aby mali v zime, keď nie je k dispozícii peľ z kvetín, čo jesť. Včelári im však med odoberajú a dokrmujú ich cukrom. Med a ďalšie včelie výrobky sa pridávajú aj do čajov či korenín, v našich končinách je dobre známy a obľúbený alkoholický nápoj medovina.

Med je aj alergén
Pozor na alergické prejavy. Na med a ďalšie včelie produkty môže vzniknúť alergická reakcia rôznej intenzity, niekedy až životohrozujúca. Konzumujte ich preto veľmi opatrne a pri nezvyčajnej reakcii radšej vyhľadajte odbornú pomoc.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >