Objav českých vedcov: Mikroplasty v plodovej vode má 9 z 10 žien!

pt, 12. novembra 2023 o 06:58

Už sú naozaj všade. Mikroplasty objavil český vedecký tím ako prvý na svete najnovšie aj v placente a plodovej vode. Čo to znamená pre ženy a bábätká?

Plodová voda obsahovala najčastejšie polyetylén, ale nielen ten.

Foto: shutterstock.com

Nedávno verejnosť znepokojila informácia, že vedci v Ríme objavili mikroplasty v materskom mlieku. Napriek tomu samotní výskumníci odporúčali ženám v dojčení pokračovať, nakoľko nič lepšie ako materské mlieko pre bábätká neexistuje: Materské mlieko totiž obsahuje množstvo rozličných látok, ktoré kompenzujú účinky znečisteného životného prostredia na organizmus, pomáhajú imunite, rozvíjajú poznávacie schopnosti a podobne. Okrem toho dojčenie má aj množstvo ďalších funkcií potrebných pre zdravý vývoj dieťaťa.

Čo ale znamená prítomnosť mikroplastov v plodovej vode a placente, z ktorej čerpá bábätko živiny počas vývoja v maternici?

To vedci zatiaľ presne nevedia a má to byť predmetom ďalšieho skúmania. „Zmyslom tejto časti výskumu bolo zistiť, či sa mikroplasty nachádzajú okrem placenty aj v plodovej vode, lebo toto nebolo ešte nikdy skúmané. Teraz bude kľúčové vyhodnotiť, či a akým spôsobom môžu tieto látky poškodiť plod či komplikovať tehotenstvo a či je možné znížiť expozíciu týmto kontaminujúcim látkam v priebehu tehotenstva,” vysvetlil docent Ondřej Šimetka, prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky FN v Ostrave.

Mikroplasty u 9 z 10 žien

Ostravskí vedci skúmali problematiku zhruba 10 rokov, vzorky brali od žien, ktorým predčasne odtiekla plodová voda pred dokončeným 37. týždňom tehotenstva. Mikroplasty sa potvrdili v plodovej vode v drvivej väčšine – u deviatich z desiatich žien. A nielen tie, vedci našli aj aditíva. Najčastejšie šlo o polyetylén, ale vzorky vo veľkej miere obsahovali aj stabilizátor používaný pri výrobe PVC. Častice mali najčastejšie veľkosť 10 až 50 mikrometrov a viac ich obsahovala placenta než plodová voda.

„Nález polyetylénu nie je prekvapujúci, pretože ide o jeden z najčastejšie používaných plastov na svete. Zároveň sme však často detegovali stabilizátor používaný pri výrobe PVC,“ uviedol inžinier Jan Halfar z Technickej univerzity v Ostrave.

O vplyve týchto častíc na ľudské zdravie vrátane plodu sa vie stále len málo. Výskumníci to priznávajú a vravia, že by na ďalšie bádanie potrebovali lepšie prístrojové vybavenie, ktoré by dokázalo skúmať prítomnosť častíc s veľkosťou menšou ako mikrometer. „Na to je potrebné sofistikované moderné prístrojové vybavenie, ktoré v Českej republike zatiaľ nemá nikto,“ konštatovala ďalšia členka výskumného tímu, profesorka Silvie Heviánková z ostravskej Technickej univerzity.

Ani kúsok plastu!

Už tento výskum bol pomerne náročný – analýzu vedci robili pomocou infračervenej mikrospektroskopie. „Dodržať striktne prostredie bez prítomnosti plastov a zabezpečiť, aby nedošlo ku kontaminácii vzoriek od odberu až po vyšetrenie, bolo veľmi náročné. Žiadny z používaných nástrojov nesmel byť vyrobený z plastu a všetky priestory, kde dochádzalo k manipulácii so vzorkami, boli udržiavané v maximálnej čistote,“ vysvetlila doktorka Kristina Čabanová z univerzity.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >