„Od zúfalstva som si ľahla spať do vane...“ Horúčavy dávajú zabrať aj psychike, čo robiť, keď teplo zvyšuje úzkosť?

Patricia Poprocká, 14. augusta 2024 o 05:23

„Ach, skončí sa toto teplo niekedy?“ Horúčavy dávajú zabrať každému, zraniteľné sú najmä deti a starí ľudia, svoje si však zažívajú aj budúce mamičky, pre ktorých je toto obdobie tiež nesmierne náročné. Nielen fyzicky, mnohé tehotné ženy zažívajú pocity úzkosti.

Studená sprcha je vždy vďačným pomocníkom.

Foto: shutterstock.com

„Mám necelé dva mesiace do pôrodu a z horúčav som už zúfalá. S veľkým bruchom som nemotorná, ťažko sa mi hýbe celkovo. V paneláku je na nevydržanie, horúco ráno, horúco večer, horúco v noci... Minule som si už naozaj nevedela, čo so sebou, tak som si ľahla spať do vane, čo je azda najchladnejšie miesto v celom byte,“ opisuje Bratislavčanka Eva svoje ťažkosti. Priznáva, že si od bezmocnosti už aj poplakala.

Teplo, najmä ak je dlhotrvajúce, môže mať naozaj výrazný negatívny vplyv aj na psychické zdravie človeka, upozorňujú odborníci z Ligy za duševné zdravie. Zvlášť náročné je horúce počasie pre ľudí trpiacich úzkosťou a panickou poruchou. Fyzický diskomfort môže viesť k zvýšenému stresu.

Tehotné ženy sú tiež zraniteľnejšie, keďže aj bez dlhotrvajúceho tepla mávajú neraz výkyvy nálad a sú celkovo citlivejšie. No a horúčavy tomu celému ešte pridávajú, nakoľko organizmus tehotnej ženy pracuje intenzívnejšie. Čím viac krvi prúdi cez jej telo do tela dieťaťa, tým viac energie potrebuje, a preto je žene teplejšie než zvyčajne aj v chladných dňoch, nieto ešte v letných horúčavách.

Výsledkom býva potenie, dehydratácia, nespavosť, únava, k čomu sa potom pridružuje vyššia úroveň stresu, a tým aj náchylnosť k úzkosti a panickým záchvatom. „Pocit dusivosti, zrýchlený tep a potenie môžu byť interpretované ako príznaky úzkosti alebo panického záchvatu, čo môže viesť k ich skutočnému nástupu,“ pripomína Liga za duševné zdravie.

Čo možno robiť? Zostať v pokoji, samozrejme, i keď to nie je také ľahké.

Krok 1: Riešte primárnu príčiny nekomfortu, teda skúste sa ochladiť, napríklad takto:
Niekoľkokrát denne sa sprchujte vlažnou vodou.
Na oči si prikladajte vychladené gélové masky (dávajte ich chladiť v chladničke).
Ruky a zápästia dávajte pod studenú tečúcu vodu, aby došlo k ochladeniu krvného obehu.

Krok 2: Zabezpečte si to, čo potrebujete
V horúčavách sú to tekutiny, teda veľa pite. Úzkosť zhoršuje aj dehydratácia, teda pite. Vodu, nie chladenú, nie sladenú. Ochutenú bylinkami, citrónom, prípadne ľahké čaje.

Krok 3: Nechoďte na priame slnko
Von ísť treba, pohyb je nevyhnutný a zlepšuje aj psychické zdravie. Choďte však von skoro ráno alebo neskoro večer. Alebo aj nočná prechádzka môže byť užitočným liekom na nespavosť.

Krok 4: Neklesajte na duchu
Všetko sa raz skončí, aj tieto horúce dni. A každý jeden, ktorý je za vami, znamená, že je zas o deň bližšie ten, kedy si vezmete vaše očakávané dieťatko do náručia.


ANKETA:

Znášate horúčavy ťažko?

45,9%



18,9%



35,1%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >