Vedci našli mikroplasty v materskom mlieku. „Dojčite ďalej bez obmedzení,“ odkazujú ženám

Patricia Poprocká, 14. októbra 2022 o 05:13

Sú všade! Vo vode, vzduchu, potravinách, krvi, placente, najnovšie výskyt mikroplastov potvrdili vedci aj v materskom lieku. Vzhľadom na obrovskú mieru znečistenia životného prostredia to vlastne nie je nič nečakané a pri otázke, čo s tým – dojčiť alebo radšej nie, majú tiež jednoznačnú odpoveď.

Aj s mikroplastami je materské mlieko pre novorodencov veľmi dôležité a prospešné.

Foto: shutterstock.com

Dojčite ďalej, odkazujú samotní autori štúdie, ktorí v Ríme odobrali mlieko 34 zdravým matkám po pôrode a u troch štvrtín z nich zistili v mlieku mikroplasty. Hoci je to veľmi znepokojujúce číslo, najmä vzhľadom na to, že bábätká sú krehké a zraniteľné, a že vplyv mikroplastov na človeka nie je celkom preskúmaný, nič lepšie než materské mlieko neexistuje.

Práve v materskom mlieku totiž dieťa dostáva tisícky rozličných látok, ktoré majú možnosť dorovnávať negatívne účinky znečisteného životného prostredia na jeho organizmus, zdravie či inteligenciu. Materské mlieko obsahuje o. i. látky, ktoré pomáhajú imunite, ktoré rozvíjajú poznávacie schopnosti, tiež kvalitné tuky, bielkoviny, minerály a množstvo ďalších látok, ktoré neobsahuje žiadna iná potravina.

„Je potrebné zdôrazniť, že výhody dojčenia sú oveľa väčšie než nevýhody spôsobené prítomnosťou znečisťujúcich mikroplastov. Štúdie, ako je aj tá naša, nesmú obmedziť dojčenie detí, ale naopak – zvýšiť povedomie verejnosti a tlačiť na politikov, aby presadzovali zákony, ktoré nečistenie znížia,“ zdôrazňuje aj jedna z výskumníčok, doktorka Valentina Notarstefanová z Polytechnickej univerzity v Ancone.

Ako však dodala, je veľmi dôležité posúdiť spôsoby, ako je možné znížiť vystavenie tehotných a dojčiacich žien kontaminujúcim látkam. Produkcia plastov vo svete dosiahla 350 miliónov ton ročne. Výsledkom je, že sa mikroplasty dostali všade, sú vo vode, v potravinách, na horách, vo vzduchu, v ľudskej krvi, dokonca i v placente. No a, samozrejme, v kravskom mlieku, z ktorého sa vyrábajú umelé mlieka pre bábätká.

Každý z nás, vrátane novorodencov, je teda mikroplastom vystavený, a čo môžeme urobiť, je znížiť ich produkciu a spotrebu. Podľa Valentiny Notarstefanovej by napríklad tehotné ženy mohli skúsiť vyhýbať sa potravinám a nápojom baleným v plaste, kozmetike a zubným pastám obsahujúcim mikroplasty či oblečeniu zo syntetických látok.

K zníženiu produkcie plastov v nemalej miere prispieva aj samotné dojčenie – bábätko pije materské mlieko priamo z prsníka, nie sú teda potrebné fľašky na kŕmenie (často vyrábané z plastov), žiadne obaly na mlieko, cumlíky, sterilizátory a podobne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >