Lacné leto. 10 tipov, ako ušetriť na dovolenke, v záhrade i kuchyni

Patricia Poprocká, Gabriela Bachárová, 16. júna 2020 o 04:35

V lete vraj ide všetko ľahšie, slniečko a teplo nám veľa vecí uľahčujú a dávajú aj skvelé príležitosti na šetrenie. Prinášame vám 10 tipov, na čom všetkom možno v lete doma usporiť.

Všetko sa dá zužitkovať, čo v lete uskladníte, v zime nájdete, dokonca v biokvalite. A ušetríte, samozrejme.

Foto: shutterstock.com

Otužujte

Otužujte vodou aj vzduchom a úspory budú viditeľné. Jednoduchá rovnica: Ak sa budete sprchovať v studenej vode, ušetríte za teplú. Ak je to pre vás príliš veľký skok, tak aspoň z tej teplej uberte pár stupňov, aj to sa počíta. Nebojte sa ani počasia, vonku je už naozaj príjemne, aj keď je pod mrakom. Tiež platí úsporná rovnica: Čím menej oblečenia budete nosiť, tým menej budete prať. V horúčavách to je jasné – chodí sa naboso, deti bez trička, tie menšie aj celkom bez šiat... Uberať vrstiev však možno aj teraz – deti si nemusia obliekať hneď mikinu, len preto, že zašlo slnko a chodiť len šľapkách alebo aj úplne naboso možno aj po mokrej tráve. A keď sú v pohybe, čo zväčša sú, tak im chladno naozaj nebude.

Nekupujte, čo si môžete vyrobiť

Je toho naozaj veľa. Ak máte prebytok ovocia, a neviete, čo s ním – pomôže mixér alebo odšťavovač. Čerstvý džús alebo smoothie je v lete skvelým, chutným a navyše zdravým osviežením. Pridáte mlieko – máte koktejl, pridáte tvaroh, biely jogurt či kyslú smotanu – máte ovocný krém, pridáte šľahačku, dáte zamraziť – máte domácu zmrzlinu. V obchodoch dnes dostať už aj kornútky, takže deti ju môžu mať takú tú „ozajstnú“.

Pripraviť môžete aj osviežujúce nápoje, stačí mať poruke citrón, pár byliniek či kvetov – napríklad ak necháte vylúhovať kvet bazy a mätou a citrónom, získate sviežu voňavú limonádu. Existujú však aj špecifickejšie bylinky – napríklad „kola“, ktorá vôňou naozaj pripomína coca-colu, vďačná je tiež medovka, tí, ktorí radi experimentujú, môžu pridať do džbánu aj kúsok škorice či klinčekov.

Vyrobiť si môžete aj bežné potraviny ako jogurt, bryndzu, chlieb..., tiež prípravky ako gél na pranie, zubnú pastu, kondicionér na vlasy, balzam na pery, mydlo, krém na ruky... Mnohé návody sú prekvapujúco jednoduché a naozaj lacné.

Dovolenka. A musí byť?

Stovky eur ušetríte, ak sa vzdáte drahej dovolenky v zahraničí, ale aj na Slovensku. Môžete zostať doma a podnikať zaujímavé jednodňové výlety do bližšieho či vzdialenejšieho okolia, prípadne aj prespávať v prírode. Uznávame, že je to trochu odvážny návrh, najmä ak ste zvyknutí v lete niekam vypadnúť, ale doba je ťažká, zamestnanie neisté a ak zostanete doma, dosť ušetríte.

Ďalšie výhody okrem tých finančných? Nebudete sa musieť nikam zložito presúvať, ale zostanete pohodlne vo svojom. Ak sa dostavia nejaké zdravotné problémy, navštívite svojho lekára či najbližšiu pohotovosť a nebudete musieť hľadať doktora v cudzom prostredí. Odpadá tiež stres z jazykovej bariéry. Hovorí sa tiež, že po absolvovaní dovolenky by človek potreboval ďalšiu, aby sa z nej zotavil. Stráviť čas v úplne cudzom prostredí a musieť sa v ňom orientovať, to dá často poriadne zabrať. Zvážte preto, či si tento rok namiesto Balkánu neurobiť dovolenku na balkóne.

Lacné voľno na Slovensku

Ak však na dovolenku predsa len chcete, pretože túžite zmeniť vzduch a oddýchnuť si po prežitej karanténe, uprednostnite Slovensko a vyberajte si také lokality, ktoré celkovo navštevuje menej turistov. Služby a atrakcie tam budú lacnejšie alebo nebudú vôbec žiadne, a tak vás nič nebude lákať míňať svoje tvrdo zarobené peniaze. Keď je človek na dovolenke a uvoľní sa, má tendenciu dopriať si viac, po príchode domov však môže byť prekvapený, kam sa všetky tie peniaze podeli.

Hľadajte si lacnejšie ubytovanie, pokojne to môže byť aj čistá a stroho zariadená ubytovňa. Beztak sa do nej vrátite len prespať. Ušetríte, ak si na dovolenke budete môcť sami variť. Nemusíte tak chodiť do reštaurácií alebo využívať stravovanie v hoteloch. Že je to otrava a aspoň na dovolenke si chcete od hrncov odpočinúť? Veď nemusíte variť zložité jedlá. Alebo naopak: ak radi varíte, ale nemáte na to v každodennom zhone veľa času, práve dovolenka vám môže poskytnúť priestor a čas, aby ste sa svojej vášni mohli venovať naplno.

Odstavte auto

Letné počasie láka von. Skúste to tentoraz viac vlastnými silami. Kam sa dá, choďte na bicykli. Mnohé mestá už investovali do budovania cyklochodníkov, takže sa možno pohodlne bicyklovať v meste, v tých väčších funguje aj zdieľanie bicyklov. Pre tých so slabšou kondíciou sú tu už elektrobicykle, čiže na dvoch kolesách dnes môže fungovať čoraz viac ľudí. Dá sa ísť aj mimo mesta – v teplom počasí je to na bicykli oveľa príjemnejšie než v aute či autobuse, tiež neporovnateľne zdravšie. Bicyklovanie milujú aj deti, takže s batohom na chrbte môžete pokojne absolvovať nákup aj celodenný výlet.

Reštaurácia u vás doma

Zmrzlina z kiosku, malinovka na záhradke kaviarne, osviežujúci letný šalát v reštaurácii. Príjemná letná atmosféra priam zvádza užívať si v gastropodnikoch. Skúste si ale spočítať, koľko vo výsledku za túto zábavu zaplatíte. Môže sa zdať, že jednotlivo nejde o veľké sumy, ale ak reštauračné zariadenia navštevujete pravidelne, ono sa to nazbiera. Namiesto toho si môžete urobiť lacnejšiu domácu zmrzlinu či nanuky, domácu malinovku a pripraviť si večerné reštauračné menu u vás doma aj s patričným stolovaním. Nechceme tým povedať, aby ste sa reštauráciám úplne vyhýbali, z času na čas to môže byť veľmi príjemné spestrenie života, ale na druhej strane je dobré vedieť, že ak vám niekam celkom zbytočne utekajú peniaze, je to práve táto oblasť. V lete zvlášť.

Využívajte energiu Slnka

Na začiatku to je investícia do solárneho systému, ktorá sa však vráti sa však rýchlo a niekoľkonásobne. Podľa portálu innogy.sk môže slnečná energia nahradiť až 70 % ročnej spotreby teplej vody a usporiť 50 až 75 % nákladov na jej prípravu. Od mája do augusta dokáže je to takmer na sto percent, apríl a september v priemere na 80, a pomáha, aj keď samozrejme v menšej miere, dokonca aj v januári či decembri.

Nejde len o teplú vodu, existujú aj solárne svietidlá a rôzne lampičky, ktoré osvetlia terasu, záhradu, prípadne si niektoré môžete preniesť večer aj dovnútra. Solárny systém sa oplatí aj na ohrev bazéna či záhradnej sprchy. Je to ekologické a okrem počiatočných nákladov si to už nežiada žiadne poplatky.

Zalievajte hospodárne

Máte záhradu? Vedeli ste, že polievanie hadicou je veľmi drahé a oveľa lacnejšou možnosťou, ktorá ušetrí až 70 percent vody, je automatický závlahový systém? Veľmi hospodárnym riešením je aj zachytávanie dažďovej vody, ktorú majú navyše rastliny radšej, pretože je mäkšia a dokážu ju lepšie využiť. No a tretia rada na záhradu či na pole: zalievajte buď skoro ráno alebo neskôr večer, keď už slnko tak nepraží a voda sa toľko neodparuje. Zalievaním v týchto hodinách možno ušetriť až tridsať percent vody.

Slnko je najlepšia kozmetika

V lete uberte na kozmetike. V teplých mesiacoch roka sme všetci vďaka slniečku a väčšej porcii odpočinku prirodzene krajší. Nie je preto takmer nutné sa maľovať. A namiesto parfumu nechajte rozohrať vôňu svojej pokožky pobozkanú slnkom, vzduchom a vodou.

V lete môže byť samozrejme koža kvôli slniečku a kúpaniu trochu viac vysušená, nemusíte si však kupovať drahé krémy či hydratačné, výživné, spevňujúce, upokojujúce a nevieme aké ešte telové mlieka. Možno postačí olivový olej či kokosový olej, ktoré máte doma v komore. Menej je v tomto prípade viac. Bežná kozmetika často obsahuje škodlivú chémiu a len minimum naozaj účinných látok.

Urobte si zásoby na zimu

Robili tak naši predkovia a vedeli prečo. Aj keď dnes si môžeme v obchodoch kúpiť hocikedy hocičo, vlastné sa vždy oplatí viac. Čo do ceny aj kvality. Nič netreba vyhadzovať, čo v lete uskladníš, v zime akoby si našiel a uskladniť dnes možno na množstvo spôsobov naozaj všetko. Jedlo, pitie, aj lieky.

Z ovocia môžete robiť džemy, kompóty, výživy, mrazené drene alebo kúsky, tiež sirupy alebo sušené kúsky, ak máte sušičku. Zo zeleniny sterilizované zeleninové pyré, pestá, nátierky, pickles, tiež klasické lečo, nakladané uhorky, feferónky, paradajky, kukuricu, hrášok, dokonca i všetko dokopy napríklad s karfiolom. Oplatí sa zamraziť petržlenovú vňať, zelerovú, tiež mrkvu s hráškom, nasušiť vňate a bylinky a vyrobiť si môžete aj kečup. Nezabúdajte ani na čaje – čo v zime rozvonia domácnosť lepšie ako poctivý bylinkový čaj? Zbierajte a sušte už teraz – pŕhľavu, lipu, určite materinu dúšku, mätu, medovku, bazu, lesné jahody a čučoriedky na ovocný čaj, všetko, čo poznáte a obľubujete. Bylinky sú vhodné na prípravu liečiv – napríklad olejov, balzamov, mastí. Receptov je množstvo, o niektorých sme písali aj my, nájdete ich TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >